Johtaako "Suomessa pesty" -merkintä espanjalaisessa salaattisekoituksessa harhaan? Näin vastaa valmistaja

Suomessa pesty salaattipussi
Salaattipussin alkuperä ja pakkausmerkinnät herättivät keskustelua somessa. Shutterstock

Espanjalaisista raaka-aineista valmistettu, mutta "Suomessa pesty" salaattisekoitus puhuttaa somessa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin maanantaina somessa puhjenneesta "salaattiraivosta". Twitterissä nousi viikonloppuna puheenaiheeksi S-ryhmän salaattituotemainos muutamissa paikallislehdissä. Kauppapuutarhaliiton ex-toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen ihmetteli julkaisussaan, muuttaako pesu todella espanjalaisen salaatin suomalaiseksi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

– Onkos tää nyt oikeasti sitä viherpesua: tuodaan salaattiainekset Espanjasta, PESTÄÄN Suomessa ja S-ryhmä mainostaa ja myy sitten suomalaisena? Jalkanen ihmetteli.

Lopulta kävi ilmi, että kyse oli virheestä tuotetiedoissa. SOK:n tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka kertoi MTV Uutisille, että tuotetietoihin olisi pitänyt merkitä raaka-aineiden alkuperämaa, joka oli tässä tapauksessa Espanja.

Samaa salaattituotetta myydään myös K-ruoka-palvelussa niin, että kuluttaja saattaa hämääntyä. Tuotesivuille on kirjattu merkintä "Alkuperämaa/ Valmistusmaa: Suomi", eikä mainintaa ulkomaisista raaka-ainesta löydy.

Keskon tuoretuotteien osto- ja myyntijohtaja Kenneth Forsman kommentoi sähköpostitse MTV Uutisille, että Fresh-salaattien kohdalla tiedot tulevat suoraan tavarantoimittajalta. 

– Verkkokaupassa ilmoittamamme Freh Servant -tuotteiden tuotetiedot ovat valmistajan itsensä ilmoittamia. Tällä hetkellä tuotteiden osalta kerrotaan verkkokaupassamme vain valmistusmaa.

Forsman kertoo, että Keskolta oltiin jo maanantaina yhteydessä tavarantoimittajaan ja selvityksessä on, voiko tuotetietoja jatkossa ylläpitää tarkemmin.

"Olemme toimineet lainsäädännön mukaisesti"

Onko Fresh Servant siis tahallaan ilmoittanut tiedot kaupoille väärin? Kysyimme asiaa valmistajalta. Fresh Servantin HeVi-tuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Henna Korhonen  kertoo, että tuotteiden valmistusmaaksi on ilmoitettu Suomi, koska tuote valmistetaan Suomessa

– Tuote prosessoidaan, leikataan, pestään, pakataan ja lähetetään eteenpäin Suomessa, Korhonen kertoo MTV Uutisille.

Tuotteen raaka-aineiden alkuperämaa löytyy Korhosen mukaan pussista, eli pakkauksessa tieto on aina ajantasainen. Alkuperämaa vaihtelee sesongin mukaan.

– Kauppa vastaa aina omien alustojensa oikeellisuudesta, Korhonen muistuttaa.

Fresh Servant pyrkii tekemään kauppaketjujen kanssa läheistä yhteistyötä, jotta disinformaatiota ei pääsisi syntymään.

– Tuotetietojen ja pakkausmerkintöjen osalta olemme toimineet lainsäädännön mukaisesti. Jos pystymme jotenkin edesauttamaan, että tällaisia tilanteita ei synny jatkossa, niin olemme ehdottomasti mukana talkoissa.

"Suomessa pesty" viestii tuoteturvallisuudesta

Korhonen painottaa, että yrityksen tuotepakkauksissa kerrotaan aina selkeästi tuotteen alkuperämaa, eikä tarvetta ole sitä piilottaa.

Syy, miksi salaattipusseihin sitten on painettu päälle merkintä "Suomessa pesty" on yksinkertainen. Käytännössä Suomessa pesty -merkinnällä viestitään tuoteturvallisuudesta, eikä yritetä johtaa kuluttajaa harhaan alkuperämaasta.

Merkintä kertoo siis kuluttajalle, että salaatti on pesty puhtaalla suomalaisella vedellä, eikä sitä tarvitse välttämättä enää itse pestä kotona.

– Kaupan valikoimissa on sekoituksia, jotka eivät ole Suomessa pestyjä, leikattuja tai pakattuja. Työ ja laadun varmistus jää tällöin aina Suomeen.


Katso myös video: Testissä valmiit kana-caesarsalaatit – selvä suosikki löytyi, mutta yllätyksiltä ei vältytty

Testissä valmiit kana-caesarsalaatit – selvä suosikki löytyi, mutta yllättäviltä paljastuksilta ei vältytty: ”Voisi olla ihan samasta salaatista” 6:23
Halpa vs. kallis -sarjassa maisteltiin kana-caesarsalaatteja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!