Jotkut sanovat olevansa aamuisin kahvi-ihmisiä, toiset taas hörppivät mieluummin esimerkiksi vihreää teetä. Tutkijat ovat nyt löytäneet yhden mahdollisen syyn ihmisen ruoka- ja juomapreferensseille.
Se, pidätkö enemmän kahvista vai teestä voi tuoreen tutkimuksen mukaan riippua geeneistäsi. Geenien ja ruoka- sekä juomamieltymyksen yhteyttä tutkittiin Japanissa Osakan yliopiston sekä Riken Center for Intergrative Medical Sciences IMS:n tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistui yli 160 000 ihmistä Japanissa.
Tutkimuksissa löytyi geneettinen linkki 13 ruokavaliomieltymykseen, kuten esimerkiksi alkoholijuomiin. Lisäksi geeniyhteys huomattiin myös joihinkin sairauksiin, kuten syöpiin ja diabetekseen.
– Jo aiemmin tiesimme ”olet mitä syöt” -sanonnan pitävän paikkansa. Nyt tiedämme myös, että se mitä olemme, määrittää sen, mitä syömme, tutkija ja Osakan yliopiston professori Yukinori Okada sanoo.
Tutkimuksessa käytettiin vuonna 2003 perustetun BioBank Japan -projektin dataa. Projektin tarkoituksena on kerätä DNA:ta ja dataa ihmisten elintavoista, jotta tulevaisuudessa voitaisiin kehitellä entistä henkilökohtaisempia lääkkeitä.
