"Jos ette lopeta kaljan kittaamista, otamme lapsenne huostaan" – vanhempien alkoholin nauttiminen kuumentaa tunteet

alkoholi joulu viini
Lehtikuva

Helsingissä järjestetään lauantaina 21.1. ensimmäistä kertaa perheystävällinen ravintolatapahtuma Perheet Safkaa. Sen tarkoituksena on muuttaa ravintolakulttuuria lapsi- ja perheystävällisempään suuntaan. Mukana tempauksessa on 13 helsinkiläisravintolaa. 

– Ruoka yhdistää ihmisiä, mutta ulkona syöminen on haastavaa lapsiperheille. Osasyy on asenteissa. Tavoitteenamme on muuttaa ravintolakulttuuri perhe- ja lapsiystävällisemmäksi, sillä hyvä ruoka kuuluu kaikille, tempauksen järjestäjät Minna Koskelo ja Petra Gergov-Koskelo kertovat.

Tapahtuman tiimoilta järjestettiin torstaina paneelikeskustelu, jossa tempauksessa mukana olevat ravintola- ja ruoka-alan ammattilaiset pohtivat perheystävällisyyden nykytilaa suomalaisravintoloissa. Esille nousi myös kuuma puheenaihe: alkoholin nauttiminen ravintolassa lasten seurassa. 

"Alkoholi on osa ruokanautintoa"

Onko suomalaisesssa yhteiskunnassa hyväksyttävää nauttia lasillinen alkoholia, jos lapset ovat ravintolassa mukana?

Olutasiantuntija ja -kirjailija Aniko Lehtinen on sitä mieltä, ettei siitä ole mitään haittaa lapsille.

– Itse kun olen työkseni alkoholin kanssa tekemisissä ja olen vielä Unkarista kotoisin, jossa aina kuuluu ruoan kanssa lasillinen viiniä, niin olen sitä mieltä, että vanhemmat saavat ihan hyvin juoda oluen tai viinin lasten seurassa.

Monet suomalaiset kuitenkin kokevat toisin. Myös Lehtinen on joutunut kokemaan paheksuvia katseita ja saanut jopa vihaisia kommentteja, jos ruokapöydässä on näkynyt olutlasillinen.

– On ollut kokemuksia, jossa viereisestä pöydästä on tultu sanomaan, että ”jos ette lopeta tuota kaljan kittaamista, niin me otetaan teidän lapset huostaan” – siinä vaiheessa kun join kaiken lisäksi vielä alkoholitonta olutta. Olen sitä mieltä, että se alkoholijuoma on osa sitä ruokanautintoa.

Kasvattaa myös lapsia vastuulliseen alkoholikulttuuriin?

Lehtinen korostaa, että ääritapaukset ovat asia erikseen ja humlassa lasten seurassa ei missään nimessä pidä olla. Ruokajuomana alkoholi voisi kuitenkin olla luonnollinen osa ateriaa.

– Se on myös lasten kasvattamista vastuulliseen alkoholikulttuuriin ja sellaiseen nautinnolliseen alkoholikulttuuriin. Ei sellainen, että alkoholia juodaan vaan, kun lapset menee nukkumaan ja sitten korkataan se kossu. Alkoholijuoma voi olla sellainen, joka aikuisilla kuuluu ihan normaaliin iltaan, jos mennään ulos syömään tai syödään hyvin muuten.

Samaa mieltä aiheesta on myös ravintoloitsija ja entinen Helsingin ruokakulttuuristrategian vetäjä Ville Relander. Sandro, The Cock ja Holiday-ravintoloista tuttu Relander uskoo, että mitä suurempi numero alkoholin nauttimisesta tehdään, sitä haitallisempaa siitä tulee.

– Yleensä lapsiperheet eivät kuitenkaan viihdy myöhään ravintoloissa ja hommat menee siististi. Mun mielestä on hyvä vaan esitellä sitä normaalia elämää lapsille.

Perheet Safkaa -tapahtuman järjestäjä, asiakaskokemuksen muotoilija Minna Koskelo on samoilla linjoilla, ettei alkoholista kannata tehdä liian suurta numeroa.

– Meidän perheessämme viini mielletään maataloustuotteeksi ja se kuuluu hyvään ateriaan. 

Perheystävällinen Perheet Safkaa -tapahtuma järjestetään Helsingissä lauantaina 21.1. Mukana on 13 helsinkiläisravintolaa: Ravintola Aito, Bronda, Shelter, Juuri, The Cock, Elite, Löyly, Muru, Presto, Salutorget, Strindberg, Teatteri ja Töölönranta.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.