Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hans Välimäen villi idea: Lehmiä Espalle

11:36Millaista tuuletusta suomalainen ravintolakulttuuri kaipaa?Katso videolta Kespron johtaja Mika Halmesmäen sekä keittiömestari Hans Välimäen haastattelu.
Julkaistu 27.04.2025 09:43

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keittiömestari Hans Välimäki elävöittäisi Helsingin keskustaa astetta luovemmillakin ratkaisuilla. 

Kespro selvitti maaliskuussa 2025 suomalaisten näkemyksiä maamme ravintolakulttuurista, ravintola-alan tarjonnasta ja vetovoimasta.

Huomenta Suomessa käsiteltiin perjantaina selvityksen tuloksia ja keskusteltiin aiheesta Kespron johtaja Mika Halmesmäen sekä keittiömestari Hans Välimäen kanssa. 

– Keskeisin havainto oli ehkä se, että alueellisia eroja ei juurikaan ole. Eli ihmiset lähtökohtaisesti ympäri Suomen ajattelevat ravintolaruokailusta samalla tavalla, Halmesmäki totesi selvityksen lopputulemasta.

Sen sijaan eri sukupolvien välillä havaittiin olevan eroja suhtautumisessa ravintoloissa käymiseen.

– Nuoret kaipaavat entistä enemmän arkeen sopivaa ravintolaruokaa, kun taas vanhemmilla ikäpolvilla ravintolakulttuuri on juhlapainoitteisempaa.

Lue myös: Suomalaisravintolaa ylistettiin suositussa amerikkalaisohjelmassa: "Todella hyvää, herranjestas!"

Mallia Tanskasta?

Keittiömestari Hans Välimäki allekirjoittaa ilmiön. Välimäki on havainnut, että nuorempi ikäpolvi tulee mielellään tapaamaan toisiaan ravintoloihin ja syömään rennosti. Alkoholia ei nautita välttämättä ollenkaan.

Monen ravintolan haasteena on nykypäivänä kuitenkin kaupunkien keskustojen autioituminen. Miten ihmiset saadaan liikkeelle ja käymään ravintoloissa?

Hans Välimäen mukaan ravintolakulttuurissa voitaisiin ottaa esimerkkiä muun muassa Tanskasta ja siellä erityisesti Kööpenhaminasta. Maassa tehtiin vuosia töitä sen eteen, että makkaraperunakulttuurista noustiin kulinarismin huipulle. 

Lehmiä ja poroja Espalle

LIONNE-pressi-10Hans Välimäen ja kumppaneiden uusin ravintola Brasserie Lionne avautuu vappuna Helsingin Pohjoisesplanadille.Jarno Jussila

Välimäki toivoisi Helsingin keskustaan muun muassa autoilua helpottavaa keskustatunnelia ja parkkihalleja, johon ihmiset voisivat pysäköidä jopa ilmaiseksi muutaman tunnin ajaksi. 

– Voitaisiin tehdä Esplanadille kävelypuisto. Miettikää, jos siinä kesällä olisivat vaikka Viikin tutkimustilan lehmät ja siinä olisi vaikka vieressä jalostuslaitos, jossa tehtäisiin lehmien maidosta jengille jäätelöä.

Talvella samaisessa puistossa voisi Välimäen mukaan olla poroja lumimaisemineen.

– Helsingin keskusta olisi täynnä porukkaa, Välimäki muun muassa visioi. 

Miten ravintolakulttuuri saadaan Suomessa kukoistukseen? Katso videolta Kespron johtaja Mika Halmesmäen sekä keittiömestari Hans Välimäen haastattelu.

Lue myös: Hans Välimäki laittaa kaurapuuroon yllättävää kastiketta: "Hauska makuyhdistelmä"

Lisää aiheesta:

Suomalaisravintolaa ylistettiin suositussa amerikkalaisohjelmassa: "Todella hyvää, herranjestas!" Hans Välimäeltä yllättävä peliliike: "Nyt tuntui, että oli oikea aika"Sikke Sumari avaa uuden ravintolan – tavoitteena olla maailman paras laatuaan: "Yksi Espoon salaisista helmistä"Hans Välimäki avasi uuden ravintolan älyttömässä tilanteessa – vaihtoehdot olivat vähissä: "Soitin Artolle, että ei s*****a, mitäs me nyt tehdään"Food Camp perustaa Suomeen ainutlaatuisen ruokaverkoston – yksinkertainen idea voi mullistaa tulevaisuuden syömisen: "Suomessa on aivan hirveän iso tarve sille"Turkulainen Heli halusi pelastaa paikalliset ravintolat ahdingolta ja nyt liikkuu ruoka kotiovelle: "Ei voi vain seisoa tumput suorina ja katsoa vierestä"
RavintolatHans VälimäkiHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 3.9.08:09
    Ruoka

    Suosittu grilli suljettu pysyvästi: "V*tuttaa aika rankasti"

  • 31.8.17:34
    Ruoka

    Suomalaiskokit kertovat ravintola-alan vaietusta ongelmasta

  • 27.8.17:02
    Ruoka

    Keittiössä huudettiin, joku sai turpaan ja osa oli kännissä – suomalaiskokit kertovat ravintola-alan villeistä vuosista

  • 27.8.10:10
    Ruoka

    Kozeen Shiwanilta yllättävä vihjaus suorassa lähetyksessä

  • 26.8.18:08
    Viiden jälkeen

    Kohukokki avautuu voinnistaan: Ahdistuskohtauksia, oksentelua ja paniikkia