Jennifer vaihtoi napostelun ja roskaruoan Välimeren ruokavalioon – vaikutukset yllättivät

0:49 Lämmin halloumisalaatti – testaa Katin helppo resepti!

Freelance-toimittaja Jennifer Barton on noudattanut Välimeren ruokavaliota yli vuoden ajan. Nyt hän kertoo Insider-sivustolla, mitä kaikkea siitä on seurannut.

Videolla: Testaa lämmin lehtikaali-halloumisalaatti.

Toimittaja Jennifer Bartonilla oli omien sanojensa mukaan ennen todella huono ruokavalio, joka sisälsi paljon prosessoitua ruokaa, punaista lihaa ja sokeria. Ruokavalioon eivät kuuluneet juurikaan vihannekset tai täysjyvätuotteet. Jennifer ei syönyt säännöllisesti aterioita, vaan naposteli pitkin päivää.

– Heinäkuussa 2019 tein radikaalin muutoksen, jätin ruokavaliostani lihan pois (kaiken paitsi kalan) ja omaksuin Välimeren ruokavalion täynnä värikkäitä hedelmiä ja vihanneksia, täysjyvää, terveellistä rasvaa, mereneläviä ja satunnaisia maitotuotteita, Jennifer kertoo Insider-sivustolla.

Nyt nainen listaa asiat, jotka ovat yllättäneet eniten ruokavalioon siirtymisen myötä.

Vaihtoehdot ovat loputtomat

Jennifer kertoo yllättyneensä siitä, että kasviksistakin voi innostua. Ruokavalio ei ole hänen mielestään tylsä tai rajoittava.

– Olen löytänyt mahtavia ja herkullisia makuyhdistelmiä. Minulla on esimerkiksi pakkomielle punajuuriin fetan, pinaatin ja kvinoan kanssa nautittuna. 

Jenniferin mukaan ruokavaliossa oppii koko ajan uutta ja on mukavaa testailla uudenlaisia yrttejä, kaloja sekä vihanneksia. Koska Jenniferin ateriat ovat nyt tasapainoisia, hän on jättänyt kokonaan turhan napostelun. 

Punaista lihaa ei ole ikävä

Jennifer kertoo rakastaneensa ennen pihvejä, juustohampurilaisia, pekonia ja tartaria. Hän luulikin aluksi lihasta luopumisen olevan vaikeaa, mutta huomasi pian, ettei lihaa jäänyt edes ikävä. 

– Yksi lähes välittömistä eduista, jonka huomasin aloittaessani ruokavalion oli, että vatsani ei enää tullut kipeäksi aterioiden jälkeen. 

Nainen kuitenkin muistuttaa, että lihan jättämisen jälkeen hänen on täytynyt todella lisätä proteiinipitoisten kasvisten, kalan ja kananmunien määrää ruokavaliossaan. 

"Olen löytänyt niin monta tapaa tehdä vihanneksista kiehtovia"

Jennifer kertoo, ettei aiemmin koskaan ymmärtänyt, että sateenkaaren värit lautasella voisivat tuottaa nautintoa.

– Mutta nyt tajuan sen. Jokainen ateriani on täynnä eri värejä. En aiemmin tajunnut kuinka monipuolisia kasvikset voivatkaan olla.

Hän kertoo syöneensä kasviksensa aiemmin lähinnä raakana ja pilkottuna salaatin seassa. Nyt Jennifer kokkaa kasviksista vaikka mitä erilaisilla valmistusmenetelmillä aina paahtamisesta, soseuttamiseen ja höyryttämiseen sekä kasvisten täyttämiseen.

– Sen sijaan, että tekisin vain perunamuusia, teenkin nyt sosetta vaikka voipavuista. Soseutetusta punajuuresta on tullut lempidippini, kun haluan vaihtoehdon hummukselle. Aikaisempaa inhokkiani, vihreää paprikaa, sujautan munakkaaseen. 

Myös edullisia vaihtoehtoja löytyy

Välimeren ruokavalion monet raaka-aineet, kuten merenelävät, avokadot ja tietyt oliiviöljyt, voivat olla melko hintavia. Jenniferin mukaan ruokavalioon on kuitenkin todella helppo napata myös edullisia raaka-aineita.

– Purkkitonnikala, pavut, vihannekset ja pakastekala ovat kaikki halvempia vaihtoehtoja. Lisäksi omien dippien, kuten hummuksen, tekeminen on helpompaa ja maistuvampaa supermarketin vaihtoehtoon verrattuna. 

Jennifer muistuttaa, että ruokaa kannattaa myös tehdä kerralla isompi erä ja pakastaa osa. Myös valmisruokapuolelta sekä ravintoloiden tilauspalveluista löytyy varmasti Välimeren ruokavalioon sopivia vaihtoehtoja niihin hetkiin, kun ei ole aikaa kokata.

Välimeren ruokavaliota ei ole vain yhtä sorttia

Välimeren ruokavalio tarkoittaa usean maan keittiötä: se voi olla kreikkalaista, ranskalaista, espanjalaista, italialaista, turkkilaista tai vaikka marokkolaista. Jennifer suosittelee tutustumaan esimerkiksi kokki Yotam Ottolenghin keittokirjoihin.

– Olen oppinut niin paljon uusista raaka-aineista ja yrteistä, mikä on auttanut minua laajentamaan ruoanlaittorepertuaariani ja maustamaan ruokaani ilman liiallista suolaa. 

Oliiviöljystä on tullut intohimo

Jennifer kertoo olevansa nyt täysin koukussa oliiviöljyyn ja kehittelee siitä erilaisia kastikkeita. 

– Käytän halvinta oliiviöljyä kokkailuun ja ekstraneitsytoliiviöljyä kastikkeiden pohjana tai kalan marinadina.

Jennifer suosittelee kokeilemaan myös erilaisia maustettuja oliiviöljyjä esimerkiksi kananmunien tai paahdettujen vihanneksien päällä.

Rakkaus ruoanlaittoon löytyi

Ruokavalion myötä Jenniferille on kehittynyt terveellisempi ja iloisempi suhde ruokaan. Hän kertoo pitävänsä siitä, että tietää mitä syöttää itselleen ja perheelleen.

– Nautin ruoanlaitosta ihan uudella tavalla. En oppinut ruoanlaiton taitoa lapsuudessani, joten en olisi koskaan uskonut, että nautin vihannesten pilkkomisesta yhdessä perheeni kanssa.

Elämäntapamuutos on myös opettanut Jenniferiä löytämään ruoanlaiton ja syömisen yksinkertaisen nautinnon.

Lähde: Insider

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja