Juha ja Antti maistelivat 400 viiniä – tällainen on vuoden punaviini 2023: "Muhevia vivahteita"

Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi? 1:19 Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi?
KATSO MYÖS: Miten toimia tilanteessa, jossa tarjoilija kaataa viiniä maistettavaksi? Näillä vinkeillä selviät

Vuoden punaviini on jälleen valittu. Voittajaksi nousi Château Lamarsalle 2019.

Viinilehden Vuoden punaviini on jälleen valittu. Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistoivat sokkona yli 400 vakio- ja tilausvalikoiman punaviiniä. Täysin arvalla valintaa ei tehdä, sillä maahantuojat ilmoittavat viininsä kilpailuun. 

Tuomariston mukaan kilpailussa nähty viinien kirjo ilahdutti, mutta se tuotti samalla haastetta.

– Mukana oli niin herkullisia, erittäin herkkäluonteisia viinejä kuin myös paksuja, voimakkaan rotevia raskassarjalaisia. Hyvin erilaisten viinien laittaminen samalle viivalle asettaa tuomaroinnille kieltämättä haasteita, tuomaristo toteaa tiedotteessa.

Pullokoko oli rajattu 0,75 litraan ja pullohinnan yläraja noin 30 euroon. 

Vuoden viiniksi valittiin Château Lamarsalle 2019.

Kakkossijan nappasi Tommasi Ripasso Valpolicella 2020 ja kolmossijan Roberto Sarotto Barbaresco Riserva 2018.

Näin vuoden punaviiniä arvioitiin

Tuomariston mukaan voittajaviinin tuoksu on monivivahteinen ja luonteikas, ja siitä löytyy esimerkiksi runsasta paahteisuutta, lyijykynän sävyä, eläimellisyyttä ja orastavaa tallintaustaa.

– Varsin täyteläisestä mausta löytyy tuoksun aromien lisäksi luumun sävyä ja maaperän muhevia vivahteita. Suutuntumaltaan viini on varsin ryhdikäs. Runsaat mutta kypsät ja pehmeät tanniinit tuovat makuun särmää, tuomaristo arvioi.

Hintaa pullolle tulee 29,53 euroa. Juomaa suositellaan nautittavaksi tummien liharuokien, mediumkypsän riistan ja kovien, suolaisten juustojen kanssa.

Katso myös: Tumman viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi? 

Tumman viinirypäletertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi? 0:33
Asiantuntija paljasti, miten rypäleiden väri määräytyy.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!