Intiassa kaksi perhettä käy oikeustaistelua kaikkien tuntemasta kanaruoasta – molemmat väittävät keksineensä sen

AOP Butter Chicken
Voikanan tarina juontaa juurensa itsenäisyyttä edeltävään Intiaan ja Peshawarin eli nykyisen Pakistanin pölyisille kujille. /All Over Press

Delhin korkeimmassa oikeudessa nostettiin viime viikolla oikeusjuttu intialaisen voikanan eli butter chickenin alkuperästä, kertoo yleisradioyhtiö BBC

Kaksi perhettä käy oikeustaistelua Delhin korkeimmassa oikeudessa intialaisen voikanan eli butter chickenin alkuperästä. Molemmat perheet katsovat olevansa voikanan takana.

Voikanan tarina juontaa juurensa itsenäisyyttä edeltävään Intiaan ja Peshawarin eli nykyisen Pakistanin pölyisille kujille, kertoo kokki ja ruokakirjailija Sadaf Hussain.

Peshawarissa nuori Mokha Singh niminen mies pyöritti Moti Mahal -nimistä ravintolaa, mutta vuonna 1947, kun Intia itsenäistyi ja maa jaettiin kahtia, Singh pakeni työntekijöidensä kanssa Intian pääkaupunkiin Delhiin, jossa he lopulta kadottivat toisensa.

Kunnes eräänä päivänä kolme heistä, Kundan Lal Gujral,  Kundan Lal Jaggi ja Thakur Das Mago, törmäsi Singhiin rähjäisessä kapakassa ja taivuttelivat tämän suostumaan siihen, että he avaisivat uuden Moti Mahal -ravintolan Delhiin.

Taivuttelu onnistui. Delhin vanhaan kaupunginosaan perustettiin Moti Mahal-ravintola, jossa voikana alkujaan syntyi, kertoo Hussain. Voikana sai alkunsa säästäväisyydestä. Tandoorin kaltaisen tikka-ruuan tähteitä alettiin sekoittamaan paksuun tomaattikastikkeeseen ja voinokareisiin. 

Vuoden sisällä ravintolan vakioasiakkaina oli jo muun muassa ministereitä ja valtionpäämiehiä, kuten Intian ensimmäinen pääministeri Jawaharlal Nehru.

Edessä saattaa olla hankala oikeudenkäynti

Asiat muuttuivat kuitenkin Singhin kuoleman jälkeen. Vuonna 1997 Gujralin perhe joutui antamaan ravintolan vuokralle taloudellisten vaikeuksien takia.

Perhe perusti muutamaa vuotta myöhemmin Moti Mahal Delux -ravintolaketjun ja avasivat franchising-ravintoloita eri puolille Delhiä.

Vuonna 2019 toisen osakkaan pojanpoika Kundan Lal Jaggi avasi kilpailevan Daryaganj-ravintolaketjun ja käytti sen yhteydessä tekstiä "By the inventors of Butter Chicken and Dal Makhani", eli vapaasti suomennettuna voikanan ja dal makhanin keksijät, ja suojasi sen tavaramerkillä.

Daryaganjin omistajat väittivät, että vaikka Gujral oli Moti Mahal -ravintolan keulakuva, Jaggi hoiti keittiön, joten kaikki ruoat, myös voikana, olivat hänen ideoitaan.

Gujralit kiistivät tämän ja väittivät, että Jaggi oli nuorempi osakas, jolla ei ollut merkittävää roolia ruokalistan laatimisessa, ja että voikanan itse asiassa loi Gujral, kun hän oli vielä Peshawarissa.

Juuri tästä kiistellään parhaillaan oikeudessa. Gujralin perhe vaatii, että Daryaganjin omistajia kielletään kutsumasta itseään voikanan keksijöiksi.

Oikeudenkäynnistä saattaa tulla hankala, koska kiistassa ei ole kyse siitä, onko ravintola luonut voikanan, vaan siitä, kummalla sen omistajista on ollut suurempi rooli sen keksimisessä.

Niin tai näin, monta vuosikymmentä myöhemmin on vaikea sanoa, mitä keittiössä todella tapahtui.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!