Hevi-osastolla voi olla talvella tarjolla lähinnä espanjalaista – vihanneskriisi kytee Pohjois-Euroopassa: "Jotkut saattavat sanoa, että näin sen kuuluukin mennä"

Älä nuole sormia! Näin saat hedelmäpussin helposti auki 1:28 Älä nuole sormia! Näin saat hedelmäpussin helposti auki
KATSO MYÖS VIDEO: Tiesitkö? Näin kaupan hedelmäpussi aukeaa helposti, eikä tarvitse nuolla sormia.

Talvella ei välttämättä ole tarjolla pohjoiseurooppalaisia kasvihuonekasviksiksia energian hinnan vuoksi.

Energian hinnat ovat nousussa Euroopassa. Esimerkiksi pörssisähkön hinta on kivunnut Suomessa kuluvan viikon aikana korkeimmillaan reilusti yli 500 euroon per megawattitunti.

EU-alueen maista monet ovat riippuvaisia venäläisestä maakaasusta. Venäjä on Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan jälkeen vähentänyt kaasutoimituksia Eurooppaan.

Viime viikolla Venäjä katkaisi maakaasun toimittamisen Eurooppaan Nord Stream -putken kautta. Tämä nostaa maakaasun ennestäänkin korkeaa hintaa saatavuusongelmien ohella.

Tilanne on vaikea, sillä monet EU-maat, kuten Saksa ja Italia, ovat olleet voimakkaasti riippuvaisia venäläisestä maakaasusta.

"Ei ole mitään järkeä työskennellä, jos teemme edelleen tappiota"

Energiakriisi vaikeuttaa myös ruoantuottajien liiketoimintaa. Erityisen hankalassa asemassa ovat Pohjois-Euroopassa operoivat kasvihuoneiden tuottajat.

Kasvihuoneiden valaistus, lämmittäminen sekä tuotteiden kylmävarastointi kuluttavat reilusti sähköä. Kun sähkön hinta on korkealla, vihannesten kasvattaminen voitollisesti on vaikea tehtävä.

Useat ruoantuottajat joutuvatkin supistamaan tuotantoa korkeiden hintojen vuoksi. Näin kertoo tekevänsä esimerkiksi Ruotsin suurin tomaatintuottaja Nordic Greens Trelleborg.

Yritys kertoo ruotsalaislehti Aftonbladetille, että ei kylvä talvisatoa tänä vuonna korkean sähkön hinnan vuoksi. Yhtiön työmaajohtaja Mindaugas Krasauskas toteaa, että sähkön hinnat eivät ole koskaan olleet yhtä korkeat Ruotsissa.

– Nähtyämme viimeisimmän ennusteen sähkön hinnoille vuoden 2023 ensipuoliskolla tajusimme, että meillä ei ole mahdollisuuksia viljellä.

– Kaikki lisäkustannukset ovat odotettua korkeammat. Ei ole mitään järkeä työskennellä, jos teemme edelleen tappiota, Krasauskas kommentoi Aftonbladetille.

Ruotsalaisyritys ei ole ongelmineen yksin. Uutistoimisto Reuters ja uutissivusto Business Insider raportoivat, että Hollannissa lukuisat kasvihuoneet suunnittelevat liiketoiminnan lopettamista korkeiden energian hintojen vuoksi.

Kasvihuoneiden ansiosta Hollanti on noussut maailman toiseksi suurimmaksi maataloustuotteiden viejäksi Yhdysvaltojen jälkeen.

"Jotkut ihmiset saattavat sanoa, että näin sen kuuluukin mennä"

Eurooppalaisen maatalousjärjestelmän kannalta kriisi luo kaikuja menneistä ajoista, arvioi hollantilaispankki Rabobankin analyytikko Cindy van Rijswick.

– Tämä on kuin palaisimme taaksepäin historiassa, jolloin Espanja tuottaa (maataloustuotteita) talvella ja Pohjois-Euroopan maat tuottavat omia vihanneksiaan kesällä. Jotkut ihmiset saattavat sanoa, että näin sen kuuluukin mennä, van Rijswick kommentoi Reutersille.

Inflaatio on jo nostanut lannoitteiden sekä pakkausmateriaalien hintaa. Suurimman haasteen Pohjois-Euroopan kasvihuoneille luo kuitenkin sähkön korkea hintataso, mikä koskettaa myös Suomea.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas kommentoi elokuussa Kauppalehdelle, että useampi yritys on näillä näkymin tekemässä päätöksen olla viljelemättä talvella.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.