Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Juotko mieluummin kahvia vai teetä? Valintasi voi paljastaa sinusta enemmän kuin luuletkaan

1:01Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä
Julkaistu 09.03.2020 09:50

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jotkut sanovat olevansa aamuisin kahvi-ihmisiä, toiset taas hörppivät mieluummin esimerkiksi vihreää teetä. Tutkijat ovat nyt löytäneet yhden mahdollisen syyn ihmisen ruoka- ja juomapreferensseille. 

Se, pidätkö enemmän kahvista vai teestä voi tuoreen tutkimuksen mukaan riippua geeneistäsi. Geenien ja ruoka- sekä juomamieltymyksen yhteyttä tutkittiin Japanissa Osakan yliopiston sekä Riken Center for Intergrative Medical Sciences IMS:n tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistui yli 160 000 ihmistä Japanissa.

Tutkimuksissa löytyi geneettinen linkki 13 ruokavaliomieltymykseen, kuten esimerkiksi alkoholijuomiin. Lisäksi geeniyhteys huomattiin myös joihinkin sairauksiin, kuten syöpiin ja diabetekseen.

– Jo aiemmin tiesimme ”olet mitä syöt” -sanonnan pitävän paikkansa. Nyt tiedämme myös, että se mitä olemme, määrittää sen, mitä syömme, tutkija ja Osakan yliopiston professori Yukinori Okada sanoo. 

Tutkimuksessa käytettiin vuonna 2003 perustetun BioBank Japan -projektin dataa. Projektin tarkoituksena on kerätä DNA:ta ja dataa ihmisten elintavoista, jotta tulevaisuudessa voitaisiin kehitellä entistä henkilökohtaisempia lääkkeitä.

Jos sinulta löytyy kitkerien makujen geenivariantti, pidät luultavasti kahvista
 

sitruuna kahvi
Jos maistat kitkerät maut vahvemmin, pidät niistä luultavasti enemmän.Shutterstock

Tutkimuksessa löydettiin yhteensä yhdeksän geenitekijää, jotka olivat yhteydessä kahvin, teen, alkoholin, jogurtin, juuston, fermentoitujen soijapapujen, tofun, kalan, vihannesten ja lihan syömiseen. Erään geenivariantin havaittiin olevan yhteydessä kykyyn maistaa kitkeriä makuja. Ne ihmiset, joilta kyseinen geenivariantti puuttui kuluttivat vain vähän tai ei ollenkaan alkoholia. Kalaa, tofua ja vihanneksia enemmän syövillä ihmisillä havaittiin sen sijaan geenivariantti, jonka avulla he maistoivat paremmin umamin.

Koska tutkittavat henkilöt koostuivat pelkästään japanilaisista, tulokset eivät välttämättä päde globaalisti. Samantyylisiä tutkimustuloksia on kuitekin saatu aiemmin myös eurooppalaisista tutkimuksista. Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa muun muassa löydettiin geenireseptori, joka vaikuttaa ihmisen kykyyn maistaa kitkeriä makuja. Ne ihmiset, jotka kokivat kahvin maun kitkeränä, pitivät siitä enemmän kuin ne, jotka eivät maistaneet kitkeryyttä vahvasti. Tutkimuksessa ei kuitenkaan otettu huomioon ympäristötekijöitä, kuten asuinympäristöä, sosioekonomista asemaa tai kulttuuria. Esimerkiksi iällä, perheen ruokailutottumuksilla ja omilla tuloilla on suuri merkitys siihen, minkälaista ruokaa syömme.

– Nämä tekijät voivat vaikuttaa geenejä enemmän joissan tapauksissa, Massachusettsin Tufts-yliopiston ravitsemus- ja geenitieteiden yksikön johtaja José Ordovás muistuttaa.

Geneettisen alttiuden ja ruokavalintojen yhteys vaatii vielä lisätutkimusta. Geenitutkimustieto voi olla hyödyksi esimerkiksi alkoholismin ennaltaehkäisyssä.

Lähde: CBS Global
 

Lisää aiheesta:

Sitrushedelmistä löytyi piristävä terveyshyöty – appelsiini päivässä riittääTutkijat löysivät juustosta yllättävän terveysvaikutuksenTutkimus: Kahvi voi pienentää syöpäriskiäSuklaapatukka välipalaksi? Mieti vielä – tutkimuksessa jälleen huolestuttava havaintoTutkimus paljasti chilin syömisen ällistyttävän terveysvaikutuksen: "Ei ole riippuvainen ihmisen muusta ruokavaliosta"Himoitsetko kahvia vai teetä? Tutkimus löysi yhteyden geenien ja suosikkijuoman väliltä
RuokaKahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!