Jääkahvijuomat vertailussa – vältä näitä sokeripommeja!

Jääkahvi
Shutterstock

Kesäisellä säällä kaupan kylmähyllyn jääkahvivalikoima voi houkutella. Jääkahvi piristää ja viilentää mukavasti helteellä. 

Jääkahvijuomissa on kuitenkin usein huomattava määrä lisättyä sokeria. Makuja.fi vertaili kauppojen jääkahvivalmisteiden ravintoarvoja puolestasi. Ota selvää, missä kahvissa on eniten sokeria!

Melkein kaikissa vertailun tuotteissa oli todella suuri määrä sokeria päivittäiseen ravintosuositukseen nähden. Monessa pullossa oli noin 20 grammaa sokeria. Uusimpien ravintosuositusten mukaan sokerin osuuden tulisi olla noin 10 prosenttia päivittäisestä energiansaannista. Tämä tarkoittaa maksimissaan noin 50-60 grammaa sokeria vuorokautta kohden. Parissa jääkahvijuomassa on siis sokeria jo melkein koko päiväsuosituksen verran. 

Erityisen vähän sokeria sisälsivät Maitokolmion Suklainen espressomaitokahvi ja Starbucksin Skinny Latte. Starbucksin Skinny Lattessa oli kuitenkin käytetty makeutusaineita sokerin sijasta. Maitokolmion jääkahvissa ei ollut lainkaan keinotekoisia makeutusaineita.

Starbucks doubleshot espresso, ravintoarvot per 100 ml

Energiaa 70 kcal

Proteiinia 2,7 grammaa

Hiilihydraatteja 9,4 grammaa

Rasvaa 2,6 grammaa

Yksi tölkillinen Starbucksin espressojuomaa sisältää noin 3,5 grammaa tyydyttyneitä rasvahappoja. Tämä on 18 prosenttia päivittäisestä maksimisaantisuosituksesta. Yksi tölkki sisältää myös noin 17 grammaa sokeria, joka on noin kolmasosa päivittäisestä maksimisaantisuosituksesta.

Starbucks Skinny Latte, ravintoarvot per 100 ml

Energiaa 46 kcal

Proteiinia 2,8 grammaa

Hiilihydraatteja 5,3 grammaa

Rasvaa 0,9 grammaa

Starbucksin Skinny latte -jääkahvivalmisteessa on melko vähän rasvaa ja sokereita muihin tuotteisiin verrattuna. Siinä on kuitenkin käytetty keinotekoisia makeutusaineita.

Valio Eila Latte Original maitokahvijuoma, ravintosisältö per 100 grammaa

Energiaa 55 kcal

Proteiinia 3,3 grammaa

Hiilihydraatteja 8 grammaa

Rasvaa 1 gramma

Hyvä puoli on, että tuotteeseen on lisätty d-vitamiinia, ja yhdestä pullosta saa jopa viidesosan päivän d-vitamiinitarpeesta. Sokeria kahden ja puolen desilitran pakkauksessa on 20 grammaa, joka on hieman alle puolet päivän maksimisaantisuosituksesta. Tuotteessa on jonkin verran myös proteiinia.

Landessa Ice Coffee caffe latte, ravintoarvot per 100 ml

Energiaa 67 kcal

Proteiinia 1,5 grammaa

Hiilihydraatteja 8,3 grammaa

Rasvaa 3,2 grammaa

Landessa Ice Coffee on valmistettu täysmaidosta ja pikakahvista. 230 millilitran pullossa on melkein 20 grammaa sokeria. Myös rasvapitoisuus on korkea muihin kahveihin verrattuna.

Maitokolmio suklainen maitokahvi espresso, ravintoarvot per 100 g

Energiaa 65 kcal

Proteiinia 2,8 grammaa

Hiilihydraatteja 9,8 grammaa

Rasvaa 1,3 grammaa

Maitokolmion tuottama Suklainen maitokahvi valmistetaan lähimaidosta. Tässä kahvivalmisteessa ei myöskään ole lisä- tai säilöntäaineita, eikä keinotekoisia makeutusaineita. Sokeria pullossa on alle kymmenen grammaa. Muihin kahveihin verrattuna tämä on melko vähäinen määrä sokeria.

Valio Profeel proteiinijuoma, maitokahvi, ravintoarvot per 100 ml

Energiaa 73 kcal

Proteiinia 8 grammaa

Hiilihydraatteja 8 grammaa

Rasvaa 1 gramma

Kahden ja puolen desin proteiinikahvissa on sokereita 20 grammaa ja proteiinia 20 grammaa. Rasvaa ei ole juuri lainkaan.

Paulig Frezza Latte, ravintoarvot per 100 ml

Energiaa 60 kcal

Proteiinia 3,1 grammaa

Hiilihydraatteja 7,7 grammaa

Rasvaa 1,8 grammaa

Pauligin jääkahvijuomassa on melkein 20 grammaa sokeria pulloa kohden. 90 prosenttia tuotteesta koostuu vähälaktoosisesta maidosta. Tämän vuoksi tuotteesta saa jonkin verran myös kalsiumia ja proteiinia.

Kotona itse tehty jääkahvijuoma, ravintoarvot per annos

Itse tehty jääkahvijuoma on huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kauppojen valmiskahveille. Alla olevat ravintoarvot on laskettu noin 2,5 desilitran kokoiselle annokselle jääkahvia, joka on tehty kevytmaidosta, kahvista ja vaahterasiirapista. 

Energiaa n. 100 kcal 

Proteiinia n. 4 grammaa

Hiilihydraatteja n. 16 grammaa

Rasvaa n. 2 grammaa

   Lähde: Pirkka.fi

 Kokeile tätä reseptiä:

Lähteet: K-supermarket, S-market, Pirkka, Evira

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja