Hyödynnätkö jo sähköä säästävää ruoanvalmistustapaa? Helposti arkiruokaa perheelle: "Vain mielikuvitus on rajana"

4:17 Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa: Takkakiusaus ja marjapaistos
KATSO VIDEO: Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa: Takkakiusaus ja marjapaistos valmistuvat helposti.

Hyödynnätkö sinä jo takkaasi ruoanvalmistuksessa? Martat muistuttavat tuoreessa videosarjassaan takkakokkaamisen hyödyistä.

Takkakokkaamisen tunnettuuden lisäämiseksi Martat ja tulisijavalmistaja Tulikivi ovat julkaisseet Viikon takkaruokareseptit  -videosarjan ja -opasvihkon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa varaavassa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia koko viikolle. 

Näin käytät varaavaa takkaa ruoan valmistuksessa:

 • Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
 • Takkapesän hiilloksen yllä voi grillata.
 • Kun takka on kuumimmillaan, siinä voi valmistaa muun muassa pitsat ja lämpimät voileivät.
 • Kun lämpötila laskee, takassa voi valmistaa esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita ja puuroja.
 • Varaavassa takassa riittää jälkilämpöä aamuun asti. Padan voi jättää hautumaan yön yli.
 • Takkapesän lämpötilaa voi mitata perinteisellä tai elektronisella lämpömittarilla.

Martat ja Tulikivi muistuttavat tiedotteessaan, että sähköuunia korvaavassa varaavassa takassa ruoka valmistuu vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Suomalaiset eivät kuitenkaan juurikaan hyödynnä takan käyttömahdollisuuksia ruoanvalmistuksessa – tai jos hyödyntävät, niin lähinnä makkaroiden paistoon. 

"Takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia"

Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm kertoo varaavan takan olevan erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet.

– Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia, Hjälm sanoo. 

Marttojen loihtimissa takkaresepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita, kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita. Ohjeissa on ajateltu erityisesti perheiden arkiruokailua.

Takkakokkaaminen on järkevää myös sähkön säästämisen kannalta. 

– Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa, Hjälm muistuttaa tiedotteessa.

Valmista helppo takkakiusaus ja marjapaistos varaavassa takassa! Katso videolta, miten nämä ruoat tehdään kotitalousasiantuntija Tiia Koppasen ohjeilla.


Lähde ja video: Martat/Tulikivi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja