Eläinlääkäri kertoo, miksi ei antaisi koiralleen raakaa kanaa tai kalaa

Näin teet koirallesi loishäädön oikeaoppisesti 1:22
KATSO VIDEO: Eläinlääkäri Chita Wahlroosin neuvoilla teet koiran loishäädön oikeaoppisesti.

Kalan perkuujätteet tai raaka kana saavat veden herahtamaan koiran kielelle, mutta vaikka koira niistä kovasti nauttisikin, ei eläinlääkäri suosittele raakaa kalaa tai kanaa syötettäväksi koirille tai kissoille.

Kala on hyvä proteiinin lähde koiralle, mutta Eläinklinikka Avecin eläinlääkäri Chita Wahlroos jättäisi raa'an kalan syöttämättä niin koiralle kuin kissallekin.

Sama koskee myös kanaa. Raakaan kalaan ja lihaan liittyy elintarvikehygienisia riskejä, sillä ne sisältävät loisia ja mikrobeja, jotka voivat tarttua niin koiraan, kissaan kuin ihmiseenkin. Esimerkiksi salmonella- ja yersiniariski ovat elintarvikehygienisesti merkittäviä mikrobeja.

Tällaisessa kypsennetyssä kanassa piilee vakava vaara

Myös kypsennetty kana voi olla kohtalokas ruokavalinta lemmikille, jos kyseessä on luita sisältävä pala, kuten siipi tai koipi.

Kypsennetyt kanan luut ovat aika ohuita ja hauraita ja kun ne murtaa, ne menevät todella ohuiksi ja teräviksi tikuiksi, jotka voivat vaurioittaa koiran mahalaukkua tai suolistoa, Wahlroos varoittaa.

Kypsennetyn kalan kohdalla taas kannattaa kiinnittää huomiota suolan määrään.

Esimerkiksi savustetut kalat sisältävät usein paljon suolaa, mikä ei sovi koiralle. Koira pärjää suolattomalla ruokavaliolla.

Pitävätkö koirat oikeasti oluesta? Juttu jatkuu videon alla.

Pitävätkö koirat oluesta? 1:33
Kesämyytit.sarjassa eläinlääkäri Chita Wahlroos murtaa lemmikkeihin ja kesään liittyviä myyttejä. Videosta saat vastauksen myös siihen, saako koiralle antaa olutta.

Loiset voivat tarttua lemmikistä ihmiseen

Wahlroos kertoo, että lapamatotartuntoja tulee vastaan Suomessa koirilla, mutta etenkin kissoilla.

Leveäheisimato on yksi yleisemmistä pienissä jyrsijöissä ja tietyissä järvikaloissa elävistä loisista. Jos koira tai kissa saalistaa pikkujyrsijöitä tai saa raakaa kalaa, on lapamato- tai muu sisäloistartunta mahdollinen.

Useat koirien ja kissojen sisäloisista ovat zoonooseja, mikä tarkoittaa, että ne voivat tarttua lemmikistä myös ihmiseen.

Eli on hyvä pitää mielessä tämä asia ja huolehtia esimerkiksi koiran madotuksesta.

Näin tunnistat koiran lapamatotartunnan

Jos koira on saanut lapamatotartunnan, voi sen havaita koiran ulosteesta.

Kakassa näyttää olevan pieniä jaokkeita ja vaikuttaa siltä, että siinä olisi miljoonia matoja, mutta itse asiassa ne ovat leveän heisimadon yksittäisiä jaokkeita, jotka tulevat ulosteeseen mukaan, Wahlroos kertoo.

Tiesitkö? Ohjeistus matolääkkeen ja loishäädön antamisesta on muuttunut. Yllä olevalta videolta saat nykyaikaisen ja oikeaoppisen ohjeen koiran matolääkkeen antamiseen.

Miten hoitaa koiran hotspotia? Entä onko kyyn purema hengenvaarallinen?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella sukelletaan kesään liittyviin eläinuskomuksiin. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös ihotautilääkärin, ravitsemusterapeutin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Voiko järvestä saada syyhyn? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat