Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

"Jos Nalle Puh vetäisi kiljua, niin..." – tämä perinnejuoma veti Suomen palkituimman sommelierin lähes sanattomaksi

0:46imgKatso videolta, minkälaisen tuomion sai kilju sommelier Samuil Angelovilta.
Julkaistu 01.05.2025 09:59
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Jere Silfsten

jere.silfsten@mtv.fi

Radiojuontajat laittoivat vappukiljun porisemaan ja maistattivat perinteikästä suomalaisjuomaa muun muassa huippusommelierilla. 

Radio Cityn aamujuontajat Jere Jääskeläinen ja Samuel Nyman ovat kiljumestareita jo kolmen vapun kokemuksella. Kaksikon vappuperinteeksi on muodostunut kotitekoisen kiljun valmistaminen yhteistyössä kuulijoiden kanssa. Radiokansa pääsee äänestämään kiljuun laitettavia mausteita, ja tänä vuonna juomaa ryyditettiinkin inkiväärillä ja hunajalla.

– Olemme kolme vuotta nyt tehneet vappukiljua. Se varmaan lähti jostain yksittäisestä spiikistä, ja lähdimme kokeilemaan. Meillä oli huonoja muistoja kiljusta nuoruudesta, Samuel Nyman muistelee kiljuprojektin ensiaskelia.

Tiktokin Kiljuneuvoksen vinkeillä Jere ja Samuel opettelivat kiljunteon salat ja lopputuloksena syntyi fine dining -versio suomalaisesta perinnejuomasta. Kiljusta on poistettu kokonaan mäski.

– Tästä ei tule vatsa kipeäksi. Jos siellä olisi sitä mäskiä pohjalla, niin sitten tulisi, Nyman kertoo.

– Jos Nalle Puh vetäisi kiljua, niin se rakastuisi tähän hunajaiseen ihanaan makuun, Jere Jääskeläinen puolestaan kuvailee kiljun makua.

Lue myös: Ihastuitko Dubai-suklaaseen? Tätä vapun villiä jälkiruokaa sinun täytyy kokeilla!

Kiljua huippusommelierille

Projekti vietiin tänä vuonna vielä astetta pidemmälle. Jääskeläinen ja Nyman nimittäin maistattivat kiljuaan Suomen palkituimmalle sommelierille, helsinkiläisen ravintola Murun ravintoloitsija Samuil Angelovilla

Angelov on muun muassa kaksinkertainen EM-semifinalisti ja kolmenkertainen Suomen mestari viineissä. Viimeksi tänä vuonna kotimaiset ravintola-alan ammattilaiset ja gastronominen Viisi tähteä -media palkitsivat hänet Ammattilaisten ammattilainen -palkinnolla.

Kiljunmaistelutilaisuus järjestettiin arvokkaasti Astrid-purjelaivalla, joka lipui Helsingin edustalla. Paikan päälle oli kutsuttu myös Michelin-kokki Kozeen Shiwan, jonka tehtävänä oli loihtia kiljulle sopivat ruokamakuparit.  

Sommelier Samuil Angelov muistelee avanneensa kiljupullon edellisen kerran 1990-luvulla.

– Se oli muistaakseni muovinen Jaffa-pullo.

Jeren ja Samuelin vappukiljun tuoksu ja maku vetivät Angelovin lähes sanattomaksi. 

– Pakko sanoa, että olen todella yllättynyt, sommelier kuvaili juomaa ensimmäisen hörpyn jälkeen. 

Onko kiljussa mitään järkeä, ja mitä mieltä sommelier Samui Angelov siitä on? Katso videolta juoma-ammattilaisen kommentit!

Koko kiljunmaistelu-spektaakkelin näet lauantaina 3.5. klo 9.35 alkaen Huomenta Suomessa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

Lue myös: Nannan ohje parhaaseen perunasalaattiin: "Näppärä valmistaa ja herkullinen"

Tuoreimmat aiheesta

Vappu