Jogurtti sopii monipuolisesti ruoanlaittoon – ota tärkeät seikat huomioon

indianfood
Jogurtti sopii erityisesti intialaisiin ruokiin. Shutterstock

Maustamatonta jogurttia voi hyödyntää ruoanlaitossa monella tapaa. Lämpimiä ruokia valmistettaessa jogurtin valintaan ja käyttötapaan kannattaa kuitenkin hieman perehtyä.  

Jogurtti sopii erinomaisesti intialaisiin ruokiin, mutta se antaa hyvää makua ja koostumusta aivan kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Jogurtti kuitenkin juoksettuu helposti kuumennettaessa, jolloin ruoka muuttuu epätasaisen rakeiseksi. Saadaksesi kermaisen ja sileän lopputuloksen, ota nämä seikat huomioon. 

Rasva on hyväksi

Ruoanlaittoon kannattaa valita mahdollisimman rasvapitoinen tuote. Jogurtin rasvapitoisuus ei ainoastaan paranna ruoan koostumusta, vaan se antaa ruoalle myös herkullisen ja kermaisen maun.

Rasvattomat tai vähärasvaiset tuotteet juoksettuvat rasvaisia versioita helpommin. Juoksettumista tapahtuu silloin, kun jogurtin proteiini altistetaan kuumuudelle. Rasva suojelee proteiineja kuumuudelta, eivätkä rasvaiset tuotteet näin ollen juoksetu yhtä helposti kuin vähärasvaisemmat. 

Jos haluat kuitenkin käyttää rasvattomia tuotteita, varmista tasainen lopputulos pienellä kikalla. Sekoita jogurtin joukkoon hieman maissitärkkelystä juoksettumisen estämiseksi. Lisää teelusikallinen tärkkelystä kahta desiä jogurttia kohden.

Vähennä lämpöä

Useimmiten liian korkea lämpötila on suurin syyllinen jogurtin juoksettumiselle. Jogurtti kannattaa lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa. Ota ruoka levyltä ja anna jäähtyä muutaman minuutin ajan, ja lisää jogurtti vasta hieman jäähtyneeseen ruokaan. Myös sekoittamisen kannattaa olla tarkkana, sillä liian voimakas sekoittaminen voi muuttaa ruoan rakeiseksi. Jogurtti kannattaa sekoittaa ruoan joukkoon kevyesti.

Muista nostaa jogurtti hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen ruokaan lisäämistä. Voit myös kaataa jogurtin kulhoon ja sekoittaa sen joukkoon hieman valmistamaasi kuumaa ruokaa, kuten kastiketta. Tämä estää ruokaa myös jäähtymästä liikaa.

Tavallinen jogurtti vai ruoanvalmistusjogurtti?

Ruoanvalmistusjogurteissa on tavallista enemmän rasvaa, minkä vuoksi ne soveltuvat tavallista jogurttia paremmin ruoanlaittoon. Monien ruoanvalmistusjogurttien rasvapitoisuus on noin kymmenen prosentin luokkaa. Kokeile korvata smetana tai creme fraiche ruoanvalmistusjogurtilla. Saat huomattavasti vähemmän rasvaa mutta enemmän proteiinia.

Ruoanlaittojogurtit kestävät myös lyhytaikaista liedellä kuumennusta, toisin kuin muut jogurtit. Turkkilaiset ja kreikkalaiset jogurtit ovat rasvapitoisuudeltaan ruoanvalmistusjogurtin luokkaa, mutta kestävät hieman huonommin kuumennusta. 

Lähteet: Valio, AboutFood

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja