Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkimus paljasti chilin syömisen ällistyttävän terveysvaikutuksen: "Ei ole riippuvainen ihmisen muusta ruokavaliosta"

7:41Chilinkasvatuksen ABC
Julkaistu 17.12.2019 09:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan chilin syöminen vähentää riskiä kuolla sydänkohtaukseen tai halvaukseen.

Videolla kerrotaan, miten chilejä voi kasvattaa itse kotona. 

Chilin terveyshyödyistä on tiedetty jo pitkään, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet jälleen uuden syyn suosia tätä tulista raaka-ainetta. Italiassa toteutetun tutkimuksen mukaan chilin säännöllinen syöminen voi nimittäin pienentää riskiä kuolla sydänkohtaukseen tai halvaukseen.

Ruokavaliolla ei väliä, jos syö säännöllisesti chiliä?

Tutkimuksessa verratiin 23 000 ihmisen terveystietoja. Osa ihmisistä söi chiliä ja osa ei. Tutkittavia seurattiin ja heidän terveystietojaan raportoitiin yli 8 vuoden ajan.

Niillä ihmisilä, jotka söivät chiliä vähintään neljä kertaa viikossa, riski sydänkohtauksesta aiheutuvaan kuolemaan putosi 40 prosenttia. Riski halvauskuolemaan sen sijaan yli puolittui. Tutkimustuloksista kerrottiin Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa.

–  Mielenkiintoista on, että kuolleisuusriski ei ole tutkimuksen mukaan riippuvainen ihmisen muusta ruokavaliosta. Toisin sanoen joku saattaa noudattaa terveellistä Välimeren ruokavaliota ja joku toinen saattaa syödä vähemmän terveellisesti, mutta silti chilillä oli suojaava vaikutus, tutkimusta johtanut italialaisen neurologisen tutkimus- ja hoitoinstituutin Neuromedin tutkija Marialaura Bonaccio kommentoi.

Neuromedin väestöterveystieteen osaston johtaja ja Varesen Insubrian yliopiston professori Licia Lacoviellon mukaan italialaista ruokakulttuuria voi kiittää siitä, että moni syö säännöllisesti chiliä.

– Kuten Kiinassa ja Yhdysvalloissa on jo aiemmin todettu, tiedämme, että eri paprikalajit, vaikka niitä kulutetaan eri tavoin ympäri maailmaa, voivat suojata terveyttämme.

Suoraa syy-yhteyttä ei pystytty todistamaaan

Muualla maailmassa suhtaudutaan kuitenkin vielä hieman skeptisesti tutkimustuloksiin. Esimerkiksi brittitutkijoiden mukaan italialaistutkimus ei pysty osoittamaan suoraa syy-yhteyttä chilin syömisen ja terveyshyötyjen väliltä. On kuitenkin mahdollista, että chilin syöminen on yhteydessä muiden terveellisinä miellettyjen ruokien syömiseen. 

– Vaikka chili voi olla maukas lisä ruokiimme, välitön vaikutus on todennäköisesti pieni ja on todennäköisempää, että se tekee muiden terveellisten ruokien syömisestä miellyttävämpää, Astonin lääketieteellisen koulun ravitsemustieteilijä Duane Mellor sanoo. 

Chilin sisältämällä kapsaisiinilla on jo aiemmin todettu olevan joitakin terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Se voi muun muassa suojata mahahaavalta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Erilaisissa chileissä on myös runsaasti vitamiineja, erityisesti C- ja E-vitamiinia. Kapsaisinoidit sitoutuvat hermoston reseptoreihin, jotka tuottavat aistimuksen kivusta ja poltteesta. Tämä saa kuitenkin aikaan mielihyvää tuottavan endorfiinin vapautumisen, jolloin chileihin voi syntyä myös jonkinasteinen riippuvuus.

Lue myös: Suomalainen chiliguru paljastaa: Syy, miksi chiliä ei kannata ostaa supermarketin laarista

Lähde: CNN

Lisää aiheesta:

Tämä ruokavalio saattaa lähes puolittaa suolistosyöpäriskinSitrushedelmistä löytyi piristävä terveyshyöty – appelsiini päivässä riittääSyötkö tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia? Tutkimus: Tietty määrä voi jopa kohottaa kuntoaTutkijat havaitsivat tietyn ruokavalion liittyvän pienempään riskiin sairastua Alzheimerin tautiin – syötkö jo näin?Onko kananmuna terveellistä vai ei? Tuore tutkimus haastaa aiempia tuloksiaUskotko chilin ja kurkuman parantaviin vaikutuksiin? Asiantuntijat kertovat, mitä terveysvaikutuksia mausteiden syömisellä voi todellisuudessa olla
RuokaTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy