Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jopa 30 ravintolaa kiinni joka kuukausi – Henri Alén: "On kyllä asiat niin sekaisin kuin olla ja voi"

11:28Ei viikkoa ilman ravintola-alan huonoja uutisia – miksi ravintoloita kaatuu tämän tästä?Katso video: Miksi ravintoloita menee nyt nurin ja mikä ratkaisuksi?
Julkaistu 15.01.2025 13:13

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tunnetut ravintolayrittäjät pohtivat, mitä alan haastavalle tilanteelle voisi tehdä. 

Ravintola-alalla kärsitään edelleen monenlaisista haasteista. Tammikuussa on jo uutisoitu muun muassa Sue Ellen- ja Fiasco? -ravintoloiden toiminnan päättymisestä. Burgerimiehenä tunnettu Akseli Herlevi sen sijaan haki Naughty BRGR -kivijalkaravintolansa konkurssiin.

Yhteensä ravintola-alan yrityksiä asetettiin konkurssiin lähes 300 marraskuun loppuun mennessä. Viime vuonna keskimäärin siis jopa 30 ravintola-alan yritystä päätyi konkurssiin joka kuukausi. 

Lue myös: Konkurssi! Akseli Herlevin hampurilaisravintolat sulkevat ovensa

"Itse en ole nähnyt yhtä haastavaa aikaa"

Ravintolayrittäjät Henri Alén ja Linda Stenman-Langhoff kertoivat tiistaina Viiden jälkeen -ohjelmassa oman näkemyksensä tilanteesta.

– Pakko myöntää, että itse en ole nähnyt yhtä haastavaa aikaa. Jos miettii, että kaikki mustat joutsenet, mitkä voivat tulla eri suunnista – hintojen nousu, koronapandemia, työvoima-asiat – niin sanotaanko että Rubikin kuutiossa on kyllä asiat niin sekaisin kuin olla ja voi, Henri Alén summasi. 

Linda Stenman-Langhoff on avannut ja sulkenut puolisonsa Filip Langhoffin kanssa useita ravintoloita vuosien aikana. Pariskunnan helsinkiläisravintola Sekel ajautui viime vuonna konkurssiin. 

– Maailmantilanne on isoin syy. Turistit eivät tule Suomeen enää samalla tavalla. Meillä oli ennen paljon aasialaisia asiakkaita.

Lue myös: Taas yksi ravintola Helsingin paraatipaikalla lopettaa: "Ei ole riittänyt väkeä"

Samppanja vaihtunut kuohuviiniin

Henri Alén muistuttaa, että koronapandemian myötä ravintola-alalta lähti jopa 13 000 työntekijää. Näiden ihmisten tilalle ei muutamassa vuodessa kouluteta ammattitaitoista henkilökuntaa.

Kun suomalaisten talous on ajettu tiukulle, ei ravintoloissa myöskään törsätä entiseen tapaan. 

– Ei osteta sitä samppanjaa, vaan ostetaan halvempaa kuohuviiniä. Ei oteta pulloa, vaan tilataan lasillinen. Ravintoloiden kate häviää periaatteessa, Linda Stenman-Langhoff kertoo.

Yrittäjä on kuitenkin aina yrittäjä, ja sekä Alén että Stenman-Langhoff näkevät valoa tunnelin päässä.

– Periksi ei anneta. Ehkä se on suomalainen sisu. Me ollaan ehkä vähän hulluja, Stenman-Langhoff nauraa.

Alén luopui useista ravintoloista

Henri Alén myi vastikään osuutensa useammasta eri helsinkiläisravintolasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kokki uskoisi ravintoloiden menestykseen. 

– Portfolio alkoi olemaan laaja ja aika usein myös kysyttiin, että onko se Alénin Henri siellä – miksei se ole siellä? On aika mahtavaa nyt, että  on yksi talo, missä tekee töitä ja pystyy keskittymään.

Alén keskittyy tällä hetkellä Finnjävel-ravintolaansa.

Mitkä ratkaisut voisivat sitten pelastaa ravintola-alan? Ravintolayrittäjien mielestä tiettyjä päätöksiä pitäisi tehdä niin kaupunki- kuin valtiotasolla. 

Katso jutun yllä olevalta videolta, miten ravintolayrittäjät lähtisivät ratkomaan alan ongelmia.

Lue myös: Akseli Herlevi yllättää uusilla ravintolasuunnitelmilla: "Mä olen ihan hullu"

Lisää aiheesta:

Hans Välimäeltä yllättävä peliliike: "Nyt tuntui, että oli oikea aika"Akseli Herlevi yllättää uusilla ravintolasuunnitelmilla: "Mä olen ihan hullu"Nyt meni kiinni Akseli Herlevin ravintolaKiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"Ravintolat sulkeutuvat, mutta Akseli Herlevi meinaa silti tehdä 30 000 burgerin myyntiennätyksen: "Aiomme pistää koronaperkeleelle hanttiin"Ravintolat kiinni, silti jopa 60 000 euron juoksevat kulut kuukaudessa – Henri Alén heittää ilmoille yhden ratkaisun: "Auttaisi ihan älyttömästi"
RavintolatViiden jälkeenHenri AlénMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 3.9.08:09
    Ruoka

    Suosittu grilli suljettu pysyvästi: "V*tuttaa aika rankasti"

  • 31.8.17:34
    Ruoka

    Suomalaiskokit kertovat ravintola-alan vaietusta ongelmasta

  • 27.8.17:02
    Ruoka

    Keittiössä huudettiin, joku sai turpaan ja osa oli kännissä – suomalaiskokit kertovat ravintola-alan villeistä vuosista

  • 27.8.10:10
    Ruoka

    Kozeen Shiwanilta yllättävä vihjaus suorassa lähetyksessä

  • 26.8.18:08
    Viiden jälkeen

    Kohukokki avautuu voinnistaan: Ahdistuskohtauksia, oksentelua ja paniikkia