Järjestätkö illanistujaisia? Näin huomioit allergikot tarjoiluisssa

shutterstock_159983384
Varmista, että buffetpöydässä allergiaa aiheuttavat raaka-aineet ovat omissa tarjoiluastioissaan ja että niillä on myös omat ottimet. SHUTTERSTOCK

Ruoka-aineallergiat ovat pahimmillaan hengenvaarallisia, joten niiden kanssa ei kannata pelleillä.

Heti joulun jälkeen ovella kolkutteleekin jo uusi vuosi. Erilaiset illanistujaiset ovat yleinen tapa ottaa vastaan tuleva vuosi. Illanistujaisiin kuuluu tietysti olennaisena osana ruoka- ja juomatarjoilu.

Yleiset ruoka-aineallergiat tosin saattavat vaivata illan emännän tai isännän päätä, mutta muutamalla vinkillä juhlapöydästä saa myös allergisille vieraille sopivan.

Kommunikointi

Erityisesti pieniä illanistujaisia järjestäessä on helppo kysyä jokaiselta vieraalta, onko heillä ruoka-allergioita.

Isompia juhlia varten kannattaa jo kutsuun laittaa pyyntö, että allergioista ilmoitetaan tiettyyn päivään mennessä. Lisäksi kumpiinkin juhliin kannattaa varata myös naposteltavaa, joka harvoin aiheuttaa allergiaa. Yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat kananmunat, pähkinät, maito, kala, soija, vehnä ja äyriäiset.

Ruoan valmistaminen

Valmista ruoka siten, että pidät allergiset vieraat mielessä koko prosessin ajan. Valmista ja varastoi allergikoille sopivat ruoat selkeästi erillään muista.

Jos valmistat useita ruokalajeja, varmista, ettei ruoanlaittovälineet levitä allergeeneja. Puhdista siis kaikki välineet hyvin jokaisen ruokalajin valmistamisen välissä huolella ja tee allergikoille sopivat ruoat varmuuden vuoksi ensimmäisenä.

Järjestä nyyttikestit

Nyyttärit on loistava tapa varmistaa, että jokainen juhlija saa mieleistään syötävää. Samalla juhlien järjestäjälle jää vähemmän tekemistä ja maksettavaa.

Hauska lisä nyyttäreille on pienet reseptilaput ruokien viereen. Pyydä jokaista vierasta kirjoittamaan ruoan resepti ylös, jotta kaikki tietävät, mitä ruoka sisältää. Samalla ruokaan ihastunut vieras voi ottaa reseptin ylös. Reseptilaput näyttävät kivoilta, kun ne kirjoitetaan siistillä käsialalla värikkäälle kartongille ja laitetaan somaan telineeseen ruoan viereen.

Allergikot ensin

Erityisesti buffet-tyyppisestä pöydästä kannattaa antaa allergikkojen ottaa ruoka ensin. Näin he saavat varmasti tarpeeksi heille sopivaa syötävää, eivätkä ottimet eksy vahingossa väärään ruokaan.

LUE MYÖS:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja