Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

”Hinta kaksi euroa kilolta” – miksi nämä lihaherkut eivät kelpaa suomalaisille?

Kaikki lihatuotteet eivät kelpaa suomalaisille, vaikka hinta olisi edullinen.
Kaikki lihatuotteet eivät kelpaa suomalaisille, vaikka hinta olisi edullinen.
Julkaistu 29.08.2014 09:46

MTV LIFESTYLE

Porvoossa Herek-lihapuotia pyörittävä kauppias Tom Ahlberg kertoi Makuja.fi-sivuston haastattelussa, että suomalaiset eivät hyödynnä kaikenlaisia ruhonosia, vaikka kilohinta olisi vain parissa eurossa. Esimerkiksi siansorkkia ja sisäelimiä saa tänä päivänä hyvin edulliseen hintaan.

Ahlberg suosittelee tarjousten metsästäjiä kokeilemaan rohkeasti suomalaisia perinneruokia kuten sisäelimiä tai siansorkkia. Koska näiden lihatuotteiden kysyntä ei ole korkea, keikkuvat hinnat vain muutamassa eurossa kilolta.

"Kymmenen kiloa siansorkkia"

Siansorkat olivat ennen vanhaan perinteinen jouluruoka, mutta tänä päivänä sorkat ovat suomalaisille vieras herkku. Aasiassa siansorkkia pidetään tänäkin päivänä suuressa arvossa.

– Aasialaiset ovat varsinaisia porsaan sorkkien suurkuluttajia. He saattavat ostaa kerralla kymmenen kiloa sorkkia, Ahlberg kertoo.

Hintansa puolesta siansorkat ovat lihapuotien edullisimpia.

– Sorkat maksavat vain pari euroa kilolta, Ahlberg toteaa.

KATSO RESEPTI: Keitetyt siansorkat

Maksaa, munuaisia, kieltä ja sydäntä

Sisäelimet ovat erittäin sopivia raaka-aineita monenlaisiin ruokiin – sisältäväthän ne runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Myös hintansa puolesta sisäelimet ovat monen kukkarolle sopivia, mutta suomalaiset suhtautuvat tänä päivänä epäileväisesti sisäelimien käyttöön ruoanlaitossa.

Ahlberg toivoo, että suomalaiset karistaisivat ennakkoluulonsa ja uskaltautuisivat kokeilemaan perinteisten sisäelinruokien valmistusta. Esimerkiksi naudan maksa taipuu moneksi erilaiseksi ruokalajiksi ja hintaa maksalle kertyy kiloa kohden yleisesti noin 5–6 euroa.

– Moni pelkää, että se haisee mutta se ei pidä paikkaansa. Naudan maksaa saa sekä kokonaisena, viipaleina, kuutioina sekä jauhettuna – eli ihan patavalmiina. Maksan käsittelyä ei siis tarvitse pelätä, Ahlberg toteaa.

KATSO RESEPTI: Paistettua naudan maksaa ja haudutettua sipulia

Myös munuaiset ovat edullista herkkua. Hintaa munuaisille kertyy tavallisesti viitisen euroa kiloa kohden.

KATSO RESEPTI: Munuaisia sinappikastikkeessa

Ahlberg listaa myös yhden liki täysin unohtuneen sisäelimen, jolla herkuteltiin vielä jokin aika sitten useissa arvostetuissa ravintoloissa. Tänä päivänä sitä saa lihamyymälöistä hyvin kohtuulliseen hintaan.

– Kateenkorvahan on gourmet-herkku, joka on totaalisesti unohtunut! Aikoinaan kateenkorva oli Helsingin hienostomaailman suurin herkku, Ahlberg toteaa.

KATSO RESEPTI: Paistettu kateenkorva sienipedillä

Ahlberg suosittelee kokkaamaan rohkeasti myös karitsan maksaa ja munuaisia, broilerin maksaa ja sydämiä sekä naudan kieltä, joita on tarjolla edulliseen hintaan.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Kalastusopas Tomi ylistää vähärasvaista ja pikana valmistuvaa kalaa: "Ihan ykköskala!"Kari Aihinen vinkkaa: Näin saat pääsiäisruoat halvemmallaNyt kannattaa syödä tätä vähärasvaista ja maukasta kalaa! Oli myös Martti Ahtisaaren lempiruokaaMartat vinkkaavat loistavan ruoan, joka on suomalaiskodeissa jostain syystä unohdettu: "Edullinen, erittäin maukas ja nopeakin ruokalaji"Syötkö sinä tätä halpaa ja halveksittua raaka-ainetta? Vain parin euron kilohinta: "Älyttömän mehukasta" Vähärasvainen ja täynnä rautaa! Tämä epäsuosittu liha kasvattaa suosiotaan huippukokkien keskuudessa – söisitkö?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • 11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • Eilen18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • Eilen06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"