Huolestuttava tutkimustulos julki: Nämä yleiset ruokavalioon liittyvät virheet voivat koitua kohtaloksesi – ethän sorru?

8:20 Näin syöt oikein
Videolla keskustellaan yleisimmistä ruokamyyteistä asiantuntijan voimin.

Puuttellinen ruokavalio ja siitä johtuvat sairaudet tappavat tuoreen tutkimuksen mukaan vuosittain miljoonia ihmisiä. 

Lähes jokainen meistä tietää, kuinka valtava merkitys terveellisellä ruokavaliolla on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Harva kuitenkaan ymmärtää, mitä tämä käytännössä oikein tarkoittaa.

The Lancet -sivustolla julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan jopa yksi viidestä kuolemasta on yhteydessä puutteelliseen ruokavalioon ja sen aiheuttamiin sairauksiin. Vuonna 2017 tämä tarkoitti 11 miljoonaa ruokavalioon liittyvää kuolemaa ympäri maailmaa. Sydän- ja verisuonitaudit, tietyt syövät ja tyypin 2 diabetes olivat yleisimpiä näiden kuolemantapausten aiheuttajia.

Health.com-sivusto listasi yleisimmät ruokavalioon liittyvät virheet, joilla voi olla terveytesi kannalta varsin kohtalokkaita seurauksia.

1. Et syö riittävästi pähkinöitä

Tutkimuksen mukaan 21 grammaa siemeniä ja pähkinöitä päivässä olisi terveyden kannalta optimaalinen määrä, mutta vain harva meistä pääsee lähellekään näitä lukuja. Keskimäärin ihmiset syövät pähkinöitä ja siemeniä vain noin kolme grammaa päivässä.

Pähkinöitä ja siemeniä kannattaa popsia, sillä ne sisältävät runsaasti elimistölle tärkeitä kuituja, proteiineja, sydänterveellisiä rasvoja ja vitamiineja. 

2. Kartat rasvaisia maitotuotteita

Tutkimuksen mukaan vain harva nauttii suositellun määrän maitotuotteita päivässä. Vaikka maitotuotteiden ympärillä on viime vuosina käyty vilkasta keskustelua, täysmaito ja sen terveellisyys on taas viime aikoina nostettu tapetille.

Täysrasvaisen maidon ja muiden maitotuotteiden käyttö on tutkimuksissa yhdistetty muun muassa alhaisempaan ylipainon riskiin. 

3. Täysjyvätuotteet puuttuvat lautaseltasi

Harva meistä syö myöskään riittävästi täysjyvätuotteita. Tutkimuksen mukaan keskimääräinen täysjyväviljan saanti on 29 grammaa päivässä, vaikka suositeltu määrä on yli neljä kertaa suurempi, 125 grammaa.

Täysjyväviljalla on lukuisia terveydelle tärkeitä ominaisuuksia, ja se auttaa tutkitusti pienentämään muun muassa sydänsairauksien ja ylipainon riskiä. Lisäksi täysjyvällä on merkittävä rooli ruoansulatuksen ja painonhallinnan kannalta.

4. Liikaa virvoitusjuomia ja prosessoitua lihaa

Sokeristen virvoitusjuomien runsas kulutus on yhteydessä niin painonnousuun kuin hammasongelmiin, mutta keinotekoisesti makeutetut versiot eivät ole sen parempia. Keinotekoisesti makeutettujen juomien kulutus voi tutkimusten mukaan lisätä korkean verenpaineen ja sydänkohtauksen riskiä.

Prosessoitujen lihatuotteiden kulutus on puolestaan yhdistetty niin diabetekseen, sydänsairauksiin kuin tiettyihin syöpiin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja