Hyviä uutisia oluen ystäville: Oluen juominen hyväksi terveydelle

olut_terassi
Oluen juomista voi nyt perustella terveydellisillä seikoilla. Lehtikuva

Olut merkitsee monille virkistävää seurustelujuomaa, mutta oluen säännöllisellä nauttimisella on myös lukuisia terveyshyötyjä, kunhan juomaa muistaa nauttia kohtuudella. 

Oluen juominen liitetään usein rentoutumiseen ja mielihyvään. Harva kuitenkin tietää, että oluen raaka-aineet sisältävät elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja antioksidantteja.  Euroopan panimoliiton julkaisema Kohtuullisen oluen kulutuksen vaikutukset -raportti on koonnut yhteen oluen terveysvaikutuksia. 

Kohtuukäytettynä olut erityisen hyväksi sydämelle

Oluen kohtuullisen käytön on todettu vähentävän erityisesti sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta ehkäisevän myös monia muita sairauksia, kuten sokeritautia ja dementiaa. 

Sydämen hyvinvoinnin kannalta tärkeää on oluen runsas B6-vitamiinipitoisuus. Alkoholi toimii myös antioksidanttina, joka omalta osaltaan laskee sairastumisriskiä. Jos etsit hyvää B6-vitamiinin tai antioksidantin lähdettä, nappaa jääkaapista yksi olut ja kippistä terveydelle.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka kohtuukäyttö vähentäisikin sairauksien riskiä, runsas oluen kulutus puolestaan altistaa niille. Oluen terveyshyödyt perustuvat juoman kohtuulliseen kulutukseen, joka tarkoittaa miehillä kahden ja naisilla yhden oluen päivittäistä nauttimista. 

Parantaa muistia ja keskittymiskykyä

Olut tekee hyvää myös munuaisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän tutkimuksen mukaan kohtuullinen oluen nauttiminen saattaa alentaa munuaiskivien kehittymisen todennäköisyyttä jopa 40 prosentilla.

Oluen yksi tärkeimmistä terveyshyödyistä on se, että se sisältää runsaasti vettä. Vesi vaikuttaa munuaiskivien kehittymiseen, ja samalla nesteyttää kehoa tehokkaasti. 

Oluen tekee hyvää koko keholle, sillä se sisältävää lukuisia elimistölle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja.

Oluen kohtuukäytön on todettu olevan hyväksi myös mielenterveydelle. Sen lisäksi että oluen juonti rentouttaa ja auttaa vähentämään stressiä, se auttaa myös parantamaan muistia ja keskittymiskykyä. Työpäivän jälkeistä olutta voi perustella tästä lähtien myös työkyvyn parantamisella.  

Olut hyväksi erityisesti naisille

Oluen juonnin on todettu olevan erityisen hyväksi naisille, sillä oluen kohtuukäytöllä on todettu olevan positiivisia vaikutuksia luuston kuntoon, sillä olut sisältää luille tärkeää piitä.

Tämä tieto on erityisen hyväksi naisille, sillä naiset kärsivät miehiä enemmän luukadosta eli osteoporoosista.

Yhdysvalloissa osteoporoosin riskejä tutkinut työryhmä on todennut, että oluen juonti laskee murtumia erityisesti yli 65 vuotiailla naisilla. 

Lähteet: FoxNews, Beerandhealth.eu, brewersofeurope.org, Pro gradu -tutkielma: Jyväskylän yliopiston Kemian laitos, Juho Leikas

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja