Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kehtaatko itse ostaa? Nyt voit lopettaa supermarketin "nolon tuotteen" piilottamisen ostoskärryn pohjalle – punalaputettu onkin paras valinta

15:47Näin vähennät ruokahävikkiä
Julkaistu 10.09.2019 10:23

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Syyskuun toisella viikolla vietetään kansallista hävikkiviikkoa. Ruokahävikin vähentämisestä oli tiistaina keskustelemassa Huomenta Suomen lähetyksessä Matsmartin Suomen maajohtaja Michaela Böckelman sekä Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainen. 

Suomalainen heittää jopa 25 kiloa ruokaa roskiin vuodessa. Usein roskikseen lentää täysin käyttökelpoisia elintarvikkeita, kun ruoan syömäkelpoisuutta ei osata arvioida aistinvaraisesti, vaan tuijotetaan ainoastaan parasta ennen -päiväystä. Huomenta Suomessa tiistaina vieraillut Motiva Oy:n kulutuksen konsultti Elina Ovaskainen muistuttaa, että ruokahävikki tuottaa vuosittain järkyttävät päästöt

– Jos ruokahävikki olisi valtio, niin sen päästöt olisivat Amerikan ja Kiinan jälkeen kolmanneksi suurimmat. Kolmannes kaikesta ruoasta menee jossan ketjun vaiheessa roskikseen. Se on täysin kestämätöntä.

Matsmartin Suomen maajohtaja Michaela Böckelman muistuttaa erityisesti aistinvaraisen arvioinnin tärkeydestä. Parasta ennen -merkintä ei tarkoita, että tuote muuttuu maagisesti huonoksi vuorokauden vaihtuessa.

– Parasta ennen -tuote on oikeasti ihan hyvä sen päiväyksen jälkeenkin. Eli siinä pätee ne samat perussäännöt: katsotaan sitä tuotetta, että näyttääkö hyvältä. Vähän haistetaan, että tuoksuuko oikealta ja sitten maistetaan.

Punalaputetut tuotteet ovat konkreettinen ekoteko

Yksi konkreettinen tapa vähentää ruokahävikin määrää on tarttua supermarketissa niin sanottuun punalaputettuun tuotteeseen. Monet kaupat alentavat elintarvikkeiden hintoja niiden viimeisen käyttöpäivän lähestyessä ja merkitsevät hinnanalennuksen punaisella tarralla.

– Parasta, mitä hävikkikauppa tarjoaa ovat punalaputetut tuotteet. Eli jokainen kauppa on hävikkikauppa silloin kun me asiakkaat osataan napata ne punalaputetut tuotteet, Ovaskainen muistuttaa.

Ovaskaisen mukaan suomalaisten asenteet punalaputettuja tuotteita kohtaan on muuttunut viimeisen viiden vuoden aikana.

– Ennen se punalaputettu tuote piilotettiin sinne ostoskärryn pohjalle. Mietittiin, että eikö minulla muka oikeasti ole varaa ostaa muuta kuin näitä tuotteita. Nykyään se on hyvä teko. Se on kannatettavaa, eikä siinä ole mitään pahaa ostaa niitä.

Ovaskainen nostaa esimerkiksi S-ryhmän tavan alentaa punalaputettuja tuotteita entisestään tietyllä kellonlyömällä.

– Se on myös kilpailuetu, jolla pystytään houkuttelemaan ihmiset kauppaan. 

Lue myös: Ravintolaruokaa puoli-ilmaiseksi: Suomalainen kohusovellus osoittautui jättimenestykseksi – nyt kelkkaan hyppää myös Kotipizza

Lisää aiheesta:

"Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä" – älytön ruokamoka käy suomalaisille kalliiksi Ovela temppu saa sinut maksamaan enemmän tutusta ruokakaupan tuotteesta – on kuitenkin täysin laillista: "Tulee petetty olo"Tutkimus paljastaa, mikä suomalaisia erityisesti kiinnostaa ruokaostoksilla – nämä tuotteet viedään nyt kaupoissa käsistä: "Tavoiteltu erikoisuus" Vuosi sitten Lidlin ruokaosastolla tehtiin oleellinen muutos ja syntyi kahden euron hittituote: "Nähdään fiksuna tekona ilmaston ja lompakon puolesta"Lidl teki yhden oleellisen muutoksen ruokaosastollaan viime syksynä – älytön menestys: "Myydään pois silmänräpäyksessä""Tämän vuoden ehdoton ykkösvinkkini" – suomalaisasiantuntijan yksinkertainen keino, jolla säästää rahaa, saa enemmän aikaa perheensä kanssa ja vähentää ruokahävikkiä
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • Eilen11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • Eilen08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • ke17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta