Tuoreen tutkimuksen mukaan chilin syöminen vähentää riskiä kuolla sydänkohtaukseen tai halvaukseen.
Videolla kerrotaan, miten chilejä voi kasvattaa itse kotona.
Chilin terveyshyödyistä on tiedetty jo pitkään, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet jälleen uuden syyn suosia tätä tulista raaka-ainetta. Italiassa toteutetun tutkimuksen mukaan chilin säännöllinen syöminen voi nimittäin pienentää riskiä kuolla sydänkohtaukseen tai halvaukseen.
Ruokavaliolla ei väliä, jos syö säännöllisesti chiliä?
Tutkimuksessa verratiin 23 000 ihmisen terveystietoja. Osa ihmisistä söi chiliä ja osa ei. Tutkittavia seurattiin ja heidän terveystietojaan raportoitiin yli 8 vuoden ajan.
Niillä ihmisilä, jotka söivät chiliä vähintään neljä kertaa viikossa, riski sydänkohtauksesta aiheutuvaan kuolemaan putosi 40 prosenttia. Riski halvauskuolemaan sen sijaan yli puolittui. Tutkimustuloksista kerrottiin Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa.
– Mielenkiintoista on, että kuolleisuusriski ei ole tutkimuksen mukaan riippuvainen ihmisen muusta ruokavaliosta. Toisin sanoen joku saattaa noudattaa terveellistä Välimeren ruokavaliota ja joku toinen saattaa syödä vähemmän terveellisesti, mutta silti chilillä oli suojaava vaikutus, tutkimusta johtanut italialaisen neurologisen tutkimus- ja hoitoinstituutin Neuromedin tutkija Marialaura Bonaccio kommentoi.
Neuromedin väestöterveystieteen osaston johtaja ja Varesen Insubrian yliopiston professori Licia Lacoviellon mukaan italialaista ruokakulttuuria voi kiittää siitä, ettämoni syö säännöllisesti chiliä.