Vanilja on yksi maailman suosituimmista mausteista, mutta tangon saaminen viljelmiltä kuluttajille on työläs prosessi.
Vanilja maustaa monet makeat herkut ympäri maailman. Esimerkiksi suomalaisten jäätelösuosikki on vuodesta toiseen litran paketti vaniljajäätelöä lukuisista makuvaihtoehdoista huolimatta. Sen sisältämä vanilja-aromi ei kuitenkaan ole aitoa vaniljaa, vaan oikeastaan majavan perärauhasesta saatavaa eritettä.
Aito vanilja on nimittäin tyyristä. Hinnan kuitenkin ymmärtää nämä faktat luettuaan.
Kasvaa orkideasta
Vaniljaa saadaan kämmekkäkasvien sukuun kuuluvan Vanilla planifolia -kasvin siemenkodista. Vanilja on ainoa orkidea, joka pitää sisällään hedelmän. Vanilla planifolia -orkideoita on yli 150 erilaista.
Nirso hedelmöittymään
Vanilja kelpuuttaa luontaisesti pölyttäjäkseen ainoastaan Väli-Amerikassa elävän Melipona-suvun mehiläisen. Ihmiset ovat kuitenkin keksineet tavan pölyttää kasvi puisella neulalla ilman pörriäisiä.
Kukkii harvoin
Vanilja kukkii vain kerran vuodessa – ja silloinkin vain yhden päivän ajan. Pölytys täytyy suorittaa tämän päivän aikana.
Pitkä matka kaupan hyllylle
Kun kasvista on saatu vaniljatanko, hedelmää täytyy käsitellä 3–5 kuukautta ennen kuin se on valmis käytettäväksi. Vaniljan istuttamisesta sen tuottaman hedelmän myymiseen kuluu yhteensä kolmisen vuotta.
