7:50

Jaloviinaa ja sinappihelmiä! Kokkien MM-kisat käynnistyivät – nämä ovat Suomen joukkueen yllättävät raaka-aineet

Suomen Bocuse D'or joukkue vieraili Huomenta Suomessa.

Suomen Bocuse d’Or -joukkueen näytön paikka Lyonissa alkaa keskiviikkoaamuna kello 9. Huippuvaativan kokkikilpailun loppukilpailussa Suomen tavoite on palkintopallilla.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa 24 kilpailijaa valmistaa 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 lautasannosta sekä 14 annoksen vadilla tarjoiltavan ruoan. Molemmissa kilpailuannoksissa tulee olla esillä maan oma ruokakulttuuri ja maut.

Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Tuomarit hurmataan vahvalla makumuistolla

Lautasannosten pääraaka-aineina ovat kasvikset ja nilviäiset: osterit, kampasimpukat, sinisimpukat sekä sydänsimpukat.

Tehtävässä kunnioitetaan vastikään menehtynyttä Joël Robuchonia ja valmistetaan moderni tulkinta chartreusesta – klassisesta lämpimästä, koristeellisesta terriinistä. Lisäkkeenä tarjotaan kilpailijan tulkinta salaatista.

– Suomi maistuu tuomareiden lautasilla muun muassa pikkelöityinä kasviksina ja hapankermana. Vahvanmakuinen appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaemulsio on suunniteltu jättämään tuomareille vahva makumuisto, joka kestää mielessä koko pitkän kisapäivän, Suomea kilpailussa edustava Ismo Sipeläinen kertoo. 

Lautasella nähdään:

 • Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera
 • Yrtti-merilevätomu
 • Hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä
 • Marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia sekä salaatinversoja
 • Piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa
 • Appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio

Jaloviinaa ja poltettua rosmariinia

Vadilla tarjoiltavan kilpailutehtävän pääraaka-aine on maitovasikan kare. Lisäksi kilpailijan on valittava annokseen vasikan sorkka, kateenkorvaa, munuaisia tai suolta. Vuosi sitten menehtynyttä Paul Bocusea kunnioittavassa kilpailutehtävässä kare on paahdettava luullisena ja kokonaisena. Vatitehtävässä tuomarit arvioivat myös kilpailijan kotimaan identiteetin esiintuomista.

– Suomen vadilla tuoksuu poltettu rosmariini, joka tuo mieleeni kotimaan metsät ja tukee annoksissa käytettyjen metsäsienten makua. Lisäksi vadilta löytyy muun muassa juuriselleriä ja perunaa. Kaiken sitoo yhteen poltetulla rosmariinilla ja Jaloviinalla maustettu kermainen kastike, Sipeläinen kertoo.

– Suomen vahva jäätä, lunta ja hiiltynyttä puuta henkivä kisateema näkyy sekä poltetuissa luissa että itse vadin designissä.

Vadilla nähdään: 

 • Paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä
 • Vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti
 • Juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi
 • Sokeriherneillä, sitruunakreemillä ja yrteillä täytetty maa-artisokkatartaletti
 • Poltetulla rosmariinilla maustettua Jaloviina-kermakastiketta ja sinappihelmiä

Suomen joukkue aloittaa 5 tuntia 35 minuuttia kestävän kilpailusuorituksen 30.1. Suomen aikaa kello 9.00. Lautasannokset valmistuvat kello 14.00 ja vati kello 14.35. Palkinnot jaetaan alkaen kello 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana lähetyksenä verkossa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja