Hans Välimäki paljastaa elämänsä parhaimman ruoan – yksinkertainen kalaruoka valmistuu helposti kotonakin: "Oikein hyvää!"

8:03 Kokki Hans Välimäki täyttää 50 vuotta!

Michelin-tähdilläkin palkittu keittiömestari Hans Välimäki täytti torstaina 50 vuotta. Välimäki muisteli MTV:n Uutisaamun haastattelussa uransa alkuvaiheita ja paljasti muun muassa parhaimman ruokamuistonsa.

50-vuotispäiväänsä torstaina juhliva Hans Välimäki kertoi MTV:n uutisaamun haastattelussa potevansa enemmän viidenkympin villitystä kuin kriisiä. Isot juhlat jäivät nyt huippukokilta juhlimatta poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi, mutta Välimäki aikoo omien sanojensa mukaan järjestää isot pirskeet myöhemmin.

Juontaja Ivan Puopolo pyysi haastattelussa Välimäkeä muistelemaan uransa alkuvaiheita. Milloin Välimäki sai sen ahaa-elämyksen ja hurahti ruokahommiin?

– Kyllä mä olin muutaman vuoden yrittänyt tehdä näitä hommia. Olin kerennyt muuttamaan Saksaan, edellisen ison taantuman aikaan 1990-luvun alussa. Olin silloin käynyt ravintolakoulun ja Suomessa ei ollut töitä, Välimäki muisteli.

Alun perin Välimäen oli tarkoitus lähteä Floridan Miamiin, mutta kohtalo puuttui peliin: kokki mursi kätensä ja reissu peruuntui. Niinpä hän päätyi lopulta Saksaan ravintolaan töihin kokiksi. Välimäki kertoo aloittaneensa hommat alimmalta tasolta, mutta kiivenneensä pikku hiljaa ylöspäin hierarkiassa. Välimäki haki jo Saksassa ollessaan Michelin-ravintolaan töihin ja olisikin saanut paikan, mutta päätti jäädä ravintolaan, jossa viihtyi. 

– Siellä aloin tutkimaan asioita enemmän ja huomasin, että en osaa mitään. Halusin lähteä kehittymään.

Täydellistä kalaa suolakuoressa

Välimäki muisteli haastattelussa myös parasta ruokamuistoaan. Puopolo tiedusteli, mikä on keittiömestarin paras ruoka, minkä hän on ikinä syönyt. Välimäki totesi, että parhaimpiin ruokamuistoihin liittyy aina vahvasti myös fiilis ja tunnelma, mutta yhden ruoan hän joka tapauksessa nimesi:

–  Minulle tulee mieleen Etelä-Ranskasta niinkin yksinkertainen ruoka kuin suolakuoressa kypsennettyä meribassia keitettyjen perunoiden ja hollandaisekastikkeen kanssa.

Kyseessä on Välimäen mukaan hyvin simppeli ruoka, jonka voi tehdä helposti myös vaikka kokonaisesta siiasta.

– Eli kokonaisesta siiasta suomut pois ja siihen suolakuori päälle, mihin sekoittaa hieman vettä ja esimerkiksi valkuaista, niin se kovettuu uunissa ja paistaa siian suolakuoressa. Siitä tulee tavallaan siialle oma uuninsa. Sitten rikkoo vaan sen suolakuoren päältä ja alkaa raapia kalaa, niin se on oikein hyvää. 

Voit testata siikaa suolakuoressa MTV:n reseptillä. Kalaa ei ole välttämätöntä suomustaa.

Mitä keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki haluaisi vielä oppia urallaan? Mitä mieltä Välimäki on ravintoloiden uudelleenavaamisesta koronakriisin jälkeen? Katso videolta Välimäen haastattelu. 


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja