Selvitimme suosittujen proteiinipatukoiden sisällön: Jopa yli 20-kertainen ero sokeripitoisuuksissa!

Testissä minttusuklaan makuiset proteiinipatukat – vertailu paljasti valtavat makuerot 7:53 Testissä minttusuklaan makuiset proteiinipatukat – vertailu paljasti valtavat makuerot
KATSO MYÖS VIDEO: Mikä proteiinipatukka voitti Halpa vs. kallis -makutestin?

Proteiinipatukoiden ravintosisältö voi vaihdella yllättävän paljon. 

MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erihintaisia proteiinipatukoita. Testiin valikoitui tällä kertaa mintun ja suklaan makuiset patukat.

Vertailimme myös testissä mukana olleiden patukoiden ravintosisältöjä ja melkoisia eroja löytyi muun muassa tuotteiden sokeripitoisuuksissa.

Mitä proteiinipatukat sisältävät? 

Tuotevertailu paljastaa minttusuklaaproteiinipatukoissa isoja eroja esimerkiksi sokeripitoisuuksissa. Kun vertailun vähäsokerisin tuote sisältää 0,9 grammaa sokeria sataa grammaa kohden, on runsassokerisimmassa tuotteessa peräti 21 grammaa sokeria. Ero sokerimäärissä on siis jopa yli 20-kertainen.

Sokeripitoisessa tuotteessa makeuttajina on käytetty muun muassa sokeria, tärkkelyssiirappia ja fruktoosia. Vähän sokeria sisältävässä tuotteessa sen sijaan on makeutusaineita, kuten maltitolia ja sukraloosia. 

Ravintoarvot/ 100g – tuote:Barebells Soft Minty Chocolate Coop Choco Mint Leader Crispy Choco & Mint Lohilo Mint Chocolate 
Rasvaa/ josta tyydyttynyttä:16 g/ 7,9 g11 g/ 6,8 g21 g/ 11 g15 g/ 7,1 g
Hiilihydraatteja/ joista sokereita:31 g/ 3,6 g37 g/ 21 g32 g/ 5,4 g38 g/ 0,9 g
Proteiinia:29 g32 g22 g29 g
Ravintokuitua13 g2,7 g12 g6 g

Ravintosisältöjä kannattaa siis vertailla sillä silmällä, mitä itse tuotteelta toivoo. 

Eroja myös kuitupitoisuuksissa

Proteiinipitoisuudet tuotteissa vaihtelevat 22 prosentista 32 prosenttiin ja tyydyttyneen rasvan määrä 6,8 prosentista 11 prosenttiin.

Myös kuitupitoisuuksissa oli selkeitä eroja. Vertailun sokeripitoisin tuote, S-ryhmän Coop Choco Mint oli myös vähiten ravintokuitua sisältävä. Tuotteessa oli kuitenkin eniten proteiinia ja vähiten tyydyttynyttä rasvaa. 

Vertailu paljastaa myös proteiinipatukoiden ainesosaluetteloiden olevan melkoisen pitkiä. Tässä esimerkkinä Leader Promour Crispy -patukan ainesosat:

Sokeriton MAITOsuklaa 30 % (eu) (kaakaovoi1, makeutusaineet (maltitoli, sukraloosi), liukoinen ravintokuitu (polydekstroosi), rasvaton MAITOjauhe, makea herajauhe (MAITO), kaakaomassa1, MAITOrasva, emulgointiaine (lesitiinit), aromi), MAITOproteiinit (eu), makeutusaine (maltitoli), liukoinen ravintokuitu (polydekstroosi), kosteudensäilyttäjä (glyseroli), kaakaovoi1, vähärasvainen kaakaojauhe*1, riisijauho, rapsiöljy, kaakaopapu*1, nautakollageeni, tapiokatärkkelys, emulgointiaine (lesitiinit), täysMAITOjauhe, aromit, kirkastettu VOI, luontainen aromi, suola, säilöntäaine (kaliumsorbaatti), aromi. *1Rainforest Alliance -sertifioitu, ra.org. Saattaa sisältää jäämiä soijasta, maapähkinöistä ja pähkinöistä.

Katso yllä olevalta videolta, mikä proteiinipatukoista voitti Halpa vs. kallis -sarjan sokkomakutestin. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat