Yle: Totuus vaniljajäätelöstä – oletko sinäkin sortunut yleiseen harhaluuloon? Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

Tämä kellertävä jäätelö on värjättyä vaniljajäätelöä. Mustat täplät eivät ole aitoa vaniljaa.

Luulitko, että hyvän vaniljajäätelön tunnistaa kellertävästä väristä ja mustista täplistä? Väärässä olit, kertoo Yle Uutiset.

Vaniljajäätelön kellertävä väri tai mustat täplät eivät ole tae jäätelön laadukkuudesta. Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kellertävä väri paljastaa itse asiassa sen, että jäätelö on värjättyä.

Vaniljajäätelö tehdään keltaiseksi pelkästään ulkonäkösyistä. Sillä saadaan luotua mielikuva, että jäätelössä olisi käytetty vaniljan kukkia, vaikkei niitä todellisuudessa käytetä jäätelön raaka-aineena. 

– Aito vanilja ei värjää. Siihen on silloin lisätty väriainetta mukaan, Valion Tea Ijäs kertoo Ylelle. 

Jäätelöstä löytyvät mahdolliset mustat täplät eivät myöskään ole peräisin vaniljasta. Ylen mukaan valmistajat eivät laita jäätelöön niin paljon vaniljaa, että tahna alkaa muuttua tummaksi. Helsingin jäätelötehtaan Anette Magi sanoo Ylelle, että joissakin jäätelöissä jopa 99 prosenttia vanilja-aromeista saattaa olla peräisin muusta kuin aidosta vaniljasta. Magin mukaan kallista vaniljaa pitäisi laittaa jäätelöön todella paljon, jotta se maistuisi oikeasti vaniljalle. 

– Jos maku ei ole ensisijaisesti peräisin vaniljasta, sitä ei pitäisi kutsua vaniljajäätelöksi vaan vaniljanmakuiseksi jäätelöksi, Magi kommentoi Ylelle. 

Myös jäätelön painosta voi usein päätellä sen laadun. Edullisimpien jäätelöiden joukkoon vatkataan runsaasti ilmaa. Ne ovat näin kevyempiä ja sulavat hitaammin.

Lähde: Yle

***

Näin saat palloja kivikovasta jäätelöstä:Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja