Mainos

Hyvästi himot! Roskaruoasta pääsee eroon yllättävällä tavalla

Roskaruoka on monelle mieliteko, jota on vaikea vastustaa. Yllättäen roskaruokahimon voi taltuttaa nauttimalla ruoka-aineita, jotka sisältävät oikeita aminohappoja ja vitamiineja.

New South Walesin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan yksi syy siihen, että roskaruoka aiheuttaa riippuvuutta on se, että roskaruoka vapauttaa mielihyvän kokemuksia aiheuttavaa dopamiini-hormonia elimistöön. Kun elimistöön erittyy jatkuvasti paljon mielihyvähormonia, yrittävät aivot kompensoida tätä ylitarjontaa hyödyntämällä sitä entistä vähemmän. Tämän toistuessa mielihyvän tunteen saavuttaminen vaatii yhä enemmän roskaruokaa.

The Hunger Fix -kirjan kirjoittanut tohtori Pam Peek muistuttaa, että ihmiset pystyvät katkaisemaan roskaruokakierteen. Peek suosittelee lisäämään tiettyjä dopamiinia vapauttavia, terveellisempiä ruoka-aineita ruokavalioon, jotta dopamiinia vapautuisi elimistölle terveellisemmin keinoin – ja himot roskaruokaa kohtaan olisi helppo taltuttaa.

Fenyylialaniini

Jos ruokavaliosta uupuu yhtä tärkeistä aminohapoista, fenyylialaniinia, voi olo olla väsynyt ja voimaton. Fenyylialaniinia sisältävät muun muassa kalkkuna, kana, lohi, raejuusto, pinaatti, vesimeloni sekä suklaa.

Tyrosiini

Elimistön dopamiinivarastoja voi pyrkiä suojelemaan myös nauttimalla toista aminohappoa, tyrosiinia, sisältäviä ruokia. Muun muassa juusto, spirulina, avokado ja mantelit sisältävät paljon tyrosiinia.

B6-vitamiini

Fenyylialaniinia ja tyrosiinia sisältävät ruoat voivat sisältää hurjasti proteiinia. Dopamiinin vapautumista voi kuitenkin edesauttaa myös nauttimalla hedelmiä ja kasviksia. Muun muassa paprikoiden, valkosipulin, cantaloupe-melonin ja hasselpähkinöiden sisältämä B6-vitamiini edesauttaa dopamiinivarastojen ylläpitoa terveellisesti.

MTV LIFESTYLE

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja