Kasvisruokavaliota noudattava – tai muuten vain kasvisruoasta pitävä – joutuu usein kääntymään ravintolassa henkilökunnan puoleen, kun on aika valita ruokalistalta sopiva annos.
Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä -keittokirjan vastikään Riikka Sukulan kanssa kirjoittanut Alex Nieminen kertoi Makuja.fi-sivuston haastattelussa, että Suomessa ravintolat vastaavat kasvissyöjien tarpeisiin vaihtelevasti. 1990-luvun alun Tampereella kasvissyöjäksi alun perin terveyssyistä ryhtyneellä Niemisellä on vahvoja muistoja ravintoloiden kasvisruoista jo 25 vuoden takaa.
– Täytetyt paprikat ja gratinoidut kukkakaalit tulivat kyllä tutuiksi, kun kävi ravintoloissa syömässä. Niistä ajoista ollaan pääosin tultu eteenpäin, Nieminen kertoo.
– Helsingissä tilanne on hirveästi parantunut, hän jatkaa.
Kasvissyöjä joutuu usein kääntymään henkilökunnan puoleen
"Millaisia kasvisruokia teillä on tarjolla?" on lause, jonka moni joutuu esittämään pöytäseurueen tutkaillessa innolla ruokalistaa. Nieminen kokee, että ihannetilanteessa kaikille ruokailijoille tarjoiltaisiin mahdollisuus valita lautaselleen myös lihattomia herkkuja.
VINKKI: Jos luvassa on odotettu ilta ravintolassa, voi tilanteeseen varautua kasvissyöjänä hieman etukäteen, jotta ravintolan keittiön on mahdollista vastata yksittäisen ruokailijan toiveisiin mieluisalla tavalla. Nieminen kehottaa soittamaan etenkin hienompiin ravintoloihin jo etukäteen ja ilmoittamaan erikoisruokavaliosta, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

