Evira: Näissä suomalaisissa kaloissa on ihmiseen tarttuvia maksamatoja – yksi keino välttyä loisilta ruoanvalmistuksessa

särki
Shutterstock

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan yhteistutkimuksessa on Suomenlahdesta pyydystetyistä särjistä löydetty imumatojen toukkamuotoja.

Eviran mukaan imumadot voivat tarttua raakaa kalaa syöviin ihmisiin toisen väli-isäntänsä, särjen, kautta. Maksamatotartunnat voivat aiheuttaa muun muassa vatsaontelon kipua, keltatautia, kuumetta ja pahoinvointia. Tutkimukset kohdistuivat Suomenlahden itäosasta pyydystettyihin särkiin.

Ihmiseen raa’an kalan syönnistä tarttuvien imumatojen esiintyvyys tutkituissa näytteissä on alustavasti 30 - 50 prosenttia. Tutkimukset näiden osalta ovat kuitenkin vielä kesken.

–  Imumatojen lisätutkimusta tarvitaan monelta kantilta. Tarvitaan tarkempaa tietoa niiden laajemmasta levinneisyydestä Suomessa, koska kirjallisuuden perusteella myös muut särjensukuiset kalalajit voivat olla ihmisiin tarttuvien imumatojen väli-isäntinä. Myös muita kalalajeja epäillään väli-isänniksi. Lisätietoa tarvitaan esimerkiksi myös imumatojen kylmän- ja kuumankestävyydestä, sanoo professori Antti Oksanen Evirasta.

Suomessa on aikaisempaa enemmän havaittu kaloista tasalämpöisiin eläimiin ja mahdollisesti ihmiseenkin tarttuvia imumatoloisia.

Näin vältät kalojen loiset ruoanvalmistuksessa

– Kotona ruoanvalmistuksessa käytetyt kalastetut kalat, joita ei kuumenneta ennen syömistä, on syytä pakastaa -20º:een tai sitä alempaan lämpötilaan vähintään 24 tunnin ajaksi. Lainsäädäntö edellyttää, että kaupoissa myynnissä ja ravintoloissa tarjolla olevat syöntivalmiit kalatuotteet pakkaskäsitellään myös näin. Kaloista saatu mäti tulee myös pakastaa. Silakka ja kilohaili eivät tarvitse tällaista esikäsittelyä, sanoo Eviran ylitarkastaja Carmela Hellsten.

Jos ostettua tai itse kalastettua kalaa graavataan tai kylmäsavustetaan kotona, kannattaa kalat pakastaa joko raaka-aineena tai valmiina tuotteena. Evira suosittelee vähintään seitsemän vuorokauden pakastamiskäsittelyä särkikaloille.

Suomessa viljellyn kirjolohen ja Norjassa viljellyn lohen loisriski on erittäin pieni, joten näitä ei tarvitse pakastaa vaikka niitä ei kuumennettaisikaan. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat