Jäätelö, jota suomalaiset hamstraavat nyt kauppojen pakastealtaista eniten – ostatko sinäkin?

Jäätelö
Shutterstock

Suomalaiset ovat edelleen Euroopan kovinta jäätelökansaa: meillä jäätelöä ahmitaan vuosittain jopa 12–13 litraa henkeä kohden. Jäätelötrendeissä näkyy kuitenkin selkeä muutos aiempiin vuosiin verrattuna: niin sanotut litran tiiliskivipakkaukset ovat saaneet väistyä puolen litran purnukoiden tieltä.

Valio Jäätelöfabriikin joulukuussa teettämän jäätelökyselyn perusteella jätskin suosio ei näytä hiipumisen merkkejä Suomessa. Kyselyyn vastasi 1500 iältään 15–75-vuotiasta jäätelön ystävää. Kyselyn mukaan jätskiä syödään koko maassa, mutta eniten kylmä herkku maistuu läntisessä ja eteläisessä Suomessa. Noin kolmanneksella vastajista käsi käy jäätelöaltaalla 2–3 kertaa kuussa ja melkein neljännes ahmii jätskiä kerran viikossa.

Tiiliskivipakkauksista puolen litran purnukoihin

Vielä vuonna 2013 uutisoitiin suomalaisten nappaavan pakastealtaasta pääosin niin sanottuja litran tiiliskivipakkauksia. Suomen Nestlén myyntijohtajana tuolloin työskennellyt Pekka Helin kertoi MTV:lle, että suomalaisille jäätelö maistuu muusta Euroopasta poiketen myös arkena, eikä vain juhlahetkinä.

– Suomalaiset syövät jopa 50 000 litran pakettia päivässä. Missään muualla Euroopassa ei ole yhtä suurta markkinaa, Helin kertoi.

Suomalaiset hamstraavat nyt kaupasta ennen kaikkea puolen litran jäätelöpurnukoita.

Vuonna 2018 Kolmen Kaverin Jäätelön Heikki Huotari puolestaan arvioi Huomenta Suomen lähetyksessä suomalaisten ympärivuotisen jäätelöhimon johtuvan lämpimistä sisäolosuhteista.

– Suomessa on kesä jokaisella kotona talven ympäri. Meillä on hyvin lämpimät kodit. Ei ole kylmää eikä kosteaa kotona sisällä, vaan on lämmintä, Huotari selitti syitä suomalaisten ahkeraan jäätelönsyöntiin.

Jäätelöpakkaukset ovat kuitenkin muuttuneet viime vuosina vauhdilla. Neliskanttisista tiiliskivipakkauksista on siirrytty kartionmalliseen premium-jäätelöpakkauksiin. Valio Jäätelöfabriikin mukaan puolen jäätelöpurnukat näyttävät olevan täydellinen vastaus suomalaiseen tapaan syödä jäätelöä-

– Tyypillisin määrä, joka jäätelöä syödään kerralla on kyselyn perusteella juuri puoli litraa – sen määrän herkuttelee yhdellä kertaa jopa puolet vastajista, Valiolta kerrotaan.

Suomalaisten lempimaut jäätelöissä:

1. Suklaa (26,7 %)
2. Lakritsi (19,4 %)
3. Kinuski (17,0 %)
4. Jokin muu, mikä? (14,1 %)
5. Vanilja (11,2 %)
6. Mansikka (6,1 %)
7. Minttu (5,6 %)

Kyselyyn vastanneista vajaa 40 prosenttia kertoi nauttivansa jäätelön mieluiten pint-kokoisesta puolen litran purkista ja noin samanokoinen joukko valitsee hieman isomman 0,7–1 litran pakkauksen. Puikot, tuutit ja pikarit jäävät isoimpien pakkauskokojen varjoon. Syiksi puolenlitran purnukoiden suosioon mainitaan muun muassa sopiva koko, kätevyys ja helppous. Kesken jääneen annoksen voi vielä laittaa takaisin pakkaseen, kun jäätelön kauhoo suoraan purkista.

Suomen suosituimmat jäätelömaut

Mitä jäätelömakuja kaupasta sitten kärrätään kotiin? Kyselyn perusteella suomalaiset ovat makuasioissa perinteisellä kannalla – suurin suosikki on vanha kunnon suklaa. Myös lakritsi ja kinuski ovat vahvoja suosikkeja klassikkovaniljan seuratessa perässä.

Moni suomalainen nauttii myös niin sanotuista herkuttelujäätelöistä, joissa yhdistellään esimerkiksi erilaisia jäätelömakuja, kastikkeita ja rapsakoita höysteitä.

Suomalaiset toivovat erityisesti laktoosittomia jäätelöitä, mutta myös kasvipohjaiset jäätelöt ovat toivelistassa nousussa.

***

Kolmen Kaverin jäätelön Heikki Huotari kertoi kesällä 2018 jäätelötrendeistä Huomenta Suomessa:

Herkut kuuluvat kesään 7:21

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat