Amerikkalaistuomari päätti: Tacot ovat voileipiä

Tippuvatko täytteet liian täydestä tortillasta? 0:36 Tippuvatko täytteet liian täydestä tortillasta?
KATSO MYÖS: Tippuvatko täytteet liian täydestä tortillasta?

Voileipiä ajattelee helposti vain länsimaisen ruokakulttuurin näkökulmasta, vaikka monessa maailman keittiössä on oma versionsa voileivästä.

Meksikolaisten tacojen ja burritojen sijoittumiselle ruokakarttaan piti hakea Yhdysvalloissa oikeuden päätös, kirjoittavat muun muassa USA Today sekä Food & Wine.

USA Todayn mukaan Indianan osavaltion tuomarin päätös siitä, että tacot ja burritot ovat meksikolaistyylisiä voileipiä nimittäin päätti vuosia kestäneen riidan ravintoloitsijan ja piirikunnan lautakunnan kanssa.

Onko taco voileipä vai ei?

Kiista tacoista alkoi vuonna 2019, kun meksikolaistyylisen Famous Taco -ravintolan omistaja Martin Quintana haki kaavoituslupaa päivittääkseen ravintolatilaansa.

Ravintolassa tarjoillaan muun muassa burritoja ja tacoja, mutta ollakseen yhteensopiva uutta kaavoitusta varten, ravintolan tuli olla "Subwayn tyylinen" voileipäbaari.

– Siitä syntyi väittely, että onko taco voileipä vai ei, Quintanan edustaja sanoi vuonna 2022 oikeuden asiakirjojen mukaan. 

Vuosien oikeustoimien jälkeen tuomari myönsi ravintolalle uuden kaavoitusluvan.

– Oikeus on Quintanan kanssa yhtä mieltä siitä, että tacot ja burritot ovat meksikolaistyylisiä voileipiä, eikä alkuperäinen kirjallinen sopimus rajoita mahdollisia ravintoloita vain amerikkalaisen keittiön tyylisiin voileipiin, tuomarin päätöksessä lukee.

Oikeuden päätös koskisi näin ollen tuomarin mukaan myös esimerkiksi kreikkalaisia gyroksia, intialaisia naan-wrappeja sekä vietnamilaisia banh mi -leipiä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.