Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Jaloviinaa ja sinappihelmiä! Kokkien MM-kisat käynnistyivät – nämä ovat Suomen joukkueen yllättävät raaka-aineet

7:50Maailman kovin kokkikisa - Suomi haastajanaSuomen Bocuse D'or joukkue vieraili Huomenta Suomessa.
Julkaistu 30.01.2019 09:36

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Suomen Bocuse d’Or -joukkueen näytön paikka Lyonissa alkaa keskiviikkoaamuna kello 9. Huippuvaativan kokkikilpailun loppukilpailussa Suomen tavoite on palkintopallilla.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa 24 kilpailijaa valmistaa 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 lautasannosta sekä 14 annoksen vadilla tarjoiltavan ruoan. Molemmissa kilpailuannoksissa tulee olla esillä maan oma ruokakulttuuri ja maut.

Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Tuomarit hurmataan vahvalla makumuistolla

Lautasannosten pääraaka-aineina ovat kasvikset ja nilviäiset: osterit, kampasimpukat, sinisimpukat sekä sydänsimpukat.

Tehtävässä kunnioitetaan vastikään menehtynyttä Joël Robuchonia ja valmistetaan moderni tulkinta chartreusesta – klassisesta lämpimästä, koristeellisesta terriinistä. Lisäkkeenä tarjotaan kilpailijan tulkinta salaatista.

bocuseD'or
Suomen lautasilla tarjottavan kilpailutehtävän lisukkeet.

– Suomi maistuu tuomareiden lautasilla muun muassa pikkelöityinä kasviksina ja hapankermana. Vahvanmakuinen appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaemulsio on suunniteltu jättämään tuomareille vahva makumuisto, joka kestää mielessä koko pitkän kisapäivän, Suomea kilpailussa edustava Ismo Sipeläinen kertoo. 

Lautasella nähdään:

  • Chartreuse simpukoista ja juuriselleristä pikkelöidyn jääsalaatin sekä osterihelmien kera
  • Yrtti-merilevätomu
  • Hyytelöity omena-kurkkusalaatti pikkelöidyillä sinapinsiemenillä
  • Marinoitua tomaattia, lehtiselleriä ja sipulia sekä salaatinversoja
  • Piparjuurella ja persiljalla maustettua hapankermaa
  • Appelsiinilla ja sahramilla maustettu simpukkaliemiemulsio

Jaloviinaa ja poltettua rosmariinia

Vadilla tarjoiltavan kilpailutehtävän pääraaka-aine on maitovasikan kare. Lisäksi kilpailijan on valittava annokseen vasikan sorkka, kateenkorvaa, munuaisia tai suolta. Vuosi sitten menehtynyttä Paul Bocusea kunnioittavassa kilpailutehtävässä kare on paahdettava luullisena ja kokonaisena. Vatitehtävässä tuomarit arvioivat myös kilpailijan kotimaan identiteetin esiintuomista.

– Suomen vadilla tuoksuu poltettu rosmariini, joka tuo mieleeni kotimaan metsät ja tukee annoksissa käytettyjen metsäsienten makua. Lisäksi vadilta löytyy muun muassa juuriselleriä ja perunaa. Kaiken sitoo yhteen poltetulla rosmariinilla ja Jaloviinalla maustettu kermainen kastike, Sipeläinen kertoo.

bocuseD'or2Suomen kilpailuvati Bocuse d'Or 2019 -kilpailuissa. Suunnittelijat Niko Mankinen & Jinghua Zeng.

– Suomen vahva jäätä, lunta ja hiiltynyttä puuta henkivä kisateema näkyy sekä poltetuissa luissa että itse vadin designissä.

Vadilla nähdään: 

  • Paahdettua vasikan karetta, pekonia, kateenkorvaa ja sieniä
  • Vasikanmunuaishöystöllä täytetty perunakroketti
  • Juuriselleriä ”Pont Neuf” ja juustokeksi
  • Sokeriherneillä, sitruunakreemillä ja yrteillä täytetty maa-artisokkatartaletti
  • Poltetulla rosmariinilla maustettua Jaloviina-kermakastiketta ja sinappihelmiä

Suomen joukkue aloittaa 5 tuntia 35 minuuttia kestävän kilpailusuorituksen 30.1. Suomen aikaa kello 9.00. Lautasannokset valmistuvat kello 14.00 ja vati kello 14.35. Palkinnot jaetaan alkaen kello 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana lähetyksenä verkossa.

Lähde: Elo-säätiö

Lisää aiheesta:

Tällaiset ruoat Suomi tarjoili kokkien MM-kisoissaPähkitkö vielä vappuruokia? Poimi vinkit huippukokin menusta!Johan ja Aino selvittivät tiensä maailman arvostetuimman kokkikilpailun finaaliin – Suomi kuudes Bocuse d'Or -osakilpailussaRavintola-arvostelu: Kajo, TampereKokkien MM-kisat ratkesivat: Suomeen ei mitaleita – tässä voittajatKokkien MM-kisat käynnistyivät: Tässä ovat Suomen yllättävät raaka-aineet
MakujaRavintolat

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • ke06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"