Hyödynnätkö sinä jo takkaasi ruoanvalmistuksessa? Martat muistuttavat tuoreessa videosarjassaan takkakokkaamisen hyödyistä.
Takkakokkaamisen tunnettuuden lisäämiseksi Martat ja tulisijavalmistaja Tulikivi ovat julkaisseet Viikon takkaruokareseptit -videosarjan ja -opasvihkon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa varaavassa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia koko viikolle.
Näin käytät varaavaa takkaa ruoan valmistuksessa:
- Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
- Takkapesän hiilloksen yllä voi grillata.
- Kun takka on kuumimmillaan, siinä voi valmistaa muun muassa pitsat ja lämpimät voileivät.
- Kun lämpötila laskee, takassa voi valmistaa esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita ja puuroja.
- Varaavassa takassa riittää jälkilämpöä aamuun asti. Padan voi jättää hautumaan yön yli.
- Takkapesän lämpötilaa voi mitata perinteisellä tai elektronisella lämpömittarilla.
Martat ja Tulikivi muistuttavat tiedotteessaan, että sähköuunia korvaavassa varaavassa takassa ruoka valmistuu vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Suomalaiset eivät kuitenkaan juurikaan hyödynnä takan käyttömahdollisuuksia ruoanvalmistuksessa – tai jos hyödyntävät, niin lähinnä makkaroiden paistoon.