Valtuutettu Otto Meri haluaa maidon kokonaan pois Helsingin kouluista ja päiväkodeista: "Kaupungin tehtävä ei ole tuhlata rahojaan tarpeettomaan nesteeseen"

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Otto Meri (Kok.) haluaa lopettaa maidon tarjoamisen kaupungin tiloissa. Tämä tarkoittaisi sitä, että maitoa ei enää tarjottaisi ruokajuomana kouluissa, päiväkodeissa, ammattioppilaitoksissa eikä muissa yksiköissä.

Meren Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa tekemä aloite on herättänyt runsasta keskustelua viestipalvelu Twitterissä. Meri perustelee aloitettaan sillä, että ihminen ei tarvitse maitoa, eikä maapallo lypsykarjan aiheuttamia päästöjä. 

– Jatkossakin ihminen voi halutessaan ostaa maitoa, mutta kaupungin tehtävä ei ole tuhlata rahojaan tarpeettomaan nesteeseen. 

"Maidon juonti on opittu tapa"

Moni aloitetta ihmettelevä pitää maidon juontia luonnollisena myös aikuisille. 

Meri huomauttaa, ettei aikuinen ihminen juo luonnostaan maitoa. Hänen mukaansa kyseessä on opetettu tapa, joka voidaan myös oppia pois. 

– Se on valitettava maatalouteen siirtymisen ja aktiivisen maitolobbauksen ansiota. Missään muualla ei juoda maitoa yhtä paljon kuin Suomessa. Eikä se johdu geeneistämme, Meri twiittaa. 

Vauvat aloitteen ulkopuolella 

Myös maidosta saatavaa proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia pidetään keskustelussa tärkeänä. Meri ei kuitenkaan kannata kauramaidon lisäämistä maidon tilalle. 

– Kalsiumia ja D-vitamiinia saa muustakin kuin maidosta. Kasvavatatkin ihmiset pärjäävät vedellä.

Meren mukaan vauvat ja sairauden perusteella maitoa ravintonaan tarvitsevat ovat asia erikseen. Heitä aloite ei koske. 

– Tiedostan, että maitoon liittyy paljon suomalaista maalaisromantiikkaa. Sen takia analyyttinen keskustelu maidosta on hankalaa. Haluan kuitenkin yrittää, Meri tiivistää paljon keskustelua herättäneen avauksensa Twitterissä. 

Lue myös:

    Uusimmat