Keitätkö sinäkin nyt kahvia näin? Suomalaisten rutiineissa yksi selkeä muutos

Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit 7:44 Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit
KATSO MYÖS: Kaupan halvin kahvi yllätti totaalisesti makutestissä – Halpa vs. kallis -raati: "Mikä meitä vaivaa?"

Sunnuntaina 1.10. vietetään kansainvälistä kahvipäivää. Suomalaisten kahvin kulutuksessa on havaittavissa pieniä muutoksia aiempiin vuosiin verrattuna. 

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa ja kahvia kulutetaan meillä vuosittain hurjat määrät. Kahvin kulutuksessa on kuitenkin parin viime vuoden aikana tapahtunut hienoista laskua, kerrottaan Fredmanin tiedotteessa.

Vuonna 2021 suomalaiset nauttivat Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan kahvia keskimäärin 9,4 kiloa per henkilö. Vuonna 2022 määrä laski 8,9 kiloon.

– Näinä maailman aikoina ihmiset ovat tarkempia monissa asioissa. Tämä näkyy myös kahvin kulutuksessa. Aikaisemmin kahvia saatettiin keittää reilummalla otteella koko pannullinen. Nyt sitä keitetään pienempiä määriä, vaikka vain pari kuppia kerrallaan, Fredmanin liiketoimintajohtaja Peter Nyman toteaa tiedotteessa.

Vähemmän kahvia, saman verran suodatinpusseja

Kun monet elintarvikkeet ja ylipäätään eläminen ovat kallistuneet, moni kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, ettei kallista kahvia päädy turhaan hävikkiin.

Kahvikulutuksen vähentyminen ei kuitenkaan Fredmanin mukaan näy suodatinpussien menekissä.

– Kahvia juodaan päivän aikana yhtä usein kuin ennenkin, mutta tarkemmalla mitalla. Sen voi todeta suodatinpussien menekin kautta, joka ei ole laskenut, vaikka kahvin kulutus hieman onkin notkahtanut. Suodatinpussien myyntimääristä nähdään, että niitä käytetään silti vähintään sama määrä, ellei jopa aiempaa enemmän.

Suomessa suodatinpusseja käytetään arviolta vuosittain yli kaksi miljardia. Muistutimme myös aiemmin, mitä tarkoittavat suodatinpussien eri merkinnät, kuten 1x4 ja 102

Kahvitrendeissä näkyy nyt muun muassa kofeiinittomuus

Meiran markkinointipäällikkö Sanna Kylmänen  kertoi MTV Uutisten haastattelussa jo keväällä suomalaisten kuluttavan kahvia nyt hieman tietoisemmin. Monet yrittävät välttää hävikkiä, eikä kaadeta kallisarvoista kahvia viemäriin. 

Iso osa Suomessa nautittavasta kahvista on edelleen vaaleapaahtoista suodatinkahvia. Ikisuosikin rinnalle on kuitenkin noussut myös muita kahvisuosikkeja. 

– Kofeiiniton kahvi on yksi mielenkiintoinen trendi, mikä on nostanut päätään, Kylmänen nosti esimerkiksi.

Paulig kertoi puolestaan elokuussa kofeiinittoman kahvin kulutuksen kasvavan globaalisti ja kasvava kiinnostus tuotteita kohtaan näkyy myös Suomessa. Jopa 26 prosenttia tavallisen kahvin juojista Suomessa on kiinnostunut kofeiinittomasta kahvista Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan. 

Pauligin mukaan kofeiinitonta kahvia nautitaan tyypillisesti työpäivän jälkeen tai illalla kun ei haluta enää piristyä. Yritys lanseerasi syksyllä omat kofeiinittomat kahvinsa vastaamaan kysyntään. 

Osittainen lähde: Fredman

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.