Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kannattaako pakastaa vai kuivata? Asiantuntija kertoo säilöntätapojen erot: "Paras vinkki on..."

8:26Eri säilöntämenetelmät haltuunKatso videolta koko haastattelu, sekä vinkki, miten tehdä nopeat ja helpot maustekurkut etikkaliemessä.
Julkaistu 18.08.2024 10:20
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Puutarhat notkuvat parhaillaan toinen toistaan maukkaampia herkkuja. Sadosta halutaan nauttia tietysti myös kasvukauden ulkopuolella, joten monen suomalaisen keittiössä säilötään parhaillaan ahkerasti. Säilöntätapoja on onneksi monia.

Viherpeukalot keräävät parhaillaan satoa omilta plantaaseiltaan. Myös marjanpoimijat ja sienestäjät viihtyvät luonnon aarteita keräten vielä tulevat viikot.

"Puhtaus on puoli säilykettä"

Säilöntä astuu kuvaan silloin, kun satoa on niin paljon, että napa ei pysy perässä. Tai sitten omista herkuista halutaan nauttia vielä talven pakkasillakin.

– Säilöntämenetelmää valitessa paras vinkki on se, että mikä maistuu arjessa parhaiten ja mikä tulee käytettyä, sanoo Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander. 

Toinen tärkeä vinkki tulee myös ottaa huomioon, ihan kaikessa säilönnässä, mitä tekee. 

– Puhtaus on puoli säilykettä, Silander naurahtaa.

Lue myös: Tämä hillo on nyt hitti! Helppo valmistaa oman pihan kuitupommista

Valitse itsellesi paras tapa säilöä

Pakastaminen

Monelle tuttu ja turvallinen tapa on pakastaminen. Marjat voi laittaa pakasterasiaan sokerin kanssa sellaisenaan, mutta jos tilaa on maltillisesti, niin soseuttaminen on myös hyvä idea.

– Mikrossakin voi soseuttaa. Martoilla on siihen hyvä ohje. Soseisiin ei tarvitse välttämättä edes sokeria lisätä. Soseet voi hyvin laitaa pussiin ja sitten ne voi pinota pakastimeen päällekkäin, Silander vinkkaa.

Mehustaminen

Mehustamiseen liittyy usealle lämpimiä muistoja, sillä mummonmehu on tuttu monessa suvussa. Mehumaijalla syntyy vaikka minkä makuisia mehuja erilaisista vihanneksista ja marjoista. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia yhdistelmiä.

Kuivaaminen

Kuivaaminen on myös tyypillinen tapa säilöä, esimerkiksi sieniä ja yrttejä.

– Omenasato on ollut tänä vuonna todella hyvä. Hedelmiä ja kasviksia voikin hyvin kuivata.

Etikkasäilöntä

Etikkasäilöntä onkin jo sellainen, että se jakaa mielipiteet, mutta oiva säilöntämenetelmä se kuitenkin on.

Kotitalousasiantuntija antaakin etikkasäilöntään kokeilunarvoisen vinkin, erityisesti kesäkurpitsan ystäville. 

– Kesäkurpitsa on yleensä hyvin satoisa, josta voi tehdä monenlaisia ruokia. Se sopii myös esimerkiksi kesäkurpitsapikkelssiksi, jota voi käyttää siellä, missä käyttäisi kurkkupikkelssiäkin.

Hilloaminen, fermentointi ja tuoresäilöntä

Hilloaminen on toki monelle myös tuttua säilöntää. 

Hieman harvinaisempia ovat hapattaminen, eli fermentointi, ja tuoresäilöntä.

– Hapattaminen kiinnostaa monia. Sillä tehdään muun muassa hapankaalia. Myös muita kasviksia voidaan hapattaa.

– Hapatuksen lisäksi voidaan tuoresäilöä. Meillä Suomessa kasvaa hyviä marjoja, jotka ovat täynnä bentsoehappoa ja ne säilövät tavallaan itsessään. Esimerkiksi lakka, puolukka ja karpalo säilyvät survoksena sellaisenaan, Silander kertoo.

Katso jutun yllä olevalta videolta haastattelu sekä vinkki, miten tehdä nopeat ja helpot maustekurkut etikkaliemessä.

Lue myös: Omenasta on nyt ylitarjontaa – kausiherkku säilyy myös mehuna

Lisää aiheesta:

Älä tee tätä virhettä, jos pakastat marjoja!Terveellistä marjaa saa nyt jopa sankotolkulla – hyödynnä näin!Helppo tapa säilöä omenat: Anu vinkkaa näppärän apuvälineenKoronapandemia, Ukrainan sota ja hintojen nousu ovat lisänneet säilönnän suosiota – näin saat säilykkeistä entistä terveellisempiäPakastimessa viime vuoden marjoja – voiko niitä vielä syödä?Voiko muutaman vuoden vanhoja pakastemarjoja vielä syödä?
SäilöntäSienetMarjatHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Säilöntä
  • 17.8.17:32
    Ruoka

    Älä koskaan syö tällaisen säilykepurkin sisältöä

  • 27.3.07:43
    Ruoka

    Näin käy, jos pakastat kananmunia – vältä yleiset pakastusmokat!

  • 24.3.11:08
    Jauheliha

    Tiesitkö? Näin kauan jauheliha oikeasti säilyy pakastimessa

  • 22.10.202417:03
    Ruoka

    Lihaa, kalaa tai marjoja pakastimessa? Näin kauan eri ruoat oikeasti säilyvät

  • 11.09.202407:44
    Marjat

    Terveellistä marjaa saa nyt jopa sankotolkulla – hyödynnä näin!