”Hinta kaksi euroa kilolta” – miksi nämä lihaherkut eivät kelpaa suomalaisille?

Porsasta myynnissä Chef-Wotkin's tehtaanmyymälässä Helsingissä 5. toukokuuta 2010.
Kaikki lihatuotteet eivät kelpaa suomalaisille, vaikka hinta olisi edullinen.

Porvoossa Herek-lihapuotia pyörittävä kauppias Tom Ahlberg kertoi Makuja.fi-sivuston haastattelussa, että suomalaiset eivät hyödynnä kaikenlaisia ruhonosia, vaikka kilohinta olisi vain parissa eurossa. Esimerkiksi siansorkkia ja sisäelimiä saa tänä päivänä hyvin edulliseen hintaan.

Ahlberg suosittelee tarjousten metsästäjiä kokeilemaan rohkeasti suomalaisia perinneruokia kuten sisäelimiä tai siansorkkia. Koska näiden lihatuotteiden kysyntä ei ole korkea, keikkuvat hinnat vain muutamassa eurossa kilolta.

"Kymmenen kiloa siansorkkia"

Siansorkat olivat ennen vanhaan perinteinen jouluruoka, mutta tänä päivänä sorkat ovat suomalaisille vieras herkku. Aasiassa siansorkkia pidetään tänäkin päivänä suuressa arvossa.

– Aasialaiset ovat varsinaisia porsaan sorkkien suurkuluttajia. He saattavat ostaa kerralla kymmenen kiloa sorkkia, Ahlberg kertoo.

Hintansa puolesta siansorkat ovat lihapuotien edullisimpia.

– Sorkat maksavat vain pari euroa kilolta, Ahlberg toteaa.

KATSO RESEPTI:Keitetyt siansorkat

Maksaa, munuaisia, kieltä ja sydäntä

Sisäelimet ovat erittäin sopivia raaka-aineita monenlaisiin ruokiin – sisältäväthän ne runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Myös hintansa puolesta sisäelimet ovat monen kukkarolle sopivia, mutta suomalaiset suhtautuvat tänä päivänä epäileväisesti sisäelimien käyttöön ruoanlaitossa.

Ahlberg toivoo, että suomalaiset karistaisivat ennakkoluulonsa ja uskaltautuisivat kokeilemaan perinteisten sisäelinruokien valmistusta. Esimerkiksi naudan maksa taipuu moneksi erilaiseksi ruokalajiksi ja hintaa maksalle kertyy kiloa kohden yleisesti noin 5–6 euroa.

– Moni pelkää, että se haisee mutta se ei pidä paikkaansa. Naudan maksaa saa sekä kokonaisena, viipaleina, kuutioina sekä jauhettuna – eli ihan patavalmiina. Maksan käsittelyä ei siis tarvitse pelätä, Ahlberg toteaa.

Myös munuaiset ovat edullista herkkua. Hintaa munuaisille kertyy tavallisesti viitisen euroa kiloa kohden.

Ahlberg listaa myös yhden liki täysin unohtuneen sisäelimen, jolla herkuteltiin vielä jokin aika sitten useissa arvostetuissa ravintoloissa. Tänä päivänä sitä saa lihamyymälöistä hyvin kohtuulliseen hintaan.

– Kateenkorvahan on gourmet-herkku, joka on totaalisesti unohtunut! Aikoinaan kateenkorva oli Helsingin hienostomaailman suurin herkku, Ahlberg toteaa.

Ahlberg suosittelee kokkaamaan rohkeasti myös karitsan maksaa ja munuaisia, broilerin maksaa ja sydämiä sekä naudan kieltä, joita on tarjolla edulliseen hintaan.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.