Pakastimessa viime vuoden marjoja – voiko niitä vielä syödä?

Näin saat imettyä muovipussista ilmat pois ruoan säilömistä varten 0:50 Näin saat imettyä muovipussista ilmat pois ruoan säilömistä varten
KATSO MYÖS: Tiesitkö? Naurettavan yksinkertainen niksi auttaa marjojen säilömisessä: "Tajusin vasta kolmekymppisenä".

Pilaantuvatko marjat pakastimessa ja kuinka vanhoja pakastemarjoja uskaltaa syödä? 

Tämän kesän marjasatoa kerätään parhaillaan, mutta monilla saattaa vielä olla pakastimessa marjoja viimekin vuodelta, tai jopa muutaman vuoden takaa.

Näin hyödynnät pakastemarjat:

  • Käytä pakastemarjoja leivonnaisten koristeina. 
  • Edelliskauden marjat kuluvat helposti, kun niitä lisää esimerkiksi smoothieen tai puuroon.
  • Myös erilaiset monikäyttöiset hillot ja survokset syntyvät pakastemarjoista vaivatta.
  • Ylimääräisistä marjoista voi keittää helposti mehua tai mehukeittoa. Jos mehua tulee litramäärin, voi ylimääräisen vitamiinijuoman jäädyttää mehujäiksi. Mehusta tehdyt jääpalat jäähdyttävät hellepäivän juoman.  

Kuinka nopeasti marjat pilaantuvat pakastimessa, ja voiko niitä vielä syödä vuoden tai parin jälkeen?

Marjat säilyvät pakastimessa jopa pari vuotta

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto vastasi kysymykseen vuonna 2022 julkaistussa tiedotteessaan

Liiton mukaan marjat eivät kuulu varsinaisesti herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin. Monellakaan ei kuitenkaan ole kotikäytössä riittävän tehokasta pakastinta varmistamaan niiden säilymistä vuodesta toiseen.

– Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi, edellyttäen, ettei esimerkiksi sähkökatko sulata pakastimen sisältöä välissä, totesi toiminnanjohtaja Miika Ilomäki

Marjat  myös saattava menettää makua ja vitamiineja pitkässä säilytyksessä. Lisäksi niiden rakenne voi muuttua nahkeaksi ja maku happamaksi. Jos marjojen pinnalla on paljon huurretta, se kielii yleensä pakastelämpötilan vaihtelusta.

Marttojen mukaan sulatetut marjat säilyvät jääkaapissa pari päivää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.