Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Jos Nalle Puh vetäisi kiljua, niin..." – tämä perinnejuoma veti Suomen palkituimman sommelierin lähes sanattomaksi

0:46Jeren ja Samuelin tekemä perinnejuoma veti ammattilaisen lähes sanattomaksiKatso videolta, minkälaisen tuomion sai kilju sommelier Samuil Angelovilta.
Julkaistu 01.05.2025 09:59
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Jere Silfsten

jere.silfsten@mtv.fi

Radiojuontajat laittoivat vappukiljun porisemaan ja maistattivat perinteikästä suomalaisjuomaa muun muassa huippusommelierilla. 

Radio Cityn aamujuontajat Jere Jääskeläinen ja Samuel Nyman ovat kiljumestareita jo kolmen vapun kokemuksella. Kaksikon vappuperinteeksi on muodostunut kotitekoisen kiljun valmistaminen yhteistyössä kuulijoiden kanssa. Radiokansa pääsee äänestämään kiljuun laitettavia mausteita, ja tänä vuonna juomaa ryyditettiinkin inkiväärillä ja hunajalla.

– Olemme kolme vuotta nyt tehneet vappukiljua. Se varmaan lähti jostain yksittäisestä spiikistä, ja lähdimme kokeilemaan. Meillä oli huonoja muistoja kiljusta nuoruudesta, Samuel Nyman muistelee kiljuprojektin ensiaskelia.

Tiktokin Kiljuneuvoksen vinkeillä Jere ja Samuel opettelivat kiljunteon salat ja lopputuloksena syntyi fine dining -versio suomalaisesta perinnejuomasta. Kiljusta on poistettu kokonaan mäski.

– Tästä ei tule vatsa kipeäksi. Jos siellä olisi sitä mäskiä pohjalla, niin sitten tulisi, Nyman kertoo.

– Jos Nalle Puh vetäisi kiljua, niin se rakastuisi tähän hunajaiseen ihanaan makuun, Jere Jääskeläinen puolestaan kuvailee kiljun makua.

Lue myös: Ihastuitko Dubai-suklaaseen? Tätä vapun villiä jälkiruokaa sinun täytyy kokeilla!

Kiljua huippusommelierille

Projekti vietiin tänä vuonna vielä astetta pidemmälle. Jääskeläinen ja Nyman nimittäin maistattivat kiljuaan Suomen palkituimmalle sommelierille, helsinkiläisen ravintola Murun ravintoloitsija Samuil Angelovilla. 

Angelov on muun muassa kaksinkertainen EM-semifinalisti ja kolmenkertainen Suomen mestari viineissä. Viimeksi tänä vuonna kotimaiset ravintola-alan ammattilaiset ja gastronominen Viisi tähteä -media palkitsivat hänet Ammattilaisten ammattilainen -palkinnolla.

Kiljunmaistelutilaisuus järjestettiin arvokkaasti Astrid-purjelaivalla, joka lipui Helsingin edustalla. Paikan päälle oli kutsuttu myös Michelin-kokki Kozeen Shiwan, jonka tehtävänä oli loihtia kiljulle sopivat ruokamakuparit.  

Sommelier Samuil Angelov muistelee avanneensa kiljupullon edellisen kerran 1990-luvulla.

– Se oli muistaakseni muovinen Jaffa-pullo.

Jeren ja Samuelin vappukiljun tuoksu ja maku vetivät Angelovin lähes sanattomaksi. 

– Pakko sanoa, että olen todella yllättynyt, sommelier kuvaili juomaa ensimmäisen hörpyn jälkeen. 

Onko kiljussa mitään järkeä, ja mitä mieltä sommelier Samui Angelov siitä on? Katso videolta juoma-ammattilaisen kommentit!

Koko kiljunmaistelu-spektaakkelin näet lauantaina 3.5. klo 9.35 alkaen Huomenta Suomessa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

Lue myös: Nannan ohje parhaaseen perunasalaattiin: "Näppärä valmistaa ja herkullinen"

Lisää aiheesta:

Lauri tarjoili yleisölle jälkiruokaa festareiden päälavalla – tee itsekin kesäistä herkkua!Pukspröött ja pystökaffet – Raumalla kummallisen kuuloisia paikallisherkkujaHuippukokki Kozeen Shiwan ei koskaan keittäisi varhaisperunoita vedessäLauri keksi "vantaalaisen laskiaispullan" – nyt sitä vaaditaan baaritiskeillä ympäri SuomenSuomen parasta "pikaruokaa"? Heinolalaisravintolan herkku tunnetaan pian maailmallakinBocuse d'Or 2016 - maistiaiset
VappuJuomatHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vappu
  • 2.5.12:12
    Kotimaa

    Aamu valkeni ja paljasti Kaivopuiston roskaröykkiöt: "Koiran kanssa täytyy olla varovainen"

  • 2.5.11:49
    Mielenosoitus

    Sinimustan liikkeen kulkuetta vapunpäivänä vastustaneet mielenosoittajat päästettiin vapaaksi

  • 2.5.09:25
    Roskaaminen

    Kaivopuistosta tuli kaatopaikka – pysäyttävät kuvat vappujuhlijoiden tuhoista

  • 1.5.22:42
    Juhlapyhät

    Tältä näytti vapun vietto – MTV seurasi

  • 1.5.19:33
    Tampere

    Poliisi otti kiinni mielenosoittajia Tampereella – silminnäkijä: "Lasten näkökulmasta aika pelottavaa"