Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kasvissyöjien kohtelu Suomessa ihmetyttää: "Todella arveluttavia kokemuksia"

Shutterstock
Julkaistu 18.03.2015 17:31
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Kasvisruokavaliota noudattava – tai muuten vain kasvisruoasta pitävä – joutuu usein kääntymään ravintolassa henkilökunnan puoleen, kun on aika valita ruokalistalta sopiva annos.

Vege! Tuoreita makuja kotikeittiöstä -keittokirjan vastikään Riikka Sukulan kanssa kirjoittanut Alex Nieminen kertoi Makuja.fi-sivuston haastattelussa, että Suomessa ravintolat vastaavat kasvissyöjien tarpeisiin vaihtelevasti. 1990-luvun alun Tampereella kasvissyöjäksi alun perin terveyssyistä ryhtyneellä Niemisellä on vahvoja muistoja ravintoloiden kasvisruoista jo 25 vuoden takaa.

– Täytetyt paprikat ja gratinoidut kukkakaalit tulivat kyllä tutuiksi, kun kävi ravintoloissa syömässä. Niistä ajoista ollaan pääosin tultu eteenpäin, Nieminen kertoo.

– Helsingissä tilanne on hirveästi parantunut, hän jatkaa.

Kasvissyöjä joutuu usein kääntymään henkilökunnan puoleen

"Millaisia kasvisruokia teillä on tarjolla?" on lause, jonka moni joutuu esittämään pöytäseurueen tutkaillessa innolla ruokalistaa. Nieminen kokee, että ihannetilanteessa kaikille ruokailijoille tarjoiltaisiin mahdollisuus valita lautaselleen myös lihattomia herkkuja.

VINKKI: Jos luvassa on odotettu ilta ravintolassa, voi tilanteeseen varautua kasvissyöjänä hieman etukäteen, jotta ravintolan keittiön on mahdollista vastata yksittäisen ruokailijan toiveisiin mieluisalla tavalla. Nieminen kehottaa soittamaan etenkin hienompiin ravintoloihin jo etukäteen ja ilmoittamaan erikoisruokavaliosta, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

– Se, että kasvissyöjä joutuu aina pyytämään erikseen sen ruoan on ikävä sosiaalinen tilanne ravintolassa, Nieminen toteaa.

– Se on ehkä se ikävin asia, jos joutuu tollaisessa tilanteessa siihen asetelmaan, ikäänkuin olisi se hankala tyyppi, hän jatkaa.

Kasvisruokavaliota vuosikymmeniä noudattaneen Niemisen mukaan välillä hienompinakin pidetyissä ravintoloissa kasvissyöjät joutuvat tyytymään liharuoille tarkoitettuihin lisukkeisiin.

– Usein on tullut sellaisia tilanteita, että vaikka menisi hienoon ravintolaan, niin eteen tuodaan muiden annosten kasvislisukkeita, jotka on vain lätkäisty siihen lautaselle vierekkäin. Ne ovat välillä todella arveluttavia kokemuksia, Nieminen kertoo.

Ruokakirjailija uskoo, että yksi syy kasvisruoan vähyyteen on se, että Suomessa tarjoilluissa pääruoissa liha näyttelee usein pääosaa. Tämän ideologian juuret löytyvät hyvin syvältä kulttuurista.

– Jo suomalainen ravintola- ja kokkikoulutus perustuu hyvin pitkälle ranskalaiseen keittiöön, jossa kasviksia käytetään paljon, mutta ne ovat aina lisukkeen roolissa, Nieminen harmittelee.

Kuinka kasvissyöjä haluaisi tulla kohdelluksi?

Harva kasvissyöjä edes vaatisi täyttä kasvisruokamenua. Se, että tarjolla olisi kuitenkin useampi kuin yksi vaihtoehto ruokalistalla, lämmittäisi varmasti monen vegetaristin mieltä – Nieminen mukaanlukien.

– Ravintoloitsijat voisivat kyllä entistä paremmin miettiä, että miten he saisivat palveltua sellaiset ihmiset, jotka haluavat syödä kasvisannoksen, että heidän ei tarvitse ruveta sitä rukoilemaan. Olisi hyvä, jos tarjolla olisi oikeasti vaihtoehtoja – ja mielummin useampi kuin yksi, Nieminen toteaa.

Ulkomailta Nieminen on jo löytänyt ravintoloita, joissa kasvisruokavalio otetaan esimerkillisesti huomioon.

– Kyllähän se on ihanaa, kun menee ravintolaan ja voi tilata listalta mitä tahansa, koska kaikki ruokalajit ovat sopivia, Nieminen hymyilee.

Lisää aiheesta:

Katoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatEi leikkelekieltoa! Näin suomalaiset syövät kasviksia huomaamattaanVegaanien ja sianlihattomien määrä räjähti Suomen vankiloissaPärjääkö päiväkotilapsi pelkällä kasvisruoalla? Professori muistuttaa, mikä "keskustelussa usein unohtuu"Viiden euron buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista: Tällaista ruoka on"Painukaa h****ttiin ja syökää tavallista ruokaa" – 5 painajaismaista asiakasta ravintoloista
VihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli