MTV testasi Linnan juhlien julki vuotaneen boolireseptin – baarimestari Mikael äimän käkenä: "Muutaman lasin kun ottaa, niin kannat kattoon"

4:28 Linnan juhlien booliresepti vuoti julkisuuteen ja MTV testasi tarkoin varjellun salaisuuden – Toimittajan reaktio paljon puhuva

Perinteisiä Linnan juhlia ei poikkeusvuonna 2020 järjestetä, mutta juhlatunnelmaan voi päästä kotisohvallakin. Testasimme legendaarisen ja alkuperäisen Linnan juhlien boolin, jonka resepti tiettävästi vuoti julkisuuteen vuonna 1975.

Videolta voit katsoa, miten valmistuu modernisoitu versio juhlajuomasta – ja kokeilla sitä itsekin kotona.

Linnan juhlien legendaarisella boolilla on pitkä historia ja sen juuret ulottuvat 1940-luvulle saakka. Gastronomisen seuran pääsihteeri Erik Haack suunnitteli booliohjeen yhdessä Alli Paasikiven kanssa vuonna 1948. Eri lähteiden mukaan alkuperäistä booliohjetta jouduttiin kuitenkin hieman panemaan uuteen uskoon, kun se vuosi julkisuuteen ruokalehti Kasarissa vuonna 1975.

Linnan juhlien boolin alkuperäinen resepti

Linnan juhlien booli on raikas ja kupliva juoma, jonka alkolipitoisuus on noin 12 prosenttia. Tällainen alkuperäinen ohje 10–15 hengelle oli Kasari-lehden mukaan:

1 ½ pulloa Jugoslovanski Rizlingiä, numero 497
½ pulloa Bordeax Biancia, numero 466
2 dl White Portia, numero 277
1 pullo Pöytäviinaa
2 tippaa sitruunankuoriuutetta
1 pullo kuivaa Elyséetä, numero 851
3 pulloa Grape-virvoitusjuomaa

Booli valmistetaan Linnan juhlia varten siten, että sen pohja sekoitetaan valmiiksi Alkossa. Juomapohjaan lisätään sitten juhlapaikalla kuplivat ainekset juuri ennen tarjoilua. Nykypäivänä booli ei enää ole niin suosittua juhlissa kuin menneinä vuosikymmeninä, mutta juoma kuuluu silti tärkeänä osana juhlavastaanoton perinteisiin.

Testaa itse kotona: Modernisoitu versio alkuperäisestä reseptistä todella yllättää

Pyysimme Altia Akatemian baarimestari Mikael Karttusta loihtimaan Linnan juhlien alkuperäiseen boolireseptiin pohjautuvan juhlajuoman. Aivan alkuperäisillä tuotteilla boolia ei ole tänä päivänä pysty tekemään, sillä osa niistä on jo poistunut Alkon valikoimista tai markkinoilta kokonaan. Niinpä esimerkiksi Jugoslovanski Rizling -valkoviinin sijaista booliin upposi nykypäivän suosikkirieslingiä ja Pöytäviina korvattiin Koskenkorvalla. 

Lopputulos yllätti baarimestarin itsensäkin: hän kun ei osannut odottaa, että aineksilla saisi oikeasti näin hyvän boolin aikaiseksi. Myös makuraati yllättyi positiivisesti. Booli oli yllättävän maukasta ja niin sanotusti "helposti juotavaa", eli suorastaan vaarallisen hyvää. Tuoksu ja maku toi mieleen lonkeron. 

– Muutaman lasin kun ottaa, niin kannat kattoon, baarimestari Mikael Karttunen veisteli.

Katso videolta, miten moderni versio Linnan juhlien boolista valmistuu.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja