Kasvissyöjien kohtelu Suomessa ihmetyttää: "Todella arveluttavia kokemuksia"

Vihannekset
Shutterstock

Kasvisruokavaliota noudattava – tai muuten vain kasvisruoasta pitävä – joutuu usein kääntymään ravintolassa henkilökunnan puoleen, kun on aika valita ruokalistalta sopiva annos.

Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä -keittokirjan vastikään Riikka Sukulan kanssa kirjoittanut Alex Nieminen kertoi Makuja.fi-sivuston haastattelussa, että Suomessa ravintolat vastaavat kasvissyöjien tarpeisiin vaihtelevasti. 1990-luvun alun Tampereella kasvissyöjäksi alun perin terveyssyistä ryhtyneellä Niemisellä on vahvoja muistoja ravintoloiden kasvisruoista jo 25 vuoden takaa.

– Täytetyt paprikat ja gratinoidut kukkakaalit tulivat kyllä tutuiksi, kun kävi ravintoloissa syömässä. Niistä ajoista ollaan pääosin tultu eteenpäin, Nieminen kertoo.

– Helsingissä tilanne on hirveästi parantunut, hän jatkaa.

Kasvissyöjä joutuu usein kääntymään henkilökunnan puoleen

"Millaisia kasvisruokia teillä on tarjolla?" on lause, jonka moni joutuu esittämään pöytäseurueen tutkaillessa innolla ruokalistaa. Nieminen kokee, että ihannetilanteessa kaikille ruokailijoille tarjoiltaisiin mahdollisuus valita lautaselleen myös lihattomia herkkuja.

VINKKI: Jos luvassa on odotettu ilta ravintolassa, voi tilanteeseen varautua kasvissyöjänä hieman etukäteen, jotta ravintolan keittiön on mahdollista vastata yksittäisen ruokailijan toiveisiin mieluisalla tavalla. Nieminen kehottaa soittamaan etenkin hienompiin ravintoloihin jo etukäteen ja ilmoittamaan erikoisruokavaliosta, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

– Se, että kasvissyöjä joutuu aina pyytämään erikseen sen ruoan on ikävä sosiaalinen tilanne ravintolassa, Nieminen toteaa.

– Se on ehkä se ikävin asia, jos joutuu tollaisessa tilanteessa siihen asetelmaan, ikäänkuin olisi se hankala tyyppi, hän jatkaa.

Kasvisruokavaliota vuosikymmeniä noudattaneen Niemisen mukaan välillä hienompinakin pidetyissä ravintoloissa kasvissyöjät joutuvat tyytymään liharuoille tarkoitettuihin lisukkeisiin.

– Usein on tullut sellaisia tilanteita, että vaikka menisi hienoon ravintolaan, niin eteen tuodaan muiden annosten kasvislisukkeita, jotka on vain lätkäisty siihen lautaselle vierekkäin. Ne ovat välillä todella arveluttavia kokemuksia, Nieminen kertoo.

Ruokakirjailija uskoo, että yksi syy kasvisruoan vähyyteen on se, että Suomessa tarjoilluissa pääruoissa liha näyttelee usein pääosaa. Tämän ideologian juuret löytyvät hyvin syvältä kulttuurista.

– Jo suomalainen ravintola- ja kokkikoulutus perustuu hyvin pitkälle ranskalaiseen keittiöön, jossa kasviksia käytetään paljon, mutta ne ovat aina lisukkeen roolissa, Nieminen harmittelee.

Kuinka kasvissyöjä haluaisi tulla kohdelluksi?

Harva kasvissyöjä edes vaatisi täyttä kasvisruokamenua. Se, että tarjolla olisi kuitenkin useampi kuin yksi vaihtoehto ruokalistalla, lämmittäisi varmasti monen vegetaristin mieltä – Nieminen mukaanlukien.

– Ravintoloitsijat voisivat kyllä entistä paremmin miettiä, että miten he saisivat palveltua sellaiset ihmiset, jotka haluavat syödä kasvisannoksen, että heidän ei tarvitse ruveta sitä rukoilemaan. Olisi hyvä, jos tarjolla olisi oikeasti vaihtoehtoja – ja mielummin useampi kuin yksi, Nieminen toteaa.

Ulkomailta Nieminen on jo löytänyt ravintoloita, joissa kasvisruokavalio otetaan esimerkillisesti huomioon.

– Kyllähän se on ihanaa, kun menee ravintolaan ja voi tilata listalta mitä tahansa, koska kaikki ruokalajit ovat sopivia, Nieminen hymyilee.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.