Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Testasimme Kapen ja Jaskan muusivinkin, jota moni ei ole tullut edes ajatelleeksi – parasta perunamuusia ikinä?

1:13Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi
Julkaistu 22.09.2021 19:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko höyrytetyistä perunoista valmistettu perunamuusi oikeasti parempaa kuin keitetyistä perunoista? Testasimme Kari Aihisen parhaaksi väittämän muusiohjeen.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin tiistaina Kari Aihisen ja Jaakko Saariluoman  uunituoreesta ruokakirjasta, Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021). Kirjassa ruoanlaitosta innostunut Jaska opettelee ruoanlaiton saloja ja saa kotikeittiöön sopivia vinkkejä mestari Kape Aihiselta. 

– Olen aina ihaillut kokkeja ja sitä, että joku osaa tehdä hyvää ruokaa. Tajusin, että osaan kyllä paistaa pihvin ja tehdä pastaa niin, että ne maistuvat ihan hyvälle. Rupesin kuitenkin miettimään, että voisivatko ne maistua paremmalle, ja miksi ruoat maistuvat paremmalle ravintoloissa? Se ei ole raaka-aineista kiinni, tai taikatemppu, vaan joku osaa tehdä ruokaa paremmin kuin minä, Jaska kertoi MTV Uutisten Makuja-sivuille.  

Lue lisää: Jaakko Saariluoma yllättyi perunamuusin paremmasta valmistustavasta: "Oikeesti?"

Parasta perunamuusia potut höyryttämällä?

perunamuusikapejaska2
Kari Aihinen, Jaakko Saariluoma ja perunamuusia. Kuvat: Sami Repo.Tammi

Kirjassa Kape muun muassa opettaa Jaskalle, että keittiöön tulisi hankkia höyrytyskattila

– Perunamuusi tehdään aina höyrytetyistä perunoista, Kape toteaa kirjassa.

– Oikeesti? Mä oon aina keittänyt potut, Saariluoma vastaa ihmetellen.

– Ei ikinä. Sillon sulla on veteen tehty muusi. Mä näen ja maistan sen heti, Kape jatkaa.

Jaska vahvistaa MTV:lle, että Kapen väite kyseisen muusinvalmistustavan paremmuudesta pitää täysin paikkansa.

– Tein sitä samantien, kun menin kotiin. Höyrytin puikulat ja laitoin voita. Maku oli aivan eri! Kuten Kape on opettanut, niin jos perunat keittää vedessä, niin ne menevät "tukkoon", eivätkä ota vastaan voita ja maitoa. Perunat on jo kyllästetty nesteellä. Höyrytettynä ne ovat valmiita vastaanottamaan sitä ihanaa voita. Maussa on konkreettinen ero. 

Muusiniksi MTV:n testissä: Voittaako Kapen "paras muusi" perinteisen?

Testasimme Kapen muusinvalmistustapaa kotikeittiössä ja vertailimme "parhaan perunamuusin" makua tavalliseen tapaan valmistettuun muusin makuun. 

Valmistimme siis kaksi eri muusia samoilla raaka-aineilla: ensimmäisessä muusissa puikulaperunat höyrytettiin kypsiksi ja toisessa keitettiin kypsiksi. Kapen höyryperunamuusi maustetaan vasta lopussa suolalla, kun taas keitetyt potut -versiossa suola lisätään jo keitinveteen. Molempien muusien joukkoon lisättiin myös voita ja täysmaitoa.

Kapen ja Jaskan mukaan höyryttämällä kypsennetyistä perunoista valmistettu muusi maistuu selvästi paremmalta kuin keitetyistä perunoista valmistettu. Onko todella näin?

Kun muuseja maistoi rinnakkain, niiden maussa todella havaitsi jonkinlaisen eron. Keitetyistä perunoista valmistettu puikulaperunamuusi maistui hieman miedommalta ja makumaailman joukosta erottui selkeästi suola. Se "parempi perunamuusi" höyrytetyistä puikulaperunoista maistui sen sijaan enemmän perunalta. Perunan hienostuneet maut pääsivät Kapen ja Jaskan ylistämässä versiossa paremmin esiin. Ero ei ole päätähuimaava, mutta jos muusista haluaa takuuvarmasti hyvää, kannattaa Kapen versiota ehdottomasti kokeilla.

Katso videolta miten paras perunamuusi valmistuu ja testaa itse kotona: Paras perunamuusi ikinä – Kapen puikulaperunamuusi

Lisää aiheesta:

Teetkö perunamuusin näin? Ruotsalaisasiantuntija: "Se voi olla riskialtista"Niksi perunamuusin valmistamiseen – ruokatoimittajakin suosittelee: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"Löytyykö sinulta jo tällainen leikkuulauta? Kari Aihinen: "Hyvät naiset ja herrat, ostakaa kotiinne..."Jaakko Saariluoma yllättyi perunamuusin paremmasta valmistustavasta: "Oikeesti?"Toimittaja lisäsi perunamuusin joukkoon yhden ainesosan – ei enää paluuta vanhaan: "Niin paljon maukkaampaa"Joko kokeilit? Kokit yhtä mieltä yhdestä makua parantavasta perunamuusiniksistä: "Kermaista, sileää ja täynnä makua"
RuokaKari AihinenJaakko SaariluomaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:22
    Ruoanlaitto

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • Eilen13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • Eilen09:42
    Makeiset

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • Eilen07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • 26.10.17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella