"Squid Game -keksit" villitsevät – MTV testasi hittiohjeen, ja näin sinäkin voit valmistaa ne helposti itse

1:47 Squid Game -keksit: Näin helposti teet itse eteläkorealaiset dalgona-makeiset
Näin valmistat korealaisia Dalgona-makeisia

Perinteinen eteläkorealainen karkki sai uutta nostetta Netflixin hittisarjasta.

Huippusuositun Squid Game -sarjan toisessa jaksossa kilpailijat joutuvat rapsuttamaan kiekkomaisesta keksistä irti siihen painetun kuvion.

Kyseessä on hunajakenno-toffeenakin tunnettu karkki, dalgona, joka on oikeastikin suosittu eteläkorealainen makeinen. Dalgonaa on myös helppo valmistaa itse kotona.

Dalgonat ovat varsinkin lasten keskuudessa suosittuja ja niitä valmistetaan monissa Etelä-Korean kaupungeissa katukioskeissa. Sokeri sulatetaan metallisessa kauhassa pienen polttimon päällä.

New York Timesin mukaan lapset yrittävät irrottaa dalgonaan leimatun kuvion neulan avulla, ilman että kuvio menee rikki. Leikillä on nimikin, ppopgi. Jos lapsi sai kuvion ehjänä irti, hän sai toisen herkun ilmaiseksi.

Squid Game -hittisarjan myötä dalgona-makeisista tuli maailmanlaajuinen ilmiö ja esimerkiksi TikTokissa leviää nyt valtavasti erilaisia "Squid Game -keksi" -haasteita. Hastagilla #dalgonacandy on Insiderin mukaan TikTokissa jo yli miljardi katselukertaa. 

Vinkit valmistukseen

Jos olet onnekas kaasuhellan omistaja, voit seurata alla olevaa ohjetta. Keraamisen lieden omistajat sen sijaan kaipaavat valmistukseen avuksi pari niksiä.

Ideana siis on, että sokeri tarvitsee vain sulattaa kauniin kullanruskeaksi ja sekoittaa sitten joukkoon hieman ruokasoodaa. Sooda reagoi kuuman sokerin kanssa ja tekee seoksesta ilmavamman, rapean ja kauniin karamellin.

Sen jälkeen seos kaadetaan leivinpaperille ja leimataan siihen halutulla keksimuotilla jokin kuvio.

Alla oleva ohje on siis laadittu kaasuliettä varten, mutta Makuja-testin perusteella keksien valmistaminen onnistuu mainiosti myös keraamisella liedellä.

Helpointa on, jos omistat hyvin pienen paistinpannun, jossa on tarttumaton pinnoite. Sokerin sulattaminen onnistuu kyllä isommallakin pannulla, mutta silloin sulaa sokeria jää helposti korkeareunaisen pannun reunoille kiinni.

Keraaminen liesi kannattaa laittaa melkeinpä täysille (oman hellan tehojen mukaan), että hella kuumenee tarpeeksi sokerin sulattamiseksi. Syömäpuikko on oiva apuväline seoksen sekottamiseen. 

Kun sulan seoksen on kaatanut leivinpaperille, kannattaa toimia suhteellisen ripeästi, sillä sokeri myös kovettuu nopeasti.

Squid Game -keksit eli dalgona

(1 kpl)
2–3 rkl kidesokeria
ripaus ruokasoodaa
vuokasprayta

1. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

2. Lisää kauhaan tai hyvin pieneen paistinpannuun (mieluiten tarttumaton pinta) sokeri. Aseta kauha tai paistinpannu suoraan keskikokoisen liekin päälle ja sekoita sokeria syömäpuikon avulla, kunnes se alkaa sulaa, noin parin minuutin ajan.

3. Kun kaikki sokeri on sulanut kullankeltaiseksi, siirrä kauha tai paistinpannu syrjään liekin päältä. Lisää joukkoon ruokasooda ja sekoita kunnes seoksesta tulee ilmavampi ja vaalean ruskea. 

4. Kaada seos leivinpaperille kahdeksi samankokoiseksi ympyräksi. Voitele metalisen lastan tai mittakupin pohja vuokraspraylla ja paina sen avulla keksi noin puolen sentin paksuiseksi.

5. Paina valitsemallasi keksimuotilla kuvio keksiin ja anna sitten jäähtyä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja