Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hans Välimäki varoittaa yleisestä joulumokasta: "Kinkku on rutikuivaa sen jälkeen"

Joulukinkku kuivuu yllättävän helposti uunissa.
Joulukinkku kuivuu yllättävän helposti uunissa.
Julkaistu 23.12.2015 08:28
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Joulukinkun paistamisessa kannattaa olla erityisen tarkkana, jotta lopputulos olisi mahdollisimman mehukas.

Huippukokki Hans Välimäki vinkkasi Makuja.fi:lle virheistä, jotka kannattaa pyrkiä tietoisesti välttämään, kun valmistaa joulukinkkua. Kenties kohtalokkain näistä on moka, joka voi tehdä joulupöydän kruunusta rutikuivan.

– Jos kinkun sisälämpötilan päästää pitkälle yli 70 asteeseen jo kypsennysvaiheessa, niin kinkku on rutikuivaa sen jälkeen. Kinkku kannattaa ihan suosiolla jättää vähän alle 70 asteen, ja antaa sen vähän vetäytyä, Välimäki toteaa.

Kinkku kypsyy vielä paistamisen jälkeen

Välimäki muistuttaa, että ykkösvaltti kinkunpaistossa on maltti. Projektiin kannattaa suhtautua kärsivällisesti, sillä paras kinkku paistuu matalassa lämpötilassa, usean tunnin aikana.

– Maltti on valttia, eli hosua ei kannata! Mikään ruoka ei tule hyväksi hosumalla, Välimäki muistuttaa.

Kun paistaa kinkkua, on tärkeää kiinnittää huomiota etenkin niihin tekijöihin, jotka voivat kuivattaa kinkkua. Kuivumista edesauttaa muun muassa liian korkea paistolämpötila.

"Itse jättäisin kinkun ihan reilusti 65–68 asteeseen. Sen jälkeen jättäisin kinkun pöydälle jäähtymään hetkeksi aikaa."

– Suosittelen paistamaan kinkun maltillisissa lämpötiloissa: 100–120 asteessa. Kannattaa myös pitää mielessä, että uunit ovat erilaisia, Välimäki toteaa.

Kuivan lopputuloksen välttämiseksi on hyvä ottaa huomioon myös se, että kinkun kypsyminen ei suinkaan pysähdy siihen, kun se otetaan pois uunista. Mitä suurempi kinkku on, sitä voimakkaampi tämä vaikutus on.

– Kannattaa muistaa, että jos on iso kinkku, niin se kypsyy vielä senkin jälkeen aika pitkään, kun se on saatu haluttuun lämpötilaan, huippukokki selventää.

– Itse jättäisin kinkun ihan reilusti 65–68 asteeseen. Sen jälkeen jättäisin kinkun pöydälle jäähtymään hetkeksi aikaa, Välimäki jatkaa.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Lisää aiheesta:

Vaikutukset sähkölaskuun: Paljonko joulukinkun paistaminen oikeasti maksaa? Dani vinkkaa, miten kinkun voi paistaa uunissa sähköä säästäen: "Tulee aika pirun hyvää"Kari Aihisen tärkeimmät vinkit joulukinkun paistoon: "Se ei ole mikään vaurauden merkki, että sulla on taloyhtiön isoin kinkku"Älä tee tätä virhettä paistaessasi kalaa uunissa tai pannulla: "Voit joutua pettymään"Eihän sinulta puutu kinkunpaiston tärkein väline? Tarkista omasi viimeistään nyt, ettei joulu mene pilalleJoulukinkun paistaminen: Muista nämä tärkeät asiat!
JouluruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?