Tiedätkö mitä lihalle tehdään glaseerauksessa? Keittokirjojen termistö ei ole aivan yksiselitteistä, mutta näiden selitysten avulla pääset alkuun.
Ruokatermit juontavat juurensa ranskan kielestä. Vierasperäisten termien merkitys saattaa aiheuttaa monelle kotikokille päänvaivaa. Lue mitä yleisimmillä ruokatermeillä tarkoitetaan.
Blanseerata: Esikypsentää keittämällä, suolalla maistetussa vedessä tai liemessä. Esimerkiksi kasvikset voidaan blanseerata ennen pakastusta, jolloin ne säilyvät pidempään.
Freesata: Freesaus eli kuullottaminen tarkoittaa tuotteen kypsentämistä rasvassa miedolla lämmöllä, ilman että tuote saa väriä. Kuullottaminen sopii erityisen hyvin sipulin ja kasvisten esikypsentämiseen ja pehmentämiseen pannulla tai kattilassa.
Flambeerata: Flambeeraus eli liekitys tarkoittaa annoksen maustamista ja viimeistelyä palavan alkoholin avulla. Ruoan päälle kaadettu alkoholi poltetaan niin, että vain juoman aromi jää ruokaan.
Glaseerata: Glaseeraus eli kuorrutus tarkoittaa ruoan pinnan kiillottamista sokerilla tai voilla. Marjojen hyytelöiminen liivatteella on myös glaseeraamista, samoin leivonnaisten kuorruttaminen sokerivesikuorrutuksella. Myös lihan pintaa voidaan kiillottaa glaseerauskastikkeella.



