Halpa ja helppo perunaruoka on varma hitti – voi tehdä myös mikrossa tai airfryerissa

Lyttypotut eli litistetyt perunat: Kesän herkullisin lisuke 1:17 Lyttypotut eli litistetyt perunat: Kesän herkullisin lisuke
KATSO MYÖS VIDEO: Näin teet kotona lyttypotut eli litistetyt perunat.

Koska teit viimeksi uuniperunoita? Klassikkoruoan täytteitä voi vaihdella kätevästi jääkaapin sisällön mukaan. 

Suomalaiset rakastavat perunaa ja keskiverto kansalainen syö pottua vuositasolla peräti 57 kiloa. Tuoreet tilastotiedot paljastavat, että viime vuonna erityisesti ranskanperunoiden suosio kasvoi entisestään. Kauppalehden mukaan ranskanperunoiden buumissa on kaikuja 1990-luvun lamavuosista: huokeat perunaruoat kasvattavat suosiotaan tiukassa taloudellisessa tilanteessa ja perunoilla korvataan kalliimpia raaka-aineita. 

Yksi helppo ja huokea perunaruoka on tietysti perinteinen uuniperuna. Tätä klassikkoruokaa on Suomessa syöty jo vuosikymmenten ajan.

Näin teet helposti uuniperunoita

Uuniperunoihin kannattaa valita jauhoinen lajike, esimerkiksi rosamunda. Ennen uunissa kypsentämistä perunat tulee pestä huolella ja kuivata. Pottuihin kannattaa myös pistellä muutamia reikiä, etteivät ne räjähdä uunissa. Foliota ei uuniperunoiden ympärille välttämättä tarvita.

Uuniperunoita paistetaan yleensä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kypsyyttä voi kokeilla esimerkiksi tikulla.

– Kun tikku menee vaivatta perunan läpi, peruna on kypsä. Jos haluat välttää uunin käyttöä, uuniperunat voi kypsentää myös mikrossa tai airfryerissä, vinkattiin Pro Kala -yhdistyksestä viime vuonna

Uuniperunat voi täyttää esimerkiksi katkaraputahnalla, kasviksilla ja fetalla tai sitten suomalaisten rakastamalla savukalamoussella. 

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat