Mainos

Jopa 98 prosenttia tuotteista "kopioita" – tätä et tiennyt vaniljasta

Vanilja on yksi maailman suosituimmista mausteista, mutta tangon saaminen viljelmiltä kuluttajille on työläs prosessi.

Vanilja maustaa monet makeat herkut ympäri maailman. Esimerkiksi suomalaisten jäätelösuosikki on vuodesta toiseen litran paketti vaniljajäätelöä lukuisista makuvaihtoehdoista huolimatta. Sen sisältämä vanilja-aromi ei kuitenkaan ole aitoa vaniljaa, vaan oikeastaan majavan perärauhasesta saatavaa eritettä. 

Aito vanilja on nimittäin tyyristä. Hinnan kuitenkin ymmärtää nämä faktat luettuaan.

Kasvaa orkideasta

Vaniljaa saadaan kämmekkäkasvien sukuun kuuluvan Vanilla planifolia -kasvin siemenkodista. Vanilja on ainoa orkidea, joka pitää sisällään hedelmän. Vanilla planifolia -orkideoita on yli 150 erilaista.

Nirso hedelmöittymään

Vanilja kelpuuttaa luontaisesti pölyttäjäkseen ainoastaan Väli-Amerikassa elävän Melipona-suvun mehiläisen. Ihmiset ovat kuitenkin keksineet tavan pölyttää kasvi puisella neulalla ilman pörriäisiä.

Kukkii harvoin

Vanilja kukkii vain kerran vuodessa – ja silloinkin vain yhden päivän ajan. Pölytys täytyy suorittaa tämän päivän aikana.

Pitkä matka kaupan hyllylle

Kun kasvista on saatu vaniljatanko, hedelmää täytyy käsitellä 3–5 kuukautta ennen kuin se on valmis käytettäväksi. Vaniljan istuttamisesta sen tuottaman hedelmän myymiseen kuluu yhteensä kolmisen vuotta.

Toiseksi kallein mauste

Vanilja on maailman toiseksi kallein mauste sahramin jälkeen. Korkean hinnan takana on mausteen valmistamisen työläys.

Bourbon-saarta ei enää ole

Aromikas bourbon-vanilja on vaniljan tavallisin muoto. Bourbon-vaniljaa viljellään pienellä Reunion-nimisellä saarella, joka oli aiemmin nimeltään Bourbon, sekä Madagaskarilla että muilla Intian valtameren saarilla.

Kasvaa kotimaassaan enää harvakseltaan

Meksikolainen vanilja on mausteisempaa kuin bourbon-vanilja. Alun perin Meksikosta tiensä Eurooppaan löytänyt vanilja kasvaa enää harvoilla alueilla kotimaassaan.

Harvoin maistaa aitoa vaniljaa

Jopa 98 prosenttia kaikista vaniljanmakuisista tuotteista ei sisällä aitoa vaniljaa, vaan synteettistä vaniliinia, joka on hinnaltaan huomattavasti aitoa vaniljaa halvempaa. Vaniliini valmistetaan ligniinistä, joka on selluloosateollisuuden sivutuote.

Lähde: Mitt Kök, WebMD

***


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja