Maailman kuuluisin kokki Paul Bocuse on kuollut

Kokkikisojen isä, nouvelle cuisinen kehittäjä, kolmen Michelin-tähden haltija yli 50 vuoden ajan ja vuosisadan kokin arvonimen saanut Paul Bocuse on kuollut.

Läheistensä mukaan Bocuse kuoli ravintolassaan 91 vuoden ikäisenä.

Vuosi oli 1965. Rengasvalmistaja Michelin oli julkaissut oppaitaan autoilijoille kannustaakseen matkailuun ja renkaiden kulutukseen vuosisadan vaihteesta alkaen. Autojen yleistyttyä 30-luvulla alkoivat ravintoloiden tähditykset: yksi merkitsi 'poikkeuksellisen hyvää', kaksi sitä, että ravintolan vuoksi 'kannattaa tehdä poikkeama' ja sitten kolme tähteä 'ravintola itsessään on matkan arvoinen'

Oppaiden ensimmäinen kolmen Michelin-tähden haltija oli Eugenie Brazier, maalaistytöstä Bressen läheltä huippukokiksi itseoppinut rouva. Hänen oppilaansa Paul Bocuse oli ehtinyt toimia uutterana kokkina hiomassa taitojaan jo vuosia ja saanut palkinnon Ranskan huippukokkina, kun Michelin-opas äkkäsi hänen ravintolansa, L'auberge du pont de Collonges'in Lyonin lähellä.

Opas antoi sille kolme tähtä ja Bocuse kohosi maineeseen, vetäen Lyonin kaupungin mukanaan gastronomian mekkana.

Kohti kokkikisoja

Neljä vuotta myöhemmin Bocusen valmistamat ateriat kohosivat sananmukaisesti siiville, kun niitä tarjottiin Ranskan ylpeydenaiheessa, Concorde -yliäänikoneessa neitsytlennolla.

Bocuse korosti alusta lähtien periaatetta raaka-aineiden tuoreuden ja ensiluokkaisuuden tärkeydestä. Nouvelle cuisine – uusi keittiö –yleistyi nimikkeeksi trendille, joka oli kevyempi kuin klassinen ranskalainen keittiö.

Vuonna 1975 Bocuse loi maineikkaan tryffelikeittonsa Soupe aux Truffes'in presidentinlinnan päivällisille Elysee-palatsiin. Kymmeniä muita kekseliäitä reseptejä seurasi.

Bocuse perusti useita huippuravintoloita ja myös jakoi taitojaan ja tietojaan. Hän teki useita keittokirjoja ja koulutti kokkeja, joista itse tuli huippunimiä. Vähitellen kokkien taitomittelöistä kehittyi Bocuse d'Or -kilpailu 1987 ja kisaa pidetään epävirallisena alan maailmanmestaruuskisana.

Bocuse sai pitkän uransa kestäessä lukuisia palkintoja ja arvonimiä, esimerkiksi Yhdysvalloista vuosisadan kokin tittelin.

Ranskan valtio myönsi hänelle kunnialegioonan komentajan mitalin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron kunnioitti Bocusea muistosanoissaan, että hän oli ranskalaisen keittiön ruumiillistuma.

Bocuse itse sanoi ammattitaidostaan, ettei koskaan pidä lopettaa paremman suorituksen etsintää.

– Jos toteat itsellesi, että olet onnistunut ja menestynyt, olet itse asiassa jo hävinnyt.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.