Jopa 500 kiloa vaarallista lihaa salaa Suomeen – Tulli: "Kuluttajaturvallisuuden kannalta tapaus on vakava"

Tullin ruokakoira tehovalvonta liha
Tulli on suorittanut tehovalvontaa lihatuotteiden osalta ruokakoiran avulla. Shutterstock/Tulli

Tulli tiedottaa lihan salakuljetuksesta, joka on voinut aiheuttaa vaaran suomalaiskuluttajille. 

Suomen Tulli kertoo tutkineensa kansainvälistä salakuljetusta, jossa Suomeen on tuotu suuri määrä lihaa ilman kylmäkuljetusta sekä laillisia asiakirjoja. Toiminnan tarkoituksena on ollut kiertää veroja ja elintarviketurvallisuusvalvontaa. 

500 kiloa lihaa Suomeen ilman kylmäkuljetusta ja salmonellatodistusta

Tapaus paljastui keväällä 2022 Tullin tehdessä tarkastusta Helsingin Länsisatamassa. Epäilty yritti tuoda Suomeen Viron kautta Latviasta henkilöautolla jopa noin 500 kiloa tuoretta naudan ja lampaan lihaa. Viranomaisten mukaan tällainen määrä lihaa ei ole voinut olla tarkoitettu yksityiskäyttöön. 

Lihan loppukuluttajat ovat Tullin mukaan olleet vaarassa, sillä lihoja kuljetettiin ilman salmonellatodistusta ja kylmäkuljetusta. Epäilty on myös kertonut tuoneensa Suomeen tuoretta tai pakastettua lihaa aiemminkin.

"Tapaus on vakava"

Tutkinnanjohtaja Juha Havumäen mukaan epäilty on saanut taloudellista hyötyä laiminlyömällä säännöksiä.

– Kuluttajaturvallisuuden kannalta tapaus on vakava. Toiminta on aiheuttanut haittaa sekä kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle että lakia noudattaville elintarvikealan toimijoille, Havumäki toteaa Tullin tiedotteessa.

Tullin mukaan asiaa on tutkittu salakuljetuksena ja terveysrikoksena. Esitutkinta on loppusuoralla, ja asia siirretään syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Katso myös: MTV kävi tutustumassa Tullin läpivalaisuautoon – "Tällähän pyydystetään isoja kaloja"

MTV kävi tutustumassa Tullin läpivalaisuautoon – "Tällähän pyydystetään isoja kaloja" 4:31
Kurkkaa, millainen on Tullin läpivalaisuauto.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!