Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maustamisen ABC – viisi toimivaa vinkkiä ja perusohjetta grillilihalle

Grillilihan voi hyvin maustaa vasta grillaamisen jälkeen.
Grillilihan voi hyvin maustaa vasta grillaamisen jälkeen.Shutterstock
Julkaistu 14.04.2018 09:32

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Erilaiset marinadit, mausteliemet, kuivamausteet ja glaseerauskastikkeet ovat kaikki hyviä tapoja maustaa grillattava liha. Kokeile rohkeasti ja löydä omat suosikkitapasi. 

Videolla HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi demonstroi, miten makkarat voi grillata supernopeasti kuumailmapuhaltimella. ​​​​​​​

Grillilihan maustamiseen ja marinoimiseen on monta erilaista tapaa, ei siis yhtä oikeaa, muistuttaa HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho. Lamminaho on koonnut yhteen hyödyllisiä perusohjeita ja vinkkejä, joilla aloittelevakin grillaaja voi onnistua. 

1. Mausteliemi pitää lihan mehukkaana grillissä

Isommille, yli 1 kilon lihapaloille Lamminaho suosittelee tekemään päivä tai kaksi ennen grillaamista mausteliemen, joka sisältää 1/2 desiä suolaa litraa vettä kohden. Liemen voi maustaa haluamillaan yrteillä tai valmiilla mausteseoksella.

Liemi kiehautetaan ja jäähdytetään, jonka jälkeen liha mausteliemineen kaadetaan esimerkiksi suljettavaan minigrip-pussiin. 

LUE MYÖS: Poromies muistuttaa lihan erityispiirteestä: Muista tämä, kun valmistat poroa!

Liha säilytetään jääkaapissa grillaukseen asti. 

– Lihan pintaan voi hieroa vielä mausteseosta ennen grillaamista. Näin siihen tulee grillatessa rapea ja herkullinen maustekaarna, Lamminaho neuvoo.

2. Hapot kannattaa lisätä marinadiin vasta lopussa

Yksi tutuimmista maustamisen tavoista on lihan marinointi. Perusmarinadiin tulee öljyä, yrttejä ja mausteita, ja mausteina voi käyttää esimerkiksi sipulijauheita, erilaisia pippureita ja chiliä. Lamminahon mukaan lihat voi laittaa kunnolla lillumaan marinadiin edellisenä päivänä tai grillauspäivän aamuna.

Marinadi pyyhitään pois lihasta ennen grillaamista.

grillaus liha grilliSoija antaa grillilihalle maun lisäksi myös väriä.Shutterstock

– Marinadin hapokkuutta antavat elementit, kuten esimerkiksi sitruunanmehu ja etikka kannattaa lisätä marinadiin vasta vähän ennen grillaamista, koska hapot aloittavat jo kypsyttämään lihaa, Lamminaho kertoo.

Käyttämällä marinadissa kauniin värin antavaa soijaa, suolaa ei tarvitse erikseen lisätä.

– Muutoin suolan voi laittaa lihan pintaan grillaamisen aikana tai jopa vasta sen jälkeen, Lamminaho lisää.

3. Kuivamaustaminen koko ajan nouseva ilmiö 

Selvästi nouseva trendi on RUB maustaminen, joka tarkoittaa kuivien mausteiden hieromista lihan pintaan ennen grillaamista. Tällä maustamistavalla lopputulos on mukavan rapea.

Mausteseoksen voi tehdä helposti itse esimerkiksi sekoittamalla muutaman ruokalusikallisen ruskeaa ruokosokeria tai fariinisokeria, mustapippuria, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, paprikaa ja cayennepippuria, ruokalusikallinen kutakin.

Suolan voi lisätä joko grillaamisen aikana tai sen jälkeen.

4. Glaseerauksella saa lihaan kauniin kiiltävän pinnan

Glaseerausta eli maustekastikkeen valelua grillaamisen aikana käytetään perinteisesti etenkin erilaisten ribsien maustamisessa. Näin lihaan saa kauniin kiiltävän, lasisen pinnan.

bbqGlaseerauskastike antaa lihalle kauniin pinnan.Shutterstock

Glaseerauskastikkeen peruselementit ovat joku makea, joku hapan ja mausteet. Makeutta saa esimerkiksi hunajasta, hapokkuutta viinietikasta, punaviinistä tai sitruunasta, mutta myös olut sopii hyvin happamuuden tuojaksi.

Jenkkityylisessä glaseerauskastikkeessa käytetään ketsuppia, jossa on jo itsessään sokeria mukana.

5. Lihan voi maustaa vasta lautasella

Oikein hieno naudanliha grillataan sellaisenaan ja suola kannattaa laittaa vasta grillaamisen jälkeen. Grillatut lihat voi maustaa myös vasta lautasella laittamalla lihan päälle maustevoita.

Vaikka erilaisia tapoja ja vaihtoehtoja on lukuisia, Lamminahon mukaan grillauksen tärkein nyrkkisääntö on, että liha tulisi aina maustaa oman maun mukaan. 

– Yksinkertainen on kaunista ja paras maku tulee grillistä, Lamminaho kiteyttää.

Lähde: HK

Lisää aiheesta:

Banaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkitLihansyöjän unelma! Perinteiselle marinadille on olemassa huomattavasti parempi vaihtoehto – oletko jo kokeillut?Muista tärkeä työvaihe ennen lihan grillaamista! Suomalaiskokit kertovat, miten teet täydelliset ribsitGrillattavien lihojen maustamisen ABC: "Voi heittäytyä aika villiksi"Unohda marinadit – näin liha kannattaa oikeasti maustaaUnohda perinteiset marinadit – nyt tulee rub-maustaminen
LihaGrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos