Heti testiin! Superhelppo leipä villitsee: "Tulee olosuhteiden pakosta erinomaista"

1:00 Pellillinen lämpimiä voileipiä! Katin lämppäripeltiä on kokeiltava

Oletko sinä jo testannut huippusuosittua pataleipää? Pataleipä valmistuu todella näppärästi, etkä käytännössä voi epäonnistua.

Videolla: Testaa myös Katin lämppäripelti!

Mikko Takalan ja Sami Rekolan kesällä 2019 julkaistussa Voileipäkirjassa (Readme 2019) esitellään maailman parhaat voileivät vietnamilaisista banh mi -subeista kotoisiin skageneihin. Mukana on myös supersuositun pataleivän tarina ja resepti. 

Näin pataleivästä tuli suosittua

Pataleivän suosio lähti liikkeelle siitä, kun New York Times esitteli vuonna 2006 ruokasivuillaan Manhattanilla vaikuttavan Sullivan Bakeryn leipäohjeen. Siinä luvattiin kenen tahansa viisivuotiaan vesselinkin tekevän täydellistä vehnäleipää – kuoreltaan rasahtavan rapeaa, sisältä ilmavaa ja sopivasti sitkoista, helposti ja ilman vaivaamista valurautapadassa. Voileipäkirjan mukaan ohje oli välitön hitti ja sen nimeen ovat siitä pitäen vannoneet sadattuhannet kotileipurit, syystäkin. 

– Pataleivän helppouden ja huiken onnistumisprosentin takana ovat hyvin yksinkertaiset syyt: veden ja jauhojen tekeytyminen eli autolyysi, jossa jauhojen proteiinit ja vesi muodostavat gluteeniverkostoa, joka tuo leipään makua ja rakennetta. Kun päälle pistää padassa kypsentämällä kehittyvän optimaalisen kuumuuden ja kosteuden, tulee leivästä olosuhteiden pakosta erinomaista. Mysteeri busted, Rekola ja Takala kertovat Voileipäkirjassa. Lähde: Mikko Takala & Sami Rekola, Voileipäkirja (Readme 2019)

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2020. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja