Pakastimessa viime vuoden marjoja – voiko niitä vielä syödä?
Pilaantuvatko marjat pakastimessa ja kuinka vanhoja pakastemarjoja uskaltaa syödä?
Tämän kesän marjasatoa kerätään parhaillaan, mutta monilla saattaa vielä olla pakastimessa marjoja viimekin vuodelta, tai jopa muutaman vuoden takaa.
Näin hyödynnät pakastemarjat:
- Käytä pakastemarjoja leivonnaisten koristeina.
- Edelliskauden marjat kuluvat helposti, kun niitä lisää esimerkiksi smoothieen tai puuroon.
- Myös erilaiset monikäyttöiset hillot ja survokset syntyvät pakastemarjoista vaivatta.
- Ylimääräisistä marjoista voi keittää helposti mehua tai mehukeittoa. Jos mehua tulee litramäärin, voi ylimääräisen vitamiinijuoman jäädyttää mehujäiksi. Mehusta tehdyt jääpalat jäähdyttävät hellepäivän juoman.
Kuinka nopeasti marjat pilaantuvat pakastimessa, ja voiko niitä vielä syödä vuoden tai parin jälkeen?
Marjat säilyvät pakastimessa jopa pari vuotta
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto vastasi kysymykseen vuonna 2022 julkaistussa tiedotteessaan.
Liiton mukaan marjat eivät kuulu varsinaisesti herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin. Monellakaan ei kuitenkaan ole kotikäytössä riittävän tehokasta pakastinta varmistamaan niiden säilymistä vuodesta toiseen.
– Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi, edellyttäen, ettei esimerkiksi sähkökatko sulata pakastimen sisältöä välissä, totesi toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.
Marjat myös saattava menettää makua ja vitamiineja pitkässä säilytyksessä. Lisäksi niiden rakenne voi muuttua nahkeaksi ja maku happamaksi. Jos marjojen pinnalla on paljon huurretta, se kielii yleensä pakastelämpötilan vaihtelusta.
Marttojen mukaan sulatetut marjat säilyvät jääkaapissa pari päivää.
Lue myös: Jos sinulla on mitä tahansa marjoja, kannattaa tehdä tämä piirakka – helpommaksi ei enää muutu!
Lähteet: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto, Martat
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Nopeat kalkkunawrapit
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka