Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

”Uskomatonta tuhlausta ja tietämättömyyttä!” – heittävätkö suomalaiset todella roskiin tämän syömäkelpoisen ruoan?

Hyödynnä parsakaalista myös herkulliset varret!
Hyödynnä parsakaalista myös herkulliset varret!Shutterstock
Julkaistu 09.10.2017 11:57
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kun ostat kaupasta parsakaalia tai kukkakaalia, käytätkö koko kasviksen vai heitätkö osan siitä roskiin?

Facebookin ruokaryhmissä ihmetellään nyt, miksi suomalaiset heittävät täysin syömäkelpoiset parsakaalin varret roskiin. Asia nousi puheenaiheeksi viikonloppuna, kun Prisman Facebook-sivuille jaettiin kuva ”jätelaatikosta” täynnä täysin syömäkelpoisia parsakaalin varsia:

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

Kuvan Facebookiin ladannut Silja Varjonen kirjoitti:

– Viikin Prismassa oli tällainen laatikko kotimaisten parsakaalien vieressä. Mielestäni se suorastaan kannustaa heittämään varret pois. Mitä tuhlausta, puolet erinomaisesta vihanneksesta! Parsakaalin varsi on oikein herkullista, jonka voi kuorittuna käyttää esim. sosekeittoihin tai wokkeihin. Ottaisitteko laatikon pois ja lisätkää tilalle vinkki siitä, miten vartta voi ruoanlaitossa käyttää ja siten pienentää omaa ruokahävikkiään.

parsakaaliParsakaalin voi hyödyntää kokonaan.Colourbox

Facebookissa muistutetaan, että Prisman varsilaatikolle on olemassa järkevä syy: jos laatikkoa ei olisi, parsakaalia ostavat asiakkaat heittäisivät varret vihannesten sekaan tai pahimmassa tapauksessa lattialle. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että parsakaalin voisi toden totta käyttää kotikeittiössä ihan kokonaan. Parempi tapa olisikin informoida asiakkaita vihannesten ohessa vaikka lapulla, jossa kerrottaisiin käyttövinkkejä myös varsille.

Myös Prismasta vastattiin lopulta Varjosen tekstiin:

– Moikka Silja ja kiitos palautteesta! HOK-Elannon Prismat varmaan ajattelee juuri niitä asiakkaita, jotka kannustuksestamme huolimatta eivät tahdo käyttää parsakaalin vartta. Parsakaalin varsi on tosiaan herkullinen ja monikäyttöinen. Kannustamme lämpimästi "ruokametsureita" kokeilemaan varren käyttämistä ruoanlaitossa.

Varsi vaatii pidemmän kypsymisajan

Rouva Kasviksenakin tunnettu kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen ihmettelee myös, eivätkö suomalaiset todella osaa käyttää parsakaalia kokonaan.

– Uskomatonta tuhlausta ja tietämättömyyttä! Jättävätkö ihmiset tosiaan suurimman osan parsakaalista käyttämättä? En voi ymmärtää, Toikkanen kirjoitti Facebookissa.

Miten parsakaalin varret sitten voi hyödyntää?

Rouva Kasviksen parhaat kansi

Pirjo Toikkanen julkaisi juuri Rouva Kasviksen parhaat -kirjan (Otava, 2017), joka kokoaa yhteen herkullisia reseptejä jokaiseen vuodenaikaan satokautta kunnioittaen. Reseptit sisältävät monipuolisesti kasviksia mutta myös lihaa, kalaa, munaa, maitovalmisteita ja hyviä kasviproteiinien lähteitä.

– Itse käytän aina parsakaalista niin varren, vihreät lehdet kuin nuputkin ihan kaikkiin ruokiin, mihin parsakaalia hankin. Otan vaan huomioon, että varsi vie pidemmän kypsymisajan, nuput tosi vähän aikaa ja ne lehdet lisään valmiiseen ruokaan kuumenemaan, Toikkanen vinkkaa Makuja.fi-sivustolle.

Toikkanen julkaisi juuri satokauden eri kasviksia esiin nostavan Rouva Kasviksen parhaat -kirjan (Otava 2017). Herkullisten reseptien lisäksi teoksessa vinkataan myös erilaisia käyttötapoja kasviksille – ja hyödynnetään ne tietysti alusta loppuun.

– Kirjani ohjeissa huomion kasviksen eri osat tarkasti, esimerkiksi kukkakaalista sekä parsakaalista. Ei jää kokkaajalle epäselväksi, eikä sorruta napsimaan vain nuppuja ruokaan, Toikkanen muistuttaa.

Muokattu 10.10. klo 12.50: Lisätty Prisman vastaus.

***

1:30Mitä varsista voisi valmistaa?

Lisää aiheesta:

Lidlin tupsutesti laajenee: "Ei ole järkevää roudata Suomeen biojätteeksi"Älä missään nimessä heitä roskiin! Edullinen raaka-aine jää yllättävän monelta hyödyntämättäNäitä ruokia kannattaa juuri nyt ostaa kaupasta! Hinta alhaalla, laatu parhaimmillaanMoni ei ole tajunnut käyttää ruokakaupan edullista herkkua: "Ehdottomasti lautaselle roskiksen sijaan!"Natalia Salmela järkyttyi ruokakaupassa – ihmiset heittävät roskiin täysin syömäkelpoisen raaka-aineen: "Huhhuh, mikä kilohinta tulee"Pakasteruoka, jota parjataan turhaan: ”Tuoreen veroista ja aivan loistava tuote”
VihanneksetRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli

  • 4.5.20:35
    Terveys ja hyvinvointi

    Hedelmät ja vihannekset eivät ole enää yhtä ravitsevia kuin 70 vuotta sitten – tässä syyt