Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kaalilaatikko-Pirjolta nostalginen ruokavinkki: "Muistan omasta lapsuudestani"

Pirjo Toikkanen suosittelee syksyyn myös lämmittävää kaalikeittoa. Siihen sopii lihaksi erityisesti lammas.
Pirjo Toikkanen suosittelee syksyyn myös lämmittävää kaalikeittoa. Siihen sopii lihaksi erityisesti lammas.Shutterstock/Sami Repo
Julkaistu 24.10.2023 17:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Syksy on erilaisten kaaliruokien kulta-aikaa.

Vinkkasimme MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla aiemmin ohjeen kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkasen supersuosittuun kaalilaatikkoon. Tämän suomalaisia kotikokkeja joka vuosi inspiroivan kaalilaatikon salaisuus perustuu totutusta poikkeavaan valmistustapaan. 

– Minulla on oikein pehmeä ja hyvä kaalilaatikkoresepti. Sen salaisuus on, että en ruskista kaaleja tummaksi, enkä hauduta pitkään. Keitän kaalia muun valmistelun ajan, Pirjo kertoi kaalilaatikostaan muutama vuosi sitten.  

Mehevän laatikon lisäksi sesongissa olevasta kaalista voi loihtia paljon muutakin! Pyysimme Pirjolta lisää vinkkejä kaalikokkailuun. 

Lue myös: Oletko maistanut? Halpa ja terveellinen "pikaruoka", jota suomalaiset syövät hämmentävän vähän

"Muistan omasta lapsuudestani äidin kaalikeiton"

Keitot, ja juuri nyt sesongin ruokana kaalikeitto, ovat Pirjon mukaan ajankohtaisempia kuin arvaisikaan. 

– Paitsi että ne ovat syyssäähän sopivia, lämmittäviä ja vatsaa hemmottelevia, ne kuuluvat planetaariseen ruokavalioon. Tämä ruokavaliohan edistää sekä maapallon että ihmisten hyvinvointia ja terveyttä, Pirjo vinkkaa ja jatkaa:

– Muistan omasta lapsuudestani äidin kaalikeiton.

Pirjon äidin kaalikeiton valmistus lähti siitä, että tilavaan kattilaan laitettiin luullinen lihapala, joka keitettiin täysin kypsäksi hitaasti hauduttaen liemessä. Mausteina käytettiin suolaa, pippureita, laakerinlehtiä ja jokunen roteva yrtinoksa. Lopuksi liha nostettiin esiin, luut poistettiin ja lihasta leikattiin siistejä suupaloja, 

– Siivilöityyn liemeen lisättiin reilu määrä paloiteltua kaalia, porkkanoita, sipulia, ehkä valkosipulia ja jotain juuresta ja tietysti ne lihapalat. Sitten vaan keittämistä lisää, kunnes kaali ja muut kypsyivät. Keitto tuoksuikin hyvältä, ja maistui! Keitetyn lihan tuoksu on mielestäni herkullinen.

Kaalikeitossa on se hyvä puoli, että lihan määrä pysyy kohtuullisena hyvässä suhteessa kasviksiin.

– Kun valitaan mieluiten lammasta kaalin pariksi, aina parempi. Lampaathan laiduntavat luonnossa. Ja kaali, porkkanat, sipulit ynnö muut saadaan kotimaisina, lähellä tuotettuina.

Voit tehdä kaalikeiton esimerkiksi tällä perinteisellä ohjeella.

Lue myös: Pirjon kaalilaatikko-ohje on supersuosittu – täsmävinkki maustamiseen: "Tulee erityisen hyvää"

Katso myös video: Näin saat parsakaalista keitettyä täydellistä!

0:48Parsakaalin kypsennys: Samulin kikalla täydellinen lopputulos!Tiedätkö, miten parsakaali kannattaa keittää?

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hittiPirjon kaalilaatikko on superhitti! Tällä mausteella "tulee erityisen hyvää"Pirjon kaalilaatikko-ohje on supersuosittu – täsmävinkki maustamiseen: "Tulee erityisen hyvää"Pirjon kaalilaatikko on huikea hitti! Sitä rakastavat jopa kaalinvihaajat – tässä sen salaisuusPirjon kaalilaatikko on niin hyvää, että sitä rakastavat myös kaalinvihaajat: "Sen salaisuus on..."Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "Helpottaa arkea ja on edullinen"
ArkiruokaRuokaKasviksetUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Arkiruoka
  • 30.10.09:31
    Ruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • 23.10.17:24
    Ruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • 22.10.17:24
    Ruoka

    Yhdellä mausteella saat erityisen hyvää kaalilaatikkoa – Pirjon ohje on valtava hitti

  • 21.10.17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 13.10.13:14
    Ruoka

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!