Monen kotipuutarhurin omenapuut notkuvat suuren omenasadon vuoksi. Omenia riittää ainakin Etelä-Suomessa yltäkylläisesti jaettavaksi ja jatkojalostettavaksi.
Yksi herkullinen vaihtoehto omenoiden jatkojalostukseen on niiden mehustaminen. Monet niin sanotut tuoremehuasemat ovat jo ruuhkautuneet runsaan omenasadon vuoksi.
– Omenoita on tänä vuonna tullut ovista ja ikkunoista. Ja todella aikaisessa vaiheessa tänä vuonna. Viime vuonna aloitettiin elokuussa ja tänä vuonna jo heinäkuussa, eli noin kaksi viikkoa viime vuotta aikaisemmin, kertoo Matti Hakala Omamehu-mehupuristamosta.
Tänä vuonna omenat ovat olleet hyvin mehukkaita. Mehustamoon kannattaa tuoda vähintään 20 kiloa omenaa kerrallaan, Hakalan mukaan siitä saadaan puristettua mehua noin 12–15 litraa, riippuen omenan laadusta.
– Kun ne rupeavat putoamaan puista, se on merkki siitä, että omenat ovat kypsiä. Jotkut haluavat tuoda myös raakaa omenaa, se tietysti vaikuttaa mehun makuun. Pikkusen kovemmasta omenasta saadaan parhaimmat mehuprosentit, vinkkaa Hakala.
Omenamehu säilyy jopa vuoden
Mehupuristamoissa tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja mehun säilymiseen. Osa haluaa mehunsa kotiin sellaisenaan, osa haluaa siihen pienen C-vitamiinilisän ja toiset pastöroinnin.
– Jos sitä ei pastöroida, vaan pelkästään raakapuristetaan, silloin se ei säily kuin muutaman päivän, jos sitä ei pakasta. Jos mehu pastöroidaan, se säilyy ainakin vuoden päivät sellaisessa hanapussissa huoneenlämmössä, kertoo Hakala.
Osa haluaa mehuunsa myös C-vitamiinilisän eli askorbiinihapon, se vaikuttaa myös mehun ulkonäköön.
