Kanada poisti maidon ja lihan ravitsemussuosituksista – rohkea veto kerää kiitosta: ”Tämä ei ole radikaali juttu”

6:19 Näin koostat ruokalautasesi oikein
Videolla suomalaisasiantuntija kertoo ravitsemuksesta.

Kanada on vastikään julkaissut uudet ravitsemussuositukset, jotka poikkeavat merkittävästi entisestä. Uusissa suosituksissa muun muassa maito- ja liha loistavat poissaolollaan.

Kanadassa on vastikään julkaistu uudet ravitsemussuositukset, joiden tarkoituksena on kannustaa ihmisiä syömään monipuolisesti eri ruoka-aineryhmistä. Edelliskerran suosituksia päivitettiin vuonna 2007, ja uusien suositusten valmistelu vei työryhmältä kolme vuotta, kertoo BBC.

Nykyisissä suosituksissa ruoka-aineryhmiä on laitettu uuteen uskoon, ja esimerkiksi maitotuotteita ei uusissa suosituksissa nähdä lainkaan. 

Maidon ja lihan sijaan yleisesti proteiinia

Maitotuotteilla on jo pitkään ollut keskeinen rooli Kanadan ja muiden länsimaisten kulttuurien terveyspolitiikassa. Kun opas julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1942, kanadalaisia kehotettiin syömään ja juomaan maitotuotteita useita annoksia päivässä. Suomalaissa ravitsemussuosituksissa vähärasvaisia maitovalmisteita kehotetaan nauttimaan noin puoli litraa päivässä.

Sen sijaan, että uusissa suosituksissa kanadalaisia kannustettaisiin nauttimaan tietty määrä maitotuotteita, suositukset keskittyvät yleiseen proteiininsaantiin.

Kanadalaisia suositellaan täyttämään puolet lautasesta hedelmillä ja vihanneksilla, neljäsosa tärkkelyksellä ja neljäsosa proteiinilla. Maitolasia ei lautasmallissa nähdä.

Kasvispohaisten tuotteiden kulutus kasvussa

Liha- ja maitotuotteiden poistaminen suosituksista on kerännyt kiitosta kasvissyöjiltä ja vegaaneilta. Viime vuosina yhä useammat ihmiset ovat karsineet ruokavaliostaan lihaa ja maitotuotteita ympäristön, terveyden ja eettisten syiden vuoksi. Tilastojen mukaan maidon kulutus on vähentynyt Kanadassa jo vuodesta 2009, kun taas maitopohjaisten tuotteiden suosio on puolestaan kasvanut.  

–  Ei ole uutta sanoa, että pitäisi syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia. Ihmiset ovat sanoneet tätä jo jonkin aikaa. Tämä ei ole radikaali juttu, kanadalainen tutkija tohtori David Jenkins kertoo ja lisää kasvispohjaisten tuotteiden korostamisen olevan suunta, johon on mentävä.

Vaikka maito on edelleen vahvassa roolissa suomalaistalouksissa, kasvispohjaiset tuotteet kasvattavat suosiotaan myös meillä. Kaslinkin Nepalla joulukuussa 2018 teettämän tutkimuksen mukaan jopa 68 prosenttia suomalaisista kertoo käyttävänsä kasvispohjaisia tuotteita kuukausittain.  

Lähteet: BBC, THL, Kaslink

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja