Hans Välimäki varoittaa yleisestä joulumokasta: "Kinkku on rutikuivaa sen jälkeen"

kinkku
Joulukinkku kuivuu yllättävän helposti uunissa.

Joulukinkun paistamisessa kannattaa olla erityisen tarkkana, jotta lopputulos olisi mahdollisimman mehukas.

Huippukokki Hans Välimäki vinkkasi Makuja.fi:lle virheistä, jotka kannattaa pyrkiä tietoisesti välttämään, kun valmistaa joulukinkkua. Kenties kohtalokkain näistä on moka, joka voi tehdä joulupöydän kruunusta rutikuivan.

– Jos kinkun sisälämpötilan päästää pitkälle yli 70 asteeseen jo kypsennysvaiheessa, niin kinkku on rutikuivaa sen jälkeen. Kinkku kannattaa ihan suosiolla jättää vähän alle 70 asteen, ja antaa sen vähän vetäytyä, Välimäki toteaa.

Kinkku kypsyy vielä paistamisen jälkeen

Välimäki muistuttaa, että ykkösvaltti kinkunpaistossa on maltti. Projektiin kannattaa suhtautua kärsivällisesti, sillä paras kinkku paistuu matalassa lämpötilassa, usean tunnin aikana.

– Maltti on valttia, eli hosua ei kannata! Mikään ruoka ei tule hyväksi hosumalla, Välimäki muistuttaa.

Kun paistaa kinkkua, on tärkeää kiinnittää huomiota etenkin niihin tekijöihin, jotka voivat kuivattaa kinkkua. Kuivumista edesauttaa muun muassa liian korkea paistolämpötila.

"Itse jättäisin kinkun ihan reilusti 65–68 asteeseen. Sen jälkeen jättäisin kinkun pöydälle jäähtymään hetkeksi aikaa."

– Suosittelen paistamaan kinkun maltillisissa lämpötiloissa: 100–120 asteessa. Kannattaa myös pitää mielessä, että uunit ovat erilaisia, Välimäki toteaa.

Kuivan lopputuloksen välttämiseksi on hyvä ottaa huomioon myös se, että kinkun kypsyminen ei suinkaan pysähdy siihen, kun se otetaan pois uunista. Mitä suurempi kinkku on, sitä voimakkaampi tämä vaikutus on.

– Kannattaa muistaa, että jos on iso kinkku, niin se kypsyy vielä senkin jälkeen aika pitkään, kun se on saatu haluttuun lämpötilaan, huippukokki selventää.

– Itse jättäisin kinkun ihan reilusti 65–68 asteeseen. Sen jälkeen jättäisin kinkun pöydälle jäähtymään hetkeksi aikaa, Välimäki jatkaa.

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja