Joko testasit? Sanna vinkkaa todellisen arjen pelastajaruoan jauhelihasta ja perunasta – potut voi ostaa pakastealtaastakin!

7:23 Vuoden kotimainen keittokirja ylistää perunaa: Tämän takia pottua kannattaa syödä

Oletko jo testannut Sannan herkullista jauheliha-perunalaatikkoa?

Videolla: Miksi perunaa kannattaa syödä? Perunaguru Sanna kertoo!

Kerroimme maanantaina Päivittäistavarakauppa ry:n tuoreista tilastoista, jotka paljastavat suomalaisten ostaneen kesällä aiempaa ahkerammin perunaa.

Tämä on hyvä uutinen, sillä keväällä povattiin suurta kriisiä kotimaiselle perunalle. Kotimainen peruna uhkasi jäädä makaronibuumin varjoon ja päätyä kompostiin.

Perunasta voi valmistaa vaikka tätä Sannan keväällä vinkkaamaa helppoa arkiruokaa.

Makaronilaatikon sijaan perunalaatikkoa

Vuoden keittokirjaksi 2019 valitun Peruna-kirjan (Readme 2019) tekijä, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki kertoi keväällä ärsyyntyneensä luettuaan makaronimyynnin kasvusta.

– Ovatko suomalaiset oikeasti niin mielikuvituksettomia, etteivät muuta ruokaa keksi kuin makaronilaatikko? Luulen, että perheet ovat nyt niin ylikuormittuneita, että ruoanlaitto halutaan tehdä mahdollisimman helpoksi ja makaroni mielletään helpoksi.

Mansikkamäki kuitenkin muistuttaa, että tavallinen vehnämakaroni on kotimaista perunaa ravinneköyhempää. Hän korostaa, että makaronilaatikonkin voisi tehdä välillä perunasta.

– Täysin samalla ohjeella. Vaihtaa vain sen makaronin perunaan, niin tulee terveellisempi, paremman makuinen ja ekologisempi ruoka. Jos haluaa lihattoman version, voi vaihtaa jauhelihan härkäpapurouheeseen. 

Perunakirjailija kertoo ymmärtävänsä, ettei kaikilla ole kotona tilaa säilöä perunaa kilokaupalla. Jos käy kerran viikossa kaupassa, voisi pottua Mansikkamäen mukaan ostaa vaikka kilon parin verran vihanneslaatikkoon. Perunasta voisi kokata ruokaa esimerkiksi joka toinen päivä.

– Joku perheenäiti pahoitti mielensä, että eikö tässä tilanteessa nyt ole ihan sama, kunhan saa jotain niille lapsille suuhun. Mutta jos kaksi kuukautta syötät pelkkää lihamakaronilaatikkoa, niin se tulee korvista ulos, eikä mikään muu enää maistu.

Pakastealtaasta löytyy arjen pelastaja

Perunaa ei välttämättä tarvitse edes ostaa tuoreena, vaan myös pakastealtaasta löytyy Mansikkamäen mukaan hyviä ratkaisuja. Valmiiksi viipaloitua kotimaista perunaa on saatavilla esimerkiksi 750 gramman pusseissa.

– Se toimii ihan yhtä hyvin nopeassa ruoanlaitossa kuin makaronikin. Sen kun avaat pussin ja kaadat puolet uunivuokaan. Ei tarvitse kuoria perunoita. Kannattaa kuitenkin aina katsoa, että ostaa varmasti kotimaista pakasteperunaa. Esimerkiksi monet ranskanperunat tehdään ulkomaisista perunoista, Mansikkamäki muistuttaa ja lisää vielä:

– Peruna on oikeasti niin hyvän makuinen. Ihmiset ovat unohtaneet esimerkiksi kiusausten olemassaolon. Ne valmistuvat samassa ajassa kuin lihamakaronilaatikko.

Katso helppo resepti: Sannan peruna-jauhelihalaatikko


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja