Sunnuntait ja alkoholi valtava ongelma suomalaisravintoloille – ratkaiseeko tämä jättitempaus ongelman?

ravintola
Shutterstock

Asiantuntijan mukaan ravintola-ala kärsii Suomessa muun muassa korkeasta alkoholiverotuksesta sekä työntekijöiden sunnuntaikorvauksesta. Saako sunnuntaina järjestettävä Malja Suomelle -tempaus muutoksia aikaan?

"Lähdetään kaikki yhdessä ulos – kahviloihin, ravintoloihin, kylään tai kylille. Ja nostetaan malja Suomelle samana päivänä ja samalla hetkellä. Kohdataan toisemme, iloitaan, ollaan yhdessä ja aiheutetaan 30 miljoonan talouspiikki – pistetään talouden pyörät pyörimään ja Suomi kuntoon kerralla."

Näin kehotetaan Malja Suomelle -tempauksen Facebook-tapahtumasivuilla. Tammikuun viimeisenä sunnuntaina, 31.1.2016, järjestettävään tapahtumaan on ilmoittautunut mukaan jo yli 44 000 suomalaista. Mistä oikein on kyse?

"Suomi menossa kohti vessapaperitaloutta"

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sekä Malja Suomelle -tempauksen idean isä, elokuvaohjaaja Lauri Törhönen vierailivat perjantaina Huomenta Suomessa keskustelemassa ravintola-alan tilasta Suomessa. Samalla pureuduttiin myös sunnuntaina ensimmäistä kertaa järjestettävään Malja Suomelle -tempaukseen, jonka tarkoituksena on saada suomalaiset suuntaamaan ravintoloihin ja nauttimaan yhdessä olosta, taloutta samalla tukien.

– Pohdimme, että Suomi näyttää olevan menossa kohti vessapaperitaloutta. Ne jotka myyvät ruokaa ja valmistavat vessapaperia, voivat luottaa tulevaisuuteen, mutta kaikki muu näyttää menevän alaspäin. Ajattelin symbolista tekoa, johon kaikki voi osallistua valtiovallan ohi. Siitä se lähti, Törhönen kuvailee Malja Suomelle -idean syntyä.

Korkea alkoholivero ja sunnuntait ravintola-alan suurin ongelma

MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan sekä suomalaisten että erityisesti venäläisten matkailijoiden ostovoiman heikentyminen näkyy selkeästi myös ravintola-alalla. Viime vuosi oli kuitenkin yllättävän hyvä: ravintolaruoan myynti jopa kasvoi ja uusia ravintoloita perustettiin innokkaasti. 

– Ravintolaruokailu kasvaa koko ajan, mutta alkoholi on ravintoloiden ongelma. Kulutus on siirtynyt pois ravintoloista ja viime vuonna sama kehitys jatkui.

Erityisen hankalana ravintolapäivänä Lappi ja Törhönen pitävät sunnuntaita, jolloin moni ravintola on Suomessa kiinni. Se johtuu puhtaasti siitä, että pyhäpäivän tuplapalkalla monellakaan yrittäjällä ei ole varaa pitää ravintolaansa avoinna.

– Se on hyvin kallis päivä. Tällä me häviämme kyllä kilpailussa Euroopassa. Suomi on tietääkseni ainoa maa Euroopassa, jossa sunnuntaisin on 100 prosentilla korotettu palkka. Jos palkka olisi normaali palkka, sadat ravintolat aukeaisivat ja työntekijät saisivat kokonaisuutena enemmän rahaa, koska palkkasumma kasvaisi, Lappi muistuttaa.

MaRa ry:n tuottaman kyselyn perusteella jopa 70 prosenttia kiinni olevista ravintoloista avaisi ovensa, jos sunnuntaikorvauksia leikattaisiin edes 25 prosentilla.

Ravintolassa sosiaalista tilannetta ei pääse pakoon

Jos ravintolat sitten olisivat auki sunnuntaisin, osaisivatko suomalaiset niihin silloin suunnata? Timo Lappi uskoo, että erityisesti nuori polvi ottaisi sunnuntain ilolla yhdeksi ravintolapäiväksi.

– 1980-luvun jälkeen syntyneet käyttävät ravintolapalveluita ihan eri tavalla kuin 50- ja 60-luvuilla syntyneet. Olen varma, että jos ravintoloita olisi enemmän auki sunnuntaina, niin myös sunnuntaista muodostuisi suomalaisille ravintolapäivä. Erityisesti ulkomaisten asiakkaiden kannalta nykytila on todella huono ja turistit ihmettelevät, miten täällä ollaan kiinni.

Törhönen muistuttaa, että ravintolassa käyminen perheen kesken lisäisi myös sosiaalista hyvinvointia.

– Kotona joku tekee ruokaa, eikä aina edes syödä yhdessä. Ravintolassa ei oikein pääse sosiaalista tilannetta pakoon. Ja sehän tuottaa henkistä hyvinvointia.

"Malja Suomelle ei ole tarkoitettu ryyppäämisjuhlaksi"

Sunnuntaina 31.1.2016 järjestettävän Malja Suomelle -tempauksen tarkoituksena ei Törhösen mukaan ole missään tapauksessa kannustaa ketään ryyppäämään.

– Malja Suomelle ei ole tarkoitettu ryyppäämisjuhlaksi. Kuka tahansa voi mennä ravintolaan juomaan vaikka teetä. Kukin tavallaan, koko perheen voimin.

Törhönen myöntää päivävalinnan hieman riskaabeliksi, sillä moni lopettaa tipattoman tammikuunsa sunnuntaina, eikä sunnuntai muutenkaan ole se ravintoloiden paras päivä. Kyseessä on kuitenkin myös tietoinen riski: tällä tavalla keskustelua sunnuntain ongelmallisuudesta ravintola-alalla voidaan herättää.

Millainen ongelma alkoholiverotus on ravintoloille ja mitä asialle voitaisiin tehdä? Katso MaRa ry:n Timo Lapin sekä Malja Suomelle -idena isän Lauri Törhösen koko haastattelu videolta:

16:12

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja