Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Maailman kuuluisin kokki Paul Bocuse on kuollut

Suuri kuva maailman kuuluisimmasta kokista Paul Bocusesta.
Suuri kuva maailman kuuluisimmasta kokista Paul Bocusesta. imago/Luis Carballo/ All Over Press
Julkaistu 20.01.2018 16:51
Toimittajan kuva

Kalle-Ville Lahtinen

kalle-ville.lahtinen@mtv.fi

Kokkikisojen isä, nouvelle cuisinen kehittäjä, kolmen Michelin-tähden haltija yli 50 vuoden ajan ja vuosisadan kokin arvonimen saanut Paul Bocuse on kuollut.

Läheistensä mukaan Bocuse kuoli ravintolassaan 91 vuoden ikäisenä.

Vuosi oli 1965. Rengasvalmistaja Michelin oli julkaissut oppaitaan autoilijoille kannustaakseen matkailuun ja renkaiden kulutukseen vuosisadan vaihteesta alkaen. Autojen yleistyttyä 30-luvulla alkoivat ravintoloiden tähditykset: yksi merkitsi 'poikkeuksellisen hyvää', kaksi sitä, että ravintolan vuoksi 'kannattaa tehdä poikkeama' ja sitten kolme tähteä 'ravintola itsessään on matkan arvoinen'

Oppaiden ensimmäinen kolmen Michelin-tähden haltija oli Eugenie Brazier, maalaistytöstä Bressen läheltä huippukokiksi itseoppinut rouva. Hänen oppilaansa Paul Bocuse oli ehtinyt toimia uutterana kokkina hiomassa taitojaan jo vuosia ja saanut palkinnon Ranskan huippukokkina, kun Michelin-opas äkkäsi hänen ravintolansa, L'auberge du pont de Collonges'in Lyonin lähellä.

Opas antoi sille kolme tähtä ja Bocuse kohosi maineeseen, vetäen Lyonin kaupungin mukanaan gastronomian mekkana.

17.54046399Maailman kuuluisin kokki Paul Bocuse kuvattuna vuonna 2016.

Kohti kokkikisoja

Neljä vuotta myöhemmin Bocusen valmistamat ateriat kohosivat sananmukaisesti siiville, kun niitä tarjottiin Ranskan ylpeydenaiheessa, Concorde -yliäänikoneessa neitsytlennolla.

Bocuse korosti alusta lähtien periaatetta raaka-aineiden tuoreuden ja ensiluokkaisuuden tärkeydestä. Nouvelle cuisine – uusi keittiö –yleistyi nimikkeeksi trendille, joka oli kevyempi kuin klassinen ranskalainen keittiö.

Vuonna 1975 Bocuse loi maineikkaan tryffelikeittonsa Soupe aux Truffes'in presidentinlinnan päivällisille Elysee-palatsiin. Kymmeniä muita kekseliäitä reseptejä seurasi.

Bocuse perusti useita huippuravintoloita ja myös jakoi taitojaan ja tietojaan. Hän teki useita keittokirjoja ja koulutti kokkeja, joista itse tuli huippunimiä. Vähitellen kokkien taitomittelöistä kehittyi Bocuse d'Or -kilpailu 1987 ja kisaa pidetään epävirallisena alan maailmanmestaruuskisana.

Bocuse sai pitkän uransa kestäessä lukuisia palkintoja ja arvonimiä, esimerkiksi Yhdysvalloista vuosisadan kokin tittelin.

Ranskan valtio myönsi hänelle kunnialegioonan komentajan mitalin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron kunnioitti Bocusea muistosanoissaan, että hän oli ranskalaisen keittiön ruumiillistuma.

Bocuse itse sanoi ammattitaidostaan, ettei koskaan pidä lopettaa paremman suorituksen etsintää.

– Jos toteat itsellesi, että olet onnistunut ja menestynyt, olet itse asiassa jo hävinnyt.

Lisää aiheesta:

Helena Petäistön kolumni: Ranskalaista elämännautiskelua, s’il vous plaîtHelena Petäistön kolumni: Ikoninen ranskalaishurmuri lumosi silmillään viimeisen kerranRanskan ruokapiirit kauhuissaan: Maailman pisimpään hallussaan kolmea Michelin-tähteä pitänyt ravintola menetti yhden tähden Herkkusuu Jacques Chirac nautti vasikanpäästä – Ranskan entisen presidentin käsitys suomalaisesta ruoasta oli tyrmääväHelena Petäistön kolumni: Karl Lagerfeld jätti jälkeensä poikkeuksellisen menestystarinan, legendaarisen muotihuoneen ja valtavan miljardiomaisuudenArvostettu ravintoloitsija teki jotain ennenkuulumatonta: Hyvästit kolmelle Michelin-tähdelle
Ulkomaat

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat
  • 09:53
    Venäjä

    Expressen: Venäläisalus ongelmissa Juutinrauman salmessa – virrat pois

  • 09:41
    Ukrainan sota

    Ukraina: Jälleen hyökkäys Venäjän öljynjalostuksen kimppuun

  • 09:32
    Energia

    Tekoäly tuo pian tähtien voiman käyttöömme, Yhdysvaltain energiaministeri uskoo

  • 09:27
    Australia

    Australia käyttää miljardeja maan tulevien sukellusveneiden telakoihin

  • 07:50
    Charlie Kirk

    Puolustusministeriltä varoitus Charlie Kirkin murhasta iloitseville